URODA I ZDROWIE

Aromatyzowana włoska oliwa

20 listopada 2014, dodał: 5tka

Przepis restauracji Włoska Knajpa.

Składniki na 1,5 litra oliwy:

  • 5 gałązek bazylii
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Sposób przygotowania:

  1. Zioła opłukać zimną wodą, dobrze osączyć i przesuszyć. Nie może być w nich wody, gdyż oliwa w takim przypadku szybko się zepsuje.
  2. Listki ziół obrać z łodyg, delikatnie rozgnieść w moździerzu, bądź ugnieść drewnianym wałkiem, aby przyspieszyć wydzielanie się olejków eterycznych. Czosnek obrać ze skórki.
  3. Aromatyczne dodatki włożyć do czystej butelki. Zalać oliwą w ten sposób, żeby wszystko było dokładnie  przykryte. Butelkę zakręcić lub przykryć pergaminem.
  4. Pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na około 4 do 5 tygodni.
  5. Po tym czasie wyjąć aromatyczne dodatki i zużyć oliwę w przeciągu około trzech miesięcy.

Gotowa oliwa powinna stać w chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Można ją także wstawić do lodówki, jednak aromatyzowana oliwa szybko zmętnieje.

file1416496416

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy facet powinnien używać kosmetyk…
Facet powinien o siebie dbać regularnie, kosmetyki to ułatwiają, ale nie zastąpią codziennej higieny...
Które kolczyki Wam się najbardziej …
A ja lubię takie z cyrkoniami i kryształkami:)
Jak leczyć żylaki?
Ale ciekawe na czym to polega.... Bo o naprzemiennym zimnym i chłodnym prysznicu...
Telefon na kartę czy na abonament?
U mnie od lat Nokia, tylko raz miałam inny i psuł się ciągle....