URODA I ZDROWIE

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej

4 września 2018, dodał: Redakcja

Odżywki białkowe kojarzymy najczęściej z osobami, które intensywnie trenują na siłowni i zależy im na jak największym przyroście masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że suplementacja białka może być zasadna również w przypadku osób, które dążą do pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej lub po prostu chcą delikatnie wymodelować sylwetkę. Dowiedz się, w jaki sposób białko pomaga w odchudzaniu i jak najlepiej wykorzystać jego właściwości!

Białko – co musisz wiedzieć?

Nie ulega wątpliwości, że białko jest niezwykle istotnym dla naszego organizmu makroskładnikiem, a jego niedobory mogą być fatalne w skutkach. Za co dokładnie odpowiada białko? Zacznijmy od podstaw – białka to tak naprawdę wielkocząsteczkowe polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów, powiązanych ze sobą połączeniami peptydowymi. Najczęściej skład pierwiastkowy białek wygląda w ten sposób: węgiel, tlen, azot, wodór, siarka, fosfor. Występują one we wszystkich organizmach żywych, a u człowieka stanowią aż 20% całego organizmu. To właśnie białka są najważniejszym budulcem, dzięki któremu możemy nie tylko prawidłowo funkcjonować, ale też nieustannie się rozwijać.

Choć białko jest bez wątpienia niezwykle istotne dla pracy mięśni, pełni ono o wiele szerszą rolę w organizmie. Przede wszystkim odpowiada za produkcję ważnych hormonów – między innymi insuliny i hormonu wzrostu. Transportuje również tlen przez cząsteczki hemoglobiny i transferyny, dba o prawidłowy przebieg procesów detoksykacyjnych oraz o przenoszenie ważnych witamin. Ponadto białko odpowiada za wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych, wspiera pracę układu odpornościowego, kontroluje procesy wzrostu i różnicowania komórek, a nawet zapewnia prawidłową strukturę kości, zębów, włosów, skóry i paznokci.

Bez wątpienia jedną z najistotniejszych funkcji białka jest to, że stanowi ono źródło energii dla całego organizmu – w szczególności w przypadku podaży zbyt małej ilości węglowodanów i tłuszczów. Ma ono ogromny wpływ na metabolizm, regulowanie apetytu oraz na procesy antykataboliczne – dzięki temu białko może przyspieszać proces redukcji tkanki tłuszczowej. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu nieco bliżej.

Białko a tempo metabolizmu 

Spożycie białka sprawia, że organizm zmuszony jest do podjęcia większego wysiłku energetycznego – dzieje się tak, ponieważ jego strawienie i absorpcja zawartych w nim składników odżywczych jest trudniejsza niż w przypadku węglowodanów i tłuszczów. Białko pozwala na znaczne zintensyfikowanie termogenezy. Szacuje się, że może ona wzrosnąć nawet o 25% po posiłku, bogatym w białko. Należy pamiętać, że wszystko, co spożyjemy, przekłada się na tempo przemiany materii. W przypadku białka wydatek energetyczny znacząco się zwiększa, co pozytywnie wpływa na tempo spalania tkanki tłuszczowej. Zjawisko to nazywane jest efektem termicznym pożywienia – podczas odchudzania należy sięgać po produkty, które pozwalają na zwiększenie tempa metabolizmu. Dzięki temu możemy o wiele szybciej uzyskać wymarzoną sylwetkę.

Wpływ białka na apetyt

Kolejnym aspektem, z powodu którego warto zwiększyć podaż białka w diecie odchudzającej, jest jego niebagatelny wpływ na łaknienie. Spożywanie białka, w szczególności serwatkowego, oddziałuje na rejony mózgu regulujące uczucie głodu i sytości. Bioaktywne składniki odżywek serwatkowych, które pozwolą na lepsze zaspokojenie apetytu, to między innymi glikomakropeptydy, alfa-laktoalbuminy czy laktoferyny. Co ciekawe, odżywka serwatkowa jest również dobrym źródłem tryptofanu. Pozwala on na zwiększenie poziomu serotoniny, która odpowiada za dobry nastrój i długotrwałe uczucie zadowolenia z życia. Jest to doskonała wiadomość dla osób, które mają skłonność do “zajadania smutków” – stabilny nastrój sprawi, że łatwiej unikniesz sięgania po niezdrowe i tuczące przekąski. Choć wiele osób może mieć wątpliwości co do tego, czy białko rzeczywiście pozwoli zaspokoić głód w podobnym stopniu jak pełnowartościowy posiłek, zawierający jaja czy mięso, odpowiedź brzmi – prawdopodobnie tak. Choć wiele zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu, wiele osób potwierdza, że odżywka serwatkowa zaspokaja głód również skutecznie co białkowy posiłek.

