Coś słodkiego na szybko – błyskawiczne desery | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Coś słodkiego na szybko – błyskawiczne desery

30 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Masz ochotę na coś słodkiego a do sklepu dość daleko, w szafce pusto? Przekazujemy ci kilka bezcennych kulinarnych porad jak w 5 minut wyczarować smaczny i słodki deser bez wychodzenia z domu do pobliskiej cukierni:

 Deser cytrynowo-bananowy

Czekoladka nadesłała:

Składniki: duża cytryna, 2 banany, 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1/3 szkl. mleka, 2 żółtka, czubata łyżeczka żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, biszkopty.

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Mleko mocno podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać serek, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz sok z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na dno pucharków ułożyć plasterki banana, warstwę kremu i ponownie plastry banana oraz krem. Schładzać co najmniej pół godz. Udekorować wg uznania.

W wersji dla dorosłych polecam polać deser łyżką likieru cytrynowego

 

file1344791916

Milady nadesłała:

Jagodowy deser z mascarpone

Składniki:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki jagód
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier (próbować i ewentualnie dosładzać wg naszego uznania). Połowę masy położyć na spód miseczek w których deser będziemy podawać, posypać połową szklanki świeżych jagód.
Drugą połowę masy zmiksować z 1 szklanką jagód. Wyłożyć do miseczek na wysypane jagody. Posypać pozostałymi jagodami i wstawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.

file1342079120

 

Ananas z syropem klonowym

Składniki:

  • puszka ananasa w syropie
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • wiórki kokosowe
Na rozgrzany grill (może być elektryczny – ja robiłam w opiekaczu 3w1 z nakładą grill) nakładamy odsączone na papierze krążki ananasa. Zapiekamy.
Wyjmujemy na talerz polewamy syropem klonowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Można podawać z lodami.

file1347208890

Krem czekoladowo-orzechowy a`la nutella

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 90 g czekolady gorzkiej (można użyć czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcjach pół na pół)
  • 3 łyżki golden syropu, miodu lub syropu z agawy (jeżeli używacie miodu to musi on być o smaku neutralnym, ja proponuję zdecydowanie użyć golden syropu)
  • 2/3 szklanki orzechów laskowych

Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, następnie przesypać je na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać, aż pozbędziemy się skórek. Studzimy.
Ostudzone orzechy wkładamy do blendera i miksujemy na płynną masę (u mnie trwało to ok.10 min.).
Do  garnuszka wlać mleko skondensowane, połamaną na kostki czekoladę i syrop. Mieszając gotować tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Jeszcze ciepłą masę przelać do orzechów i zmiksować chwilę, aby wszystko się razem połączyło na gładką masę.
Nutellę przelać do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Przepis podpatrzony na blogu mojewypieki.

file1341336565

 

Bananowe lizaki w czekoladzie

 

Składniki:

  • 1 banan
  • pół tabliczki czekolady (ja użyłam gorzkiej)
  • do posypania: orzechy/ migdały/ wiórki kokosowe (zdecydowanie polecam z orzechami)
  • 2 patyczki do lodów

Banany obieramy ze skórki, przecinamy na pół.
Czekoladę z 2 łyżkami mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, nadziewamy banany na patyczek i maczamy w czekoladzie ( ja pomagałam sobie pędzelkiem do ciasta)następnie posypujemy orzechami.
Można jeść od razu albo można zamrozić (moje nie doczekały mrożenia).

 

file1337441471

Wafelki z masą krówkową

Składniki:

  • wafle suche
  • gotowa masa krówkowa

Przygotowanie:

Wafle przekładamy masą, owijamy folią spożywczą, przyciskamy czymś ciężkim np. deską, książką i wkładamy do lodówki. Po 3 godzinach kroimy w dowolne kształty i zjadamy.

Propozycja: gdy nie uda nam się zakupić gotowej masy krówkowej, możemy wafle przełożyć nutellą, dżemem, albo ugotować masę krówkową 3 godziny w puszce i po ostudzeniu smarować je.

file1338546036

msewka nadesłała:

Deser z kaszy manny z owocami

  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 6 łyżek cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag lekko rozmrożonych truskawek + 2 czubate łyżki cukru
  • 2 owoce kiwi+1 czubata łyżka cukru

wykonanie:

Truskawki lekko rozmrożone zasypać cukrem (2 łyżki) i odstawić. Kiwi obrać, pokroić w kosteczkę i posypać łyżką cukru.
Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę mieszając i gotować 2 minuty. Wsypać cukier i cukier waniliowy i odstawić na 10 minut.
W tym czasie blenderem zmiksować oddzielnie truskawki i kiwi.
Po 10 minutach garnek z kaszą manną wstawić do zimnej wody, wsypać do manny proszek do pieczenia i miksować przez ok.5 minut.
Do przezroczystych naczyń wkładać po ok. 2 duże łyżki manny, polać musem truskawkowym. Na mus nałożyć kolejne dwie łyżki manny. Na wierzch warstwami rozlać mus z kiwi i truskawek. Schłodzić przez ok. godzinę.

