Czy czekolada jest szkodliwa? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Czy czekolada jest szkodliwa?

7 stycznia 2018, dodał: simple20
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares


Mleczna, biała, nadziewana, z orzechami… czekolada, w każdym wydaniu, ma miliardy wielbicieli na całym świecie. Nie od dzisiaj wiadomo, że ten szczególny smakołyk leczy złamane serca, dodaje słodkości nudnym wieczorom, a przede wszystkim umila te całkiem zwyczajne chwile. Sięgamy po nią gdy jesteśmy smutne, gdy jesteśmy wesołe, w lecie i zimą – zawsze. Zmora wielbicielek zdrowego odżywiania to najpopularniejsza słodka przekąska na świecie. A ty wiesz już wszystko o czekoladzie?


Historia czekolady rozpoczyna się mniej więcej 3 tysiące lat temu
– według historyków jest ona działem Olmeków – ludu mezoamerykańskiego, który wyginął co najmniej 400 lat przed Chrystusem. Właśnie to plemię jako pierwsze rozpoczęło uprawę kakaowca, w czym pomagały im sprzyjające warunki klimatyczne, takie jak duża wilgotność, wysokie temperatury i zacienienie lasów. Kiedy po Olmekach tereny współczesnego Meksyku zamieszkali Majowie, a potem Aztekowie, otrzymali bezcenny spadek – plantacje kakaowca i tradycję przyrządzania czekolady.

mayan_people_and_chocolate-297x222Majowie poddawali owce kakaowca fermentacji, prażyli je, a następnie mielili. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzali napój nazywany xocolatl – który był oczywiście przeznaczony wyłącznie dla królów, arystokracji i uczestników obrzędów religijnych. Aztekowie przejęli zwyczaj spożywania czekolady od Majów, jednak wprowadzili pewne innowacje – woleli napój chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe, na przykład paprykę i wanilię, a nawet suszone płatki kwiatów, które nadawały mu kolor. Ziarna kakaowca stały się walutą tamtejszych ludów – najbogatsi władcy mieli w swoich spichlerzach blisko miliard starannie ułożonych ziaren. Picie czekolady stało się luksusem, na który mało kto mógł sobie pozwolić. 100 ziaren kakaowych równało się dziennemu wynagrodzeniu tragarza lub też cenie jednego niewolnika.

images

Jak czekolada dotarła do Europy? W 1502 r. podczas czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba do Nowego Świata załoga statku dotarła do wyspy Guanaja, położonej 50 km od Hondurasu, gdzie natknęła się na łódź handlową Majów. Na łódź załadowane były dziwne nasiona, przypominające nieco migdały – Kolumb przejął łódź wraz z ziarnami. Na dwór hiszpański trafiła zaledwie garstka ziaren, załoga hiszpańskiego okrętu nie znała języków ludów Nowego Świata, więc niczego nie świadoma pozbyła się reszty. Początkowo Europejczycy uważali napój z roztartych ziaren kakaowych za obrzydliwy i niezdatny do spożycia, jednak gdy hiszpańscy mnisi opracowali nową receptę na jego przyrządzenie, dodając do ziaren cukier, cynamon, anyż oraz wyłącznie ciepłą wodę – czekolada stała się aromatycznym smakołykiem, na którego punkcie zwariowała cała Hiszpania.

Hiszpanie pilnie strzegli swej tajemnicy przez prawnie sto kolejnych lat – podobno wyjawienie sekretu uprawy i wywóz ziaren były karane śmiercią. W 1580 roku otarto pierwszą fabrykę czekolady, która w mgnieniu oka zdobyła ogromna popularność. Nastał okres prawdziwej czekoladowej mody – plantacje i przetwórnie powstawały w wielu krajach europejskich, łączyły je specjalne szlaki handlowe – czekolada stała się symbolem luksusu i podbijała salony stając się nieodłącznym elementem towarzyskich schadzek. choc1

Minusem spożywanej w tamtych czasach czekolady był fakt, że kakao było nieprzyjemnie tłuste, przez co traciło rzesze swoich zwolenników. Przełomowym momentem w procesie produkcji czekolady okazało się odkrycie duńskiego chemika Konrada Jan van Houtena, który wynalazł metodę oddzielania masła kakaowego od reszty masy. Dzięki temu nauczono się otrzymywać sypki, odtłuszczony produkt łatwo rozpuszczalny w mleku. To wydarzenie umożliwiło późniejszy dynamiczny rozwój przemysłu czekoladowego – powstanie pierwszej tabliczki, pralinek i kolorowo opakowanych bombonierek.

