Awokado dla urody – pomysły na zastosowanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Awokado dla urody – pomysły na zastosowanie

1 lutego 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jadłeś kiedyś  awokado? Jeśli tak to na pewno zachwycił cię orzechowy zapach i smak. Ten owoc przypominający gruszkę tak naprawdę pochodzi z rodziny jagód. Ten owoc posiada wysoką zawartość tłuszczów – 100 gram to 220 kcal! Jednak w większości to nienasycone kwasy tłuszczowe łatwo przyswajalne przez organizm i mające zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu.Ponadto awokado doskonale wpływa na cerę: opóźnia proces starzenia się skóry, powoduje że jest napięta i gładka.

Kiedy awokado jest dojrzałe? Jeśli pod lekkim naciskiem skórka ustępuje, to znak, że awokado jest dojrzałe. Jeśli jest jeszcze nie dojrzałe, najlepiej jeśli położymy go w temperaturze pokojowej aby dojrzał, nie jest wskazane przechowywanie w lodówce. Jak je najlepiej spożyć? Obrać z twardej niejadalnej skóry, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i położyć na kromce chleba zamiast np. wędliny. Awokado nie zamrażamy, ponieważ gorzknieje, można jedynie mrozić puree z owocu awokado.  Świetnie komponuje się z owocami morza, świetnym pomysłem jest też usunięcie pestki i w jej miejsce nałożenie sałatki z szynki, łososia lub innego smakołyku.

Przepis na masełko z awokado:

Utrzeć na gładka masę miąższ z awokado, oliwę z oliwek, sok z limonki, doprawić sola i pieprzem. Można podawać z warzywami, bagietką lub ziemniakami w mundurkach.

Przepis na sos do kurczaka:

Miąższ  awokado miksujemy z listkami bazylii, ząbkiem czosnku, octem winnym, sokiem z limonki lub cytryny, oliwką z oliwek, przyprawiamy do smaku.

Zobacz również:

  1. Pieczone jabłka i gruszki
  2. Czy wino jest zdrowe
  3. Trucizny na Twoim talerzu
  4. Sos vinegret – krok po kroku
  5. Popijać czy nie popijać

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

5 komentarzy do Awokado dla urody – pomysły na zastosowanie

  1. avatar Justyna pisze:

    jak jest niedojrzałe to wystarczy zostawić na kilka dni w kuchni, żeby dojrzało
    ja uwielbiam awokado – do sosu i na kanapkę :)

  2. avatar Kolorowapani pisze:

    awokado to jeden z lepiej działających kosmetyków od wewnątrz, też uważam, że warto je jeść tym bardziej, że nie jest strasznie drogie…

  3. avatar maciejka pisze:

    zawsze bardzo dobre w połączeniu z krewetkami na liściach sałaty w towarzystwie jaj na twardo, drobno posiekaną cebulą, papryką i oliwkami. A wszystko polane sosem jogurtowym + czosnek (niekoniecznie)z małą lub dużą ilością majonezu, jak kto woli i może

  4. avatar Kizia Mizia pisze:

    Nie przepadam za awokado, poza tym ciężko jest zdobyć w dobrym stanie

  5. avatar Paulla pisze:

    ostatnio kupiłam w Biedronce awokado ale było strasznie niedojrzałe i musiałam wyrzucić

Dodaj komentarz do Paulla


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...