Algi morskie Spirulina i Chlorella | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Algi morskie Spirulina i Chlorella

15 lutego 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zielona Super żywność – algi morskie Spirulina i Chlorella

 

 

Algi morskie są roślinami o największym skupieniu składników odżywczych na świecie, ponieważ mają dostęp do wszystkich tych składników w oceanie. Mogą zawierać ponad 10 razy więcej wapnia niż krowie mleko i 8 razy tyle, co wołowina. Kompozycja związków chemicznych w algach jest bardzo podobna do osocza ludzkiej krwi, dzięki czemu prawdopodobnie największą korzyścią alg jest regulacja i oczyszczanie naszego układu krwionośnego. Pomagają alkalizować krew, neutralizując efekty działania kwasów zawartych w naszej współczesnej diecie oraz chronią nas od wszelkiego rodzaju toksyn w środowisku, w tym metali ciężkich, zanieczyszczeń i produktów ubocznych promieniowania, zamieniając je w niegroźne sole, które są likwidowane przez krew.

Jednak najbardziej znaczącą właściwością alg jest pomoc w utracie wagi i zmniejszanie budowy celulitu. Duże stężenie naturalnego jodu pomaga w stymulacji gruczołu tarczycowego, a więc energia tych produktów jest zużyta zanim odłożą się w postaci tłuszczu. Jednocześnie minerały działają jak elektrolity, łamiąc wiązania chemiczne, które sklejają komórki tłuszczu, pomagając uwolnić się uwięzionym odpadkom. Zarówno jedzenie alg morskich, jak i kąpiel w nich pomaga w ograniczeniu celulitu i wspomaga oczyszczanie limfatyczne. Najbardziej popularnymi alagami, dostępnymi w postaci tabletek, kapsułek lub sproszkowanej, są: spirulina i chlorella.

Spirulina to mała alga zawierająca w sobie niebywałą ilość składników odżywczych:

Najbogatsze naturalne źródło protein (65% swojej wagi), 300% więcej niż ryby, mięso czy drób – ale z zerową zawartością cholesterolu

  • 58 razy bogatsza w żelazo niż szpinak. Naturalne, nietoksyczne i łatwo przyswajalne źródło żelaza
  • Bogata, nieprzetworzona żywność będąca źródłem antyoksydantów (25 razy bogatsza w betakaroten niż marchewka)
  • 2 razy bogatsza w chlorofil niż lucerna, zielone kiełki jęczmienia czy kiełki pszenicy
  • Wysokoskoncentrowane źródło podstawowych kwasów tłuszczowych (nienasycone kwasy tłuszczowe)
  • Spirulina może być używana jako część programu odchudzania. Przyjmowana 30-45 minut przed posiłkiem wywołuje uczucie nasycenia, brak odczuwania głodu, podczas, gdy nadal dostarcza szeroką gamę składników odżywczych
  • Jako nieulepszana żywność w stanie naturalnym, spirulina jest wchłaniana do 16 razy bardziej efektywnie niż syntetyczne suplementy multiwitaminowe

Chlorella jest słodkowodnym glonem bogatym w białko i inne składniki odżywcze.

Doskonała:

  • podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej
  • trądzik, wysypki, stany zapalne skóry, egzemy, źle gojące się rany, uszkodzenia skóry (oparzenia różnego rodzaju)
  • regeneracja i rekonwalescencja organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia
  • po zabiegu operacyjnym, napromieniowaniu; dla osób wystawionych na długotrwałe zanieczyszczenie środowiska
  • profilaktyka przeciwnowotworowa
  • pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak: reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, zaburzenia trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych czy bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach

Do kupienia TUTAJ



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz