URODA I ZDROWIE

Aromatyzowana włoska oliwa

20 listopada 2014, dodał: 5tka

Przepis restauracji Włoska Knajpa.

Składniki na 1,5 litra oliwy:

  • 5 gałązek bazylii
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Sposób przygotowania:

  1. Zioła opłukać zimną wodą, dobrze osączyć i przesuszyć. Nie może być w nich wody, gdyż oliwa w takim przypadku szybko się zepsuje.
  2. Listki ziół obrać z łodyg, delikatnie rozgnieść w moździerzu, bądź ugnieść drewnianym wałkiem, aby przyspieszyć wydzielanie się olejków eterycznych. Czosnek obrać ze skórki.
  3. Aromatyczne dodatki włożyć do czystej butelki. Zalać oliwą w ten sposób, żeby wszystko było dokładnie  przykryte. Butelkę zakręcić lub przykryć pergaminem.
  4. Pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na około 4 do 5 tygodni.
  5. Po tym czasie wyjąć aromatyczne dodatki i zużyć oliwę w przeciągu około trzech miesięcy.

Gotowa oliwa powinna stać w chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Można ją także wstawić do lodówki, jednak aromatyzowana oliwa szybko zmętnieje.

file1416496416

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...