Zupa z ciecierzycy z puszki – smaczne przepisy na zupy z cieciorki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zupa z ciecierzycy z puszki – smaczne przepisy na zupy z cieciorki

21 kwietnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Zupy to smaczny i zdrowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek. Uzupełnienie codziennego menu o ich porcję, dostarczy dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Jedną z zup, którą z pewnością warto przyrządzić jest ta na bazie cieciorki. Oto dwa przepisy, dzięki którym pokochacie to cudowne warzywo.

Jasmeen_Zupa z ciecierzycy (1)

Nazywanagrochem włoskimcieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.

Pożywna zupa z cieciorki

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach

  • 1 cebula

  • kawałek pora

  • 1 ząbek czosnku

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • łyżka oleju

  • sól morska

  • pieprz czarny ziarnisty

  • 100 ml śmietany 18%

  • garść makaronu np. penne

Przepis:

Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek.

Zupa z cieciorki ze szpinakiem

Jasmeen_Zupa z ciecierzycy (2)

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1,7 l bulionu warzywnego

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach

  • 3 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 200g świeżego szpinaku

  • 4 ząbki czosnku

  • imbir

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka kolendry

  • sól i pieprz

  • 2 łyżeczki oliwy

  • gęsty jogurt

Przepis:

W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej nie zmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...