Czarnuszka i olej z czarnuszki – działanie i korzyści dla zdrowia
Na co dzień są używane w kuchni Indyjskiej oraz bliskowschodniej. Ich smak przypomina pieprz. Nasiona są gorzkie, ostre i posiadają aromat oregano.
Co ciekawe już w czasach Starożytności czarnuszka była używana do leczenia wielu dolegliwości. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że zazwyczaj nie występują żadne skutki uboczne.
Za te cudowne właściwości odpowiedzialne są trzy składniki, czyli tymochinon (TQ), tymohydrochinon (THQ) i tymol – w nasionach. Zawierają również wapń, błonnik, żelazo, potas, białko, węglowodany i zdrowy tłuszcz.
Poznajcie 10 najważniejszych właściwości czarnuszki.
Obniża wysokie ciśnienie krwi
Czarnuszka idealnie nadaje się dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Badania wykazały, że codzienne stosowanie ekstraktu z nasion czarnuszki przez dwa miesiące może znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Zalecane jest spożywanie od 100 do 200 mg ekstraktu z nasion, maksymalnie dwa razy dziennie. Najlepiej skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia najlepszej dawki dla naszego organizmu. Dodatkowo czarnuszka podnosi ogólną kondycję serca.
Pomaga przy cukrzycy typu 2
Już nawet dzienna dawka 2 gramów nasion czarnuszki może skutecznie kontrolować poziom cukru we krwi. Jest to idealne rozwiązanie dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Spożywanie nasion czarnuszki nie tylko obniża poziom cukru, ale i zwiększa funkcję komórek beta w trzustce.
Wzmacnia wątrobę
Na zdrowie wątroby wpływa olej z nasion czarnuszki. Dzięki niej wątroba i nerki będą prawidłowo funkcjonować. Możesz zapomnieć o komplikacjach chorobowych dodając czarne nasiona do swojej diety.
Lepsza pamięć
Zdrowie naszego mózgu jest równie ważne, jak innych części ciała. Czarnuszka posiada właściwości przeciw utleniające, przeciwzapalne oraz chroniące neurony. Spożywaj 1/2 łyżeczki zielonych czarnych nasion dwa razy dziennie lub specjalny suplement, po konsultacji z lekarzem.
Na astmę
Nasiona czarnuszki pomagają zwalczać intensywność objawów astmy i sprzyjają regeneracji organizmu. Dodatkowo zmniejsza zapalenie dróg oddechowych i hamuje nadmierne wydzielanie śluzu. Czarnuszka świetnie sprawdzi się również przy bólu gardła, ostrym zapaleniu zatok i migdałków.
- Dodaj kilka kropel czarnego oleju z nasion do garnka z gorącą wodą. Zakryj głowę ręcznikiem i wdychaj opary przez 5 minut. Powtórz w razie potrzeby.
- Ponadto umieść kilka kropli oleju z nasion czarnego na chusteczce i od czasu do czasu wdychaj zapach.
Zmniejsza ryzyko raka
Spożywanie czarnuszki może wyeliminować zachorowanie na raka min. sutka, mózgu, jamy ustnej, szyjki macicy czy jelita grubego.
Na biegunkę
Czarne nasiona pomogą Ci w problemach żołądkowych, czyli przy biegunce, gazach, kolce, a nawet zaparciu.
Dodaj 1 łyżeczkę zmielonego czarnego proszku z nasion do 1 szklanki jogurtu.
Zjedz to dwa razy dziennie, aż twój stan się poprawi.
Leczenie wyprysków
Jeżeli cierpisz na egzemę, to czarny olej z nasion jest dla Ciebie rozwiązaniem. Dzięki niemu zmniejszysz stan zapalny oraz zaczerwienienie. Wystarczy nakładać olej z nasion bezpośrednio na skórę dwa razy dziennie przez kilka dni.
Poprawia cerę
Wystarczy regularnie stosować olej z nasion, a cera znacznie się poprawi, a dodatkowo będzie chroniona przed słońcem. Skóra staje się promienna i zdrowa. Olej możesz stosować doustnie lub masować bezpośrednio na twarz.
Na wypadanie włosów
Jeżeli masz dość wypadających włosów to wystarczy, że będziesz stosować specjalną maseczkę kilka razy w tygodniu.
Wymieszaj równe ilości czarnego oleju z nasion i oliwy z oliwek.
Ogrzać mieszaninę i natrzeć nią skórę głowy.
Zaczekaj 30 minut, a następnie umyj włosy.
zobacz również:
Olej kokosowy: maseczki regenerujące na zdrowe włosy i skórę
Olej z żywokostu na stawy i kości – lecznicze właściwości dla zdrowia
Olej lniany – wyjątkowe właściwości dla zdrowia
Olej z awokado – kosmetyczny hit!