URODA I ZDROWIE

3 sposoby na wzmocnienie odporności dziecka

22 listopada 2018, dodał: Redakcja

Możesz sprawić, że twoje dziecko nie będzie notorycznie chorować tej jesieni. Poznaj trzy najlepsze sposoby.

1. Probiotyk kontra infekcje

Za odporność organizmu w dużym stopniu odpowiadają jelita. A dokładniej znajdujące się w nich dobre bakterie probiotyczne, które tworzą mikroflorę jelit. Gdy jest osłabiona wtedy maluszek może dużo częściej chorować. U niemowlaków flora z natury jest też mało zróżnicowana i tak naprawdę kształtuje się aż do trzeciego roku życia. Do tego czasu dzieci są bardziej narażone na częste infekcje bakteryjne, wirusowe czy grzybicze.

Możesz jednak zadbać o większe zróżnicowanie flory maluszka i wpłynąć na jej rozwój, podając dzieckuprobiotyk dla niemowląt. Znajdujące się w nim dobre bakterie probiotyczne kwasu mlekowego uzupełniają niedobory tych naturalnych w jelitach.

2. Moc witaminy D

Witamina D jest niezwykle ważna dla noworodków, bo bierze udział w kształtowaniu się ich układu kostnego, mięśni, a także w budowaniu odporności już na całe życie. Naturalnie powstaje ona w skórze pod wpływem promieniowania UV. Właśnie z tego powodu większość osób w Polsce cierpi na jej niedobór. Są na niego zwłaszcza narażone dzieci, które mają mniejszą powierzchnię skóry, przez co jeszcze trudniej zsyntetyzować im tę witaminę. Dlatego warto podawać noworodkowi suplementy z witaminą D.

Zwłaszcza między październikiem a majem, gdy liczba dni słonecznych jest zbyt niska, aby organizm sam mógł wytworzyć potrzebne mu dawki witaminy D. Warto robić to jednak przez cały rok. Jeśli masz wątpliwość, czy twoje dziecko potrzebuje jej uzupełnienia, potwierdzi to proste badanie krwi, które oznaczy jej poziom. Możesz też zdecydować się na suplement, który będzie miał zarówno witaminę D jak i probiotyki w składzie.

3. Wzmacniająca siła miodu

Aby zmniejszyć ryzyko infekcji, możesz podawać dziecku też miód, ale dopiero gdy  skończy pierwszy rok życia. Najskuteczniejszy będzie jednak nie tradycyjny, ale Manuka. To specjalny rodzaj miodu pochodzący od pszczół, który żywią się nektarem z kwiatów Manuki. Roślina ta rośnie wyłącznie w Nowej Zelandii. Co jest w niej takiego niezwykłego? W miodzie znajdują się naturalne substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.

W miodzie Manuka jest ich jednak nawet tysiąc razy więcej, niż na przykład w lipowym. Dlatego o wiele lepiej i szybciej poprawia odporność. Taki miód możesz podawać dziecku codziennie, na łyżeczce albo dodawać do deserów, soków, zup mlecznych albo nawet słodzić nim herbatę.

Bibliografia:

  1. „Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej” Gerard E. Mullin
  2. „Szczęśliwe jelita” Vincent Pedre
  3. www.dietaeliminacyjna.pl

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozwijać pracowników
To oczywiste, że najlepiej wysyłać pracowników na regularne szkolenia, które podniosą ich kwalifikację,...
Spadek - ile podatku się płaci?
To wszystko zależy od wielu czynników i nie jest takie proste jak się może...
Odpoczynek
Dla mnie najlepszy wypoczynek to z moim mężem i dziećmi nad Bałtykiem....
Ochrona danych osobowych
Ochrona danych to poważny obowiązek, który spoczywa na każdym właścicielu firmy. Jest...