Deser jest delikatny, puszysty i mocno owocowy.
W oryginale zamiast musu owocowego były rozpuszczone w mleku cukierki Schoco Bons.

file1301253930

Deser z ryżu z nektarynkami

Szybkie gotowanie nadesłała:

Ekspresowy deser (w 5 minut, jeśli mamy np. ryż z obiadu), jeśli nie – musimy poczekać aż ugotuje się ryż (brązowy to aż 35min.)

 

  • 100g ryżu brązowego
  • 4 jabłka
  • 4 nektarynki
  • 3-4 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki wody

Jabłka i nektarynki obrać, pokroić na kawałki, podsmażyć z cukrem i odrobiną wody na patelni lub w mikrofali (4-5min).
Wymieszać ryż z owocami, włożyć do miseczki, lekko ubić i wyłożyć na talerz, ozdobić pozostałymi owocami lub dżemem.

file1345712911

Pyza nadesłała:

Kremowy deser z gruszkami

 

składniki:

 

  • 6-8 niezbyt dużych gruszek – użyłam twardych, mało dojrzałych Konferencji
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 5 czubatych łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • KREM:
  • 1 torebka budyniu czekoladowego
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 200 g serka homogenizowanego najlepiej czekoladowego, ale może też być waniliowy lub naturalny
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki rumu
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 op. cukru wanilinowego 16 g
  • kilka łyżek cukru

sposób przygotowania:

Gruszki myjemy, cieniutko obieramy, przekrawamy na pół i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki układamy w szerokim płaskim rondlu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, wlewamy ok. 1,2 szkl. wody na na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, dusimy pod przykryciem kilka minut aż gruszki zrobią się lekko szkliste. W trakcie duszenia trzeba je przewrócić aby były równomiernie ugotowane, ale trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką bez ostrych brzegów, żeby ich nie pokaleczyć. Ugotowane gruszki wyjmujemy delikatnie i układamy w pucharkach lub miseczkach. Płyn/syrop uzupełniamy wodą do objętości ok. 1,5 szkl. zagotowujemy i po zdjęciu z ognia rozpuszczamy w nim żelatynę, przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego stężenia. KREM: połowę mleka zagotowujemy z cukrem wanilinowym i zwykłym (ilość w/g przepisu na opakowaniu budyniu), w drugiej połowie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i kakao – wlewamy na wrzące mleko, mieszamy dokładnie, gotujemy 2-3 min., odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (pod przykryciem aby nie utworzył się kożuch). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Zimny budyń ucieramy dokładnie z serkiem homogenizowanym, wlewamy rum, dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. W/g mnie krem jest dość słodki – słodzimy budyń i dodałam słodki serek, ale jeśli ktoś chce, można nieco dosłodzić. Gotowy krem od razu nakładamy na wystudzone gruszki i odstawiamy pucharki do lodówki aby deser stężał. Galaretkę z syropu spod gruszek siekamy nożem na małe kawałeczki i przed podanie deseru dekorujemy każdą porcję. Przybieramy listkami mięty lub melisy. Z podanej ilość składników otrzymamy 6-8 porcji deseru.

file1291033269

Babciagramolka nadesłała:

Deser z kiwi i serka homogenizowanego

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • rurki wafelkowe, wafelki – co tam akurat jest do przybrania

Kiwi obrać, usunąć twardy środek i rozgnieść na papkę, zmieszać z miodem. Serki homogenizowane doprawić dodatkowo ekstraktem waniliowym  niekoniecznie, ale ja lubię  zdecydowany aromat wanilii. Ułożyć w pucharkach serki, na miazgę z kiwi. Udekorować wafelkami.

file1285515786

Deser z kaszki i nektarynek

Takie gotowanie dwa w jednym. Zrobiło mi się za dużo kaszy manny na mleku na śniadanie. Postanowiłam ją użyć do deseru.

Czas: 30 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek kaszy manny
  • 1/2 litra wody
  • 4 nektarynki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 kisiel brzoskwiniowy)

Ugotować na gęsto kaszę mannę – na mleku z masłem , szczyptą soli i 2 łyżkami cukru (mannę rozrobić z odrobiną zimnej wody w wlać na gotujące mleko). Przelać kaszę w pucharki (ma zajmować 1/3 objętości).