Białko a procesy antykataboliczne 

Dieta odchudzająca niejednokrotnie wiąże się z mniejszą podażą pożywienia, a tym samym niezbędnej energii. Organizm, narażony na deficyty energetyczne, zaczyna czerpać ze swoich własnych zapasów – większa podaż białka pozwoli zabezpieczyć mięśnie przed katabolizmem, ponieważ organizm nie będzie musiał czerpać z nich energii. Niestety, wbrew powszechnym oczekiwaniom, organizm podczas diety odchudzającej nie spala wyłącznie zbędnej tkanki tłuszczowej. Zwiększenie podaży białka w czasie redukcji to również świetny sposób na poprawienie składu ciała – dzięki dobrze skomponowanemu menu po zakończonej diecie odchudzającej będziesz mógł cieszyć się większą masą mięśniową, a co za tym idzie – lepszą estetyką sylwetki. Wpływa białka na hamowanie procesów kataboliczych podczas redukcji ma szczególne znaczenie, jeśli intensywnie ćwiczysz – pamiętaj o tym, że to białko stanowi źródło energii dla mięśni, które dzięki niemu mogą pracować i odpowiednio się regenerować. Nie należy zatem bagatelizować znaczenia białka w diecie odchudzającej.

Jakie białko spożywać podczas redukcji?

W okresie redukcji najlepiej sprawdzą się białka serwatkowe oraz kazeina – różnią się one przede wszystkim czasem absorpcji. Dobre białko serwatkowe może skutecznie hamować głód na około 90 minut, a kazeina aż na pięć godzin! Jednocześnie białko serwatkowe jest o wiele lepiej przyswajane przez organizm, dzięki czemu nie będzie ono tak bardzo obciążało układu pokarmowego. Białko serwatkowe to również doskonałe źródło ważnych aminokwasów, takich jak leucyna, izoleucyna i walina, dzięki którym Twoje mięśnie o wiele szybciej się zregenerują. Jest to dobra propozycja dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z suplementacją białka i nie mają pewności, jaki produkt wybrać – dobrej jakości białko serwatkowe to świetne wsparcie podczas redukcji.

Kolejną kwestią jest to, ile białka spożywać w ciągu dnia. Koktajl białkowy świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie oraz jako dodatek do kolacji – będzie on doskonałym zastrzykiem energii, niezbędnej dla prawidłowej pracy organizmu. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać dziennej ilości białka – dwa gramy na jeden kilogram masy ciała będą optymalną ilością dla większości osób na diecie odchudzającej. Pamiętaj, że sporo białka spożywasz również z pożywieniem – będzie to istotne podczas ustalania ilości suplementowanego białka serwatkowego!

Białko a redukcja tkanki tłuszczowej – podsumowanie

Jak widać, białko może mieć istotny wpływ na tempo redukcji tkanki tłuszczowej, a to za sprawą swojego szerokiego wpływu na nasz organizm. Jeśli planujesz zdrowe, a zarazem skuteczne odchudzanie, powinieneś skupić się na kilka elementach – odpowiednio zbilansowanej diecie, regularnej aktywności fizycznej, dbaniu o tempo metabolizmu, regeneracji oraz zdrowej suplementacji – przekonaj się, że odpowiednio dobrane białko pozwoli Ci o wiele szybciej zyskać doskonałą sylwetkę, a jednocześnie zachować pełnię energii!


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak przygotować się do pracy w ogro…
Zaopatrzyć się w dobry sprzęt i elektronarzędzia, bo bez tego ani rusz....
Remont mieszkania
Wszystkie meble i sprzęty na czas mieszkania warto bezpiecznie przechować np. w przechowalni...
Naturalne kosmetyki
Dla mnie odkryciem są kosmetyki Botame z doz.pl, super sprawdzają się u mnie zwłaszcza...
Spodnie rurki - dla jakiej figury?
Raczej tak, trzeba być szczupłym i mieć figurę w typie fit inaczej...