Czy czekolada jest szkodliwa? Dostarcza bardzo dużej ilości kalorii, a jej nadmierne spożycie może doprowadzić do nadwagi – ponad 30% energii zawartej w czekoladzie pochodzi z tłuszczu. Tabliczki bogate w kofeinę i teobrominę pobudzają i dodają energii – oczywiście nie na długo. Teobromina wykazuje negatywne działanie na mięśnie gładkie całego organizmu, sprzyja atrofii grasicy, narządów rozrodczych, zaburza spermatogenezę. Czekolada zawiera fenyletylaminę, salsolinol oraz tetrahydrobetakarbolinę, które wpływają na centralny układ nerwowy podobnie jak amfetamina. Tego typu substancje mogą powodować zaburzenia transmisji neurohormonów w układzie nerwowym – czyli prosto mówiąc – uzależniać. Dzięki czekoladzie wzrasta ilość substancji opioidowych w mózgu i na tym polega jej narkotyczne działanie. Spożywana regularnie staje się obiektem pożądania.

Pozytywną cechą czekolady jest fakt, że zawiera antyoksydanty oraz kwas stearynowy – który jest zdecydowanie lepszy od palmitynowego, występującego przykładowo… w wołowinie! W skład słodkich tabliczek wchodzi również magnez, który bierze udział w bardzo licznych procesach zachodzących w organizmie ludzkim. Zdrowszą alternatywą mlecznej czekolady jedzonej wręcz nałogowo jest czekolada gorzka – prawdziwa, która zawiera ponad 50% czystej miazgi kakaowej. Chociaż jest ona produktem wysokoenergetycznych z pewnością nie można powiedzieć, że dostarcza pustych kalorii – obok nich w gorzkiej tabliczce znajdziemy znaczne ilości wspomnianego już magnezu, żelaza oraz potasu, fosforu, a nawet wapnia, a także witaminy z grupy B, a dodatkowo także witaminy A, D i E.

Ze względu na zawartość teobrominy czekolada jest bardzo szkodliwa dla wielu zwierząt. Organizmy psów, kotów, a także papug i koni nie są zdolne do metabolizmu tego właśnie składnika. Spożycie czekolady, która dla nas jest generalnie nie groźna może spowodować u nich drgawki, zawał serca, a nawet krwotok wewnętrzny oraz śmierć. Dlatego bądź czujna i nie reaguj na słodkie oczka swojego pupila, kiedy zajadasz się słodkościami!

Czekolada… słodka, wspaniała, a przy tym obrzydliwie szkodliwa. Potrafisz sobie odmówić czy nie, warto tutaj przytoczyć słowa Marylin Monroe…

„Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie” 

 

zobacz również:

Biała czekolada – przepis na zdrową, domową czekoladę

Gorąca czekolada z chilli

Czekolada dobra dla serca

Desery z czekoladą – różne pomysłowe przepisy

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Czy czekolada jest szkodliwa?

  1. avatar Alicja pisze:

    Uwielbiam czekoladę??☺

  2. avatar Iwona pisze:

    Z tego co słyszałam można pozwolić sobie na 2-3 kostki gorzkiej czekolady dziennie. Jem tylko taką, ale jednak w mniejszych ilościach. Najlepsza i najzdrowsza to taka, która ma przynajmniej 70% kakao :)

  3. avatar madziulinda pisze:

    Żeby czekolada była szkodliwa, albo działała jak amfetamina, trzeba by było jej zjeść ogromne ilości. Aby uzyskać efekt antydepresyjny organizm musi syntetyzować 2-3 g fenyloetyloaminy, pół tabliczki czekolady zawiera tylko 1/3 mg tego związku. Proszę nie straszyć czytelników. Dla zwierząt na pewno czekolada nie jest zrdowa, ale dla ludzi na pewno bezpieczna. Jedynym efektem ubocznym przejedzenia się czekolady może być zaparcie, a jeżeli jest to czekolada mleczna to spodziewajmy się więcej krost na twarzy :P
    Czekolada ciemna z zawartością kakao powyżej 70% jest bardzo zdrową i dobrą przekąską. Zapraszam do zapoznania się z informacjami na temat gorzkiej czekolady na moim blogu http://magdabah.blogspot.com/2013/06/gorzka-czekolada-samo-zdrowie-witajcie.html
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz do Alicja


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...