Nektarynki wypestkować i pokroić w kawałki. Zalać wodą ( 1,5 szklanki ), osłodzić i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców. Mieszając gotować na małym gazie aż kisiel zgęstnieje. Można dodać kilka kropli barwnika spożywczego- oranżowego jeśli używamy mąkę ziemniaczaną, a nie kisiel.

Wylać do czarek na kaszę mannę. Zostawić do ostygnięcia. Udekorować.

file1285445819

Szybki deser z serka homogenizowanego

Miało być coś lekkiego na deser – no i jest- szybkie- delikatne – proste .

Czas :10 minut

Składniki :

  • 4 serki homogenizowane waniliowe
  • aromat waniliowy
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka borówki amerykańskiej
  • 1 pomarańcza

Serki wymieszać z aromatem waniliowym. Rozłożyć do pucharków . Na ser wyłożyć owoce –  pomarańczę obrać podzielić na cząstki i pokroić je. Wstawić do lodówki by się schłodziło.

file1292845398

Czekoladowy deser ze słodką śmietankę

Jako że desery lubię czekoladowe, z czekoladą najlepiej z polewą czekoladową, to ten jest dla mnie akurat.

Czas: 5 minut

Składniki:

  • 3 czekolady pełne (nie nadziewane)
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%

Czekolady połamać na kostki i zamrozić. Zmiksować na pył czekoladowy .Pod koniec miksowania dolać śmietankę. Nałożyć do pucharków i udekorować.

file1285442651

Kruche babeczki z budyniem

Czas: 30 minut

Składniki:

  • 10 dag kruchych ciasteczek  kakaowych
  • 5 dag masła + masło do wysmarowania foremek (1 łyżeczka)+ 1 łyżka do masy budyniowej
  • 4 łyżeczki bułki tartej do wysypania foremek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy (mały tzn. taki na pól litra mleka)

Utrzeć ciasteczka z masłem. Foremki do tartinek (6 o średnicy 10 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Masę z ciasteczek podzielić na 4 części i wyłożyć nią spody i boki  foremek do tartinek (takich o średnicy ok 10 cm).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 * C. Wstawić foremki i piec 40 minut. Wyjąć. Ostudzić.

Zagotować mleko (po odlaniu 1/2 szklanki) z 1 łyżką masła i cukrem. Rozrobić budyń z pozostałym mlekiem i ugotować gęsty budyń. Przestudzić. Nałożyć porcje masy budyniowej na kruche babeczki – obłożyć owocami, kawałkami czekolady i co tam kto lubi.

Oczywiście przed podaniem wyjąć babeczki z foremek- u mnie musiałam fotografować ciepłe w foremkach, bo inaczej by do zdjęcia nie doczekały.

file1285438314

Truskawkowy deser z mascarpone

AnnaA-G nadesłała:

 

składniki:
  • 1 op. sera mascarpone Piątnica 250 g
  • 1 mleko skondensowane Gostyń 200 g
  • troszkę otartej skórki cytryny
  • truskawki
Przygotowanie:
Mikserem wymieszałam ser z mlekiem, dodając skórkę cytryny.Truskawki zmiksowałam w malakserze. Warstwy układałam naprzemiennie.

zobacz również:

  1. Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw
  2. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia
  3. Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy
  4. Pieczone jabłka i gruszki
  5. Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy
  6. Słodkości naszych czytelników



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

5 komentarzy do Coś słodkiego na szybko – błyskawiczne desery

  1. avatar blekitnam144 pisze:

    Gdybym miała składniki do tych przepisów w szafce, to nie szukałabym przepisu na coś słodkiego na szybko, tylko zjadła mleko skondensowane, albo zrobiła koktajl z banana i kiwi :’D Dla mnie to nie są przepisy na coś szybkiego, gdy lodówka pusta, a do sklepu daleko…

  2. avatar Ola:) pisze:

    Pyszne są te desery. Czekam na następne przepisy. Mam nadzieje że wam posmakują też truskawki z śmietanką. Są pyyyyyyszne. Pozdrawiam wszystkich :) i buziaki mua heheszki

  3. avatar Margaretkaw pisze:

    Świetne przepisy :)

  4. Wszystko wygląda pysznie! Wykorzystam parę z tych przepisów :)

  5. avatar Inka pisze:

    Ja też mam swój szybki sposób na smaczny deser: jabłka w cieście, pycha!! Wystarczy zrobić gęste ciasto naleśnikowe (100 ml mleka, mąka, proszek do pieczenia, dwa jajka, odrobina cukru i soli)jabłka obrać, pokroić w poprzek, wydrążyć gniazda nasienne i obtoczyć w cieście, smażę na oleju – mniaaam, posypuję cukrem pudrem.

Dodaj komentarz do Inka


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...