Jakie warzywa należy jeść zimą?

29 stycznia 2014, dodał: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Jeśli zimą masz problemy z koncentracją, jesteś osłabiona i ciągle odczuwasz znużenie to sygnał, że Twoja dieta jest uboga w witaminy i pierwiastki.

W takiej sytuacji jesteś też bardziej podatna na ataki wirusów, powodujących grypę i inne sezonowe dolegliwości. Aby wspomóc odporność swego organizmu dostosuj swój codzienny jadłospis do tej pory roku. Zadbaj o to, by nie zabrakło w nim podstawowego budulca czyli białka (znajdziesz go w serze, rybach, mięsie i jajkach) oraz wzmacniających organizm witamin i minerałów. Zimą ich źródłem są głównie cebula, marchew, czosnek, buraki, kapusta surowa i kiszona, ogórki kiszone oraz jabłka i owoce cytrusowe.

Jedzenie cebuli dostarcza nam witamin: C, PP i z grupy B oraz takie pierwiastki jak wapń, potas i cynk. Cebula wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, reguluje przemianę materii, likwiduje skutki ciężkostrawnej diety, likwiduje zatory w naczyniach krwionośnych i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.

Marchew natomiast to bogactwo witamin: A, C, E, K, PP i z grupy B oraz pierwiastków: wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Wzmacnia wzrok, przeciwdziała nowotworom, chroni przed chorobami serca, wspomaga jędrność skóry, piękną karnację, mocne włosy i twarde paznokcie.

Czosnek zawiera węglowodany, białko, wapń, fosfor, magnez, siarkę, chrom, cynk, jod i witaminy: A, C, PP i z grupy B. Pobudza układ odpornościowy, niesie ulgę w zapaleniu oskrzeli, obniża ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu.

Burak ćwikłowy zawiera witaminy: A, C i z grupy B oraz potas, wapń, żelazo, magnez, mangan i kobalt. Dieta bogata w buraki wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii, oczyszcza organizm i ułatwia trawienie.


Kapusta surowa i kiszona dostarcza witamin A, E, C i z grupy B oraz wapń, magnez, żelazo i potas. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm i zwiększa wydolność umysłową.


Kiszone ogórki zawierają witaminy: A, C i z grupy B oraz pierwiastki: potas, sód i fosfor. Dodatkowo kiszone ogórki wspomagają odchudzanie, dobrze działają na cerę, wzmacniają odporność oraz serce.

Zobacz również:

  1. Jak wybrać dobrą pomarańczę?
  2. Czekolada dobra dla serca
  3. Pij sok z buraków
  4. Zakwaszony organizm



loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Jakie warzywa należy jeść zimą?

  1. avatar Iwona pisze:

    Uwielbiam te warzywa. Goszczą w moim jadłospisie nie tylko w okresie zimowym :)

  2. avatar Laura pisze:

    Polecam kalendarz produktów sezonowych: http://wolnakuchnia.com/jesienne-menu-siegaj-po-co-najlepsze.html – ułatwia sprawę, przydatny w każdym mieisącu:)

  3. avatar Justyna pisze:

    pamiętajcie, że czosnek ma swoje cenne właściwości TYLKO na surowo!

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Wyciskarka Kuvings C9500
pełnowartościowy sok bogaty w witaminy, enzymy i składniki mineralne
Cena:
2 290.00 zł
Oryginalne niejonowe nano-srebro koloidalne
Do kupienia w sklepie Proaktiv.pl
Cena:
43 zł
Olej kokosowy tłoczony na zimno
Sklep.woj-len.pl
Cena:
15 zł
Olej kokosowy bezzapachowy 900 ml
Do kupienia w sklepie Sklep-amplio.pl
Cena:
14,99 zł
10% CBD naturalny olejek z kwiatów konopi
konopieizdrowie.pl
Cena:
579,90 zł
Piżama dziewczęca marki KANZ
Idealna dla każdej modnisi, miła w dotyku - 100% bawełny!
Cena:
59,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkania w Białymstoku
Tutaj macie dobry przykład mieszkania - Ogolnie w Białymstoku te warunki masz naprawdę super....
Paznokcie od których wszystko odpad…
Wystarczy zwrócić uwagę na podstawy - poprawa na pewno będzie widoczna, a przynajmniej...
Jak wybrac dobrą lustrzankę cyfrową…
Już przed zakupem aparatu dobrze byłoby się dowiedzieć więcej na temat tego,...
Implanty + korony w Krakowie - gdzi…
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jestem już po konsultacji u Anny Król i tam...
facebook