Jakie warzywa należy jeść zimą?

29 stycznia 2014, dodał: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Jeśli zimą masz problemy z koncentracją, jesteś osłabiona i ciągle odczuwasz znużenie to sygnał, że Twoja dieta jest uboga w witaminy i pierwiastki.

W takiej sytuacji jesteś też bardziej podatna na ataki wirusów, powodujących grypę i inne sezonowe dolegliwości. Aby wspomóc odporność swego organizmu dostosuj swój codzienny jadłospis do tej pory roku. Zadbaj o to, by nie zabrakło w nim podstawowego budulca czyli białka (znajdziesz go w serze, rybach, mięsie i jajkach) oraz wzmacniających organizm witamin i minerałów. Zimą ich źródłem są głównie cebula, marchew, czosnek, buraki, kapusta surowa i kiszona, ogórki kiszone oraz jabłka i owoce cytrusowe.

Jedzenie cebuli dostarcza nam witamin: C, PP i z grupy B oraz takie pierwiastki jak wapń, potas i cynk. Cebula wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, reguluje przemianę materii, likwiduje skutki ciężkostrawnej diety, likwiduje zatory w naczyniach krwionośnych i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.

Marchew natomiast to bogactwo witamin: A, C, E, K, PP i z grupy B oraz pierwiastków: wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Wzmacnia wzrok, przeciwdziała nowotworom, chroni przed chorobami serca, wspomaga jędrność skóry, piękną karnację, mocne włosy i twarde paznokcie.

Czosnek zawiera węglowodany, białko, wapń, fosfor, magnez, siarkę, chrom, cynk, jod i witaminy: A, C, PP i z grupy B. Pobudza układ odpornościowy, niesie ulgę w zapaleniu oskrzeli, obniża ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu.

Burak ćwikłowy zawiera witaminy: A, C i z grupy B oraz potas, wapń, żelazo, magnez, mangan i kobalt. Dieta bogata w buraki wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii, oczyszcza organizm i ułatwia trawienie.


Kapusta surowa i kiszona dostarcza witamin A, E, C i z grupy B oraz wapń, magnez, żelazo i potas. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm i zwiększa wydolność umysłową.


Kiszone ogórki zawierają witaminy: A, C i z grupy B oraz pierwiastki: potas, sód i fosfor. Dodatkowo kiszone ogórki wspomagają odchudzanie, dobrze działają na cerę, wzmacniają odporność oraz serce.

Zobacz również:

  1. Jak wybrać dobrą pomarańczę?
  2. Czekolada dobra dla serca
  3. Pij sok z buraków
  4. Zakwaszony organizm




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Jakie warzywa należy jeść zimą?

  1. avatar Iwona pisze:

    Uwielbiam te warzywa. Goszczą w moim jadłospisie nie tylko w okresie zimowym :)

  2. avatar Laura pisze:

    Polecam kalendarz produktów sezonowych: http://wolnakuchnia.com/jesienne-menu-siegaj-po-co-najlepsze.html – ułatwia sprawę, przydatny w każdym mieisącu:)

  3. avatar Justyna pisze:

    pamiętajcie, że czosnek ma swoje cenne właściwości TYLKO na surowo!

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Tran o smaku tropikalnych owoców!
Sklep DomowaApteczka.pl
Cena:
23,69 zł
Rajstopy LILI 20 DEN
Eleganckie, miękkie i wygodne rajstopy gładkie
Cena:
6 zł
ROC Zestaw wyszczuplający do ciała
Jest to pionierski preparat o działaniu wyszczuplającym, antycellulitowym, nawilżającym - wszystko w jednym!
Cena:
39,98 zł
Royal Collagen
Piękne włosy, zdrowa skóra, mocne paznokcie!
Cena:
49,99 zł
Kwitnące herbaty
Sklep SmacznaHerbata.pl
Cena:
2,99 zł
Dzbanek filtrujący wodę AQUAPHOR
limitowana edycja EPOKA LODOWCOWA!
Cena:
29,99 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Modne wzorki na paznokcie
haha, tak, pokemony rządzą, chociaż sama bym sobie ich nie zrobiła ;)
Włoskie torebki
nie lubię skóry :( wolę sztuczną i wolę wymienić torebkę raz do roku..
Przebarwienia na twarzy
jakiś czas temu też miałam przebarwienia na policzkach i zaczęłam używać tego kosmetyku codziennie...
Złota Róża Sędziszów
Hotel bardzo fajny. Ciekawa aranżacja, miła atmosfera. Tutaj można zobaczyć sobie galerię zdjęć....
facebook
[corner-ad id=1]