Jakie warzywa należy jeść zimą?

29 stycznia 2014, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Jeśli zimą masz problemy z koncentracją, jesteś osłabiona i ciągle odczuwasz znużenie to sygnał, że Twoja dieta jest uboga w witaminy i pierwiastki.

W takiej sytuacji jesteś też bardziej podatna na ataki wirusów, powodujących grypę i inne sezonowe dolegliwości. Aby wspomóc odporność swego organizmu dostosuj swój codzienny jadłospis do tej pory roku. Zadbaj o to, by nie zabrakło w nim podstawowego budulca czyli białka (znajdziesz go w serze, rybach, mięsie i jajkach) oraz wzmacniających organizm witamin i minerałów. Zimą ich źródłem są głównie cebula, marchew, czosnek, buraki, kapusta surowa i kiszona, ogórki kiszone oraz jabłka i owoce cytrusowe.

Jedzenie cebuli dostarcza nam witamin: C, PP i z grupy B oraz takie pierwiastki jak wapń, potas i cynk. Cebula wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, reguluje przemianę materii, likwiduje skutki ciężkostrawnej diety, likwiduje zatory w naczyniach krwionośnych i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.

Marchew natomiast to bogactwo witamin: A, C, E, K, PP i z grupy B oraz pierwiastków: wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Wzmacnia wzrok, przeciwdziała nowotworom, chroni przed chorobami serca, wspomaga jędrność skóry, piękną karnację, mocne włosy i twarde paznokcie.

Czosnek zawiera węglowodany, białko, wapń, fosfor, magnez, siarkę, chrom, cynk, jod i witaminy: A, C, PP i z grupy B. Pobudza układ odpornościowy, niesie ulgę w zapaleniu oskrzeli, obniża ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu.

Burak ćwikłowy zawiera witaminy: A, C i z grupy B oraz potas, wapń, żelazo, magnez, mangan i kobalt. Dieta bogata w buraki wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii, oczyszcza organizm i ułatwia trawienie.


Kapusta surowa i kiszona dostarcza witamin A, E, C i z grupy B oraz wapń, magnez, żelazo i potas. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm i zwiększa wydolność umysłową.


Kiszone ogórki zawierają witaminy: A, C i z grupy B oraz pierwiastki: potas, sód i fosfor. Dodatkowo kiszone ogórki wspomagają odchudzanie, dobrze działają na cerę, wzmacniają odporność oraz serce.

Zobacz również:

  1. Jak wybrać dobrą pomarańczę?
  2. Czekolada dobra dla serca
  3. Pij sok z buraków
  4. Zakwaszony organizm




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Jakie warzywa należy jeść zimą?

  1. avatar Iwona pisze:

    Uwielbiam te warzywa. Goszczą w moim jadłospisie nie tylko w okresie zimowym :)

  2. avatar Laura pisze:

    Polecam kalendarz produktów sezonowych: http://wolnakuchnia.com/jesienne-menu-siegaj-po-co-najlepsze.html – ułatwia sprawę, przydatny w każdym mieisącu:)

  3. avatar Justyna pisze:

    pamiętajcie, że czosnek ma swoje cenne właściwości TYLKO na surowo!

Dodaj komentarz


8 − dwa =


Aleja handlowa

Krem przeciwzmarszczkowy ILUA
Ten krem to "mała czerwona", cudowna sukienka dla Twojej skóry
Cena:
280 zł
10% rabatu na wszystko w www.szkla.com
Skorzystaj z promocji i kupuj taniej!
Cena:
Karma dla psów Pacific Stream Canine Formula 6,8 kg
Karma sucha pełnoporcjowa dla psów dorosłych, z wędzonym łososiem
Cena:
102 zł
Komplet biżuterii LOVRIN
Elegancja z Mediolańskim stylem
Cena:
149 zł
VELVETIC Profi Hipoalergiczny wosk do depilacji ciała
48 pojedyńczych plastrów w zestawie!Hypoalergiczna formuła!
Cena:
12,99 zł
VICHY Dezodorant Anti-Transpirant roll-on
Antyperspirant w kulce do skóry wrażliwe
Cena:
23,12 zł
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek prosenior24.pl
facebook