Celiakia. W czym jest gluten? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Celiakia. W czym jest gluten?

22 marca 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Leczenie celiakii, podobnie jak leczenie alergii pokarmowych opiera się na właściwym prowadzeniu diety eliminacyjnej. W tym wypadku należy wyeliminować produkty zawierające glutenu.

Są to głównie produkty zbożowe, będące źródłem białek, węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, wielu składników odżywczych. Dlatego też eliminowane produkty muszą być zastępowane w diecie równoważnymi produktami. Mogą wystąpić niedobory niektórych składników mineralnych, witamin, błonnika  pokarmowego

W związku z tym należy zapewnić podaż warzyw, owoców, bezglutenowych produktów zbożowych (kaszy gryczanej, jaglanej, ziarna sezamu, słonecznika, orzechów). Włączmy do diety grykę – rewelacyjne  źródło białka, magnezu, cynku, żelaza, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego. Podobnie bogate w związki mineralne jest proso!

W związku z tym do produktów zabronionych należą:

•         Przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa (większość pacjentów toleruje owies)

•         bułki, chleb zwykły, chleb razowy, pieczywo chrupkie

•         zwykłe makarony

•         kasza manna, kasza jęczmienna

•         pęczak, płatki owsiane (o ile toleruje)

•         ciasta, herbatniki

•         słodycze zawierające mąkę pszenną

•         inne produkty zawierające np. błonnik  – jako dodatek do wędlin, jako powłoka chroniąca owoce przed

wysychaniem, dodatek do leków

•         Wszystkie produkty zawierające w swoim składzie białko roślinne, emulgator,

stabilizator, skrobię, mąkę mogą zawierać dodatek glutenu!

kłos

Są to jak widać bardzo popularne produkty, jednak lista produktów ze zbóż nie zawierających glutenu jest równie długa:

•         Przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych: ryżu, kukurydzy, gryki, prosa, amarantusa

•         Mąka ryżowa, kukurydziana, skrobia kukurydziana, mąka ziemniaczana, tapioka, mąka sojowa

•         Chleb i bułki bezglutenowe

•         Ryż, płatki ryżowe, kaszki ryżowe błyskawiczne

•         Płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane

•         Kasza gryczana, jaglana, ciasteczka, słodycze bezglutenowe, skrobia pszenna

•         Wszystkie produkty oznaczone symbolem „przekreślony kłos” lub napisem „produkt bezglutenowy”

Są to zdecydowanie mniej popularne produkty, jednak w sklepach z ekologiczną (tzw. „zdrową”) żywnością bez problemu dostaniemy całą gamę produktów np. z pysznego amarantusa.

Pamiętajmy także, że bardziej szkodliwe jest stałe narażenie na niewielkie ilości glutenu niż jednorazowa większa dawka glutenu

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Dieta bezglutenowa
  2. Objawy celiakii
  3. Alergie u dzieci
  4. Sernik w diecie bezglutenowej

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz