Młody zielony jęczmień dla zdrowia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Młody zielony jęczmień dla zdrowia

18 stycznia 2023, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Oczyszcza. Odchudza. Łagodzi skutki stresu. Odkwasza i zwiększa odporność organizmu. Co takiego? Młody jęczmień, zwany „zielonym” – hit najnowszych programów dietetycznych gwiazd i zwykłych ludzi na całym świecie.

młody jęczmień

 

Zielona żywność w tym młody jęczmień oraz spirulina, chlorella czy młoda pszenica, to suprefood zawierające ważne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów. To produkty spożywcze, które charakteryzują się całkowicie naturalnym pochodzeniem, a dodatkowo wyróżniają się dobroczynnym wpływem na organizm, dzięki bogactwu cennych witamin i minerałów.

Dobroczynne właściwości jęczmienia znane są od stuleci. Podobno rzymscy gladiatorzy używali go nagminnie, zwiększając dzięki niemu siłę i sprawność organizmu. Właśnie dlatego starożytnych siłaczy nazywano „pogryzaczami jęczmienia” („bordearii”). Jęczmień jest najstarszym i najważniejszym środkiem spożywczym ludzkości. Już same nasiona są bardzo pożywne, a co dopiero zielone źdźbła. Już w czasach Chrystusa przypisywano im wielką wagę. Dzięki młodemu jęczmieniowi dostarczymy organizmowi niezbędny zestaw witamin, białek i składników mineralnych. Każdy może zaserwować sobie codziennie zielony koktajl chlorofilowy z młodego jęczmienia – wystarczy zmieszać proszek jęczmienny z wodą i gotowe.

Źdźbła jęczmienia to bogate źródło chlorofilu, witamin i protein, a związki te występują w korzystnych proporcjach. Liście magazynują składniki witalne, które powstały dzięki przekształceniu energii słonecznej i zasobów materii nieożywionej. Ludzki organizm doskonale potrafi je spożytkować. Źdźbła jęczmienia są często określane mianem rogu obfitości w składniki witalne oraz jako najbogatszy środek spożywczy świata (dr Yoshihide Hagiwara).

Źdźbła jęczmienia zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy: walinę, lizynę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Wyciąg roślinny zawiera około 40% wysokiej wartości, dobrze przyswajalnego białka. Sproszkowany młody jęczmień zawiera prawie wszystkie z niezbędnych do podtrzymania procesów biochemicznych witamin, z wyjątkiem witaminy D, którą organizm produkuje przy udziale promieni słonecznych. Zielone źdźbła jęczmienia zawierają między innymi: prowitaminę A (beta-karoten), witaminę A (retinol), witaminę B1 (tiamina), B12, B2 (ryboflawina), witaminę C, E, K i kwas foliowy. Jednym z bardzo ważnych składników produktu jest witamina B17 – której według najnowszych badań przypisuje się selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki. Napój z młodego jęczmienia dostarcza dwa razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej wapnia i potasu w porównaniu z pszenicą, 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko oraz dodatkowo istotną szczególnie dla wegetarian witaminę B12, równie dużo prowitaminy A, zwanej beta-karotenem, siedem razy więcej witaminy C w porównaniu do równoważnej wagowo ilości pomarańczy, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, jak również duże ilości ważnych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, miedź i cynk. Składniki mineralne są niezbędne dla każdej żywej komórki oraz są nieodzowne do sprawnego funkcjonowania enzymów i witamin. Duża zawartość składników mineralnych, takich jak: selen, cynk, magnez, sód, potas, żelazo oraz enzymów zawartych w źdźbłach jęczmienia pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejsza zakwaszenie.

 

Chlorofil to zielony barwnik kondensujący energię słoneczną. Budową przypomina cząsteczkę hemoglobiny, która nadaje czerwone zabarwienie krwi, jednak zamiast żelaza posiada atom magnezu w środku molekuły. Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Chlorofil zawarty w sproszkowanej trawie jęczmiennej wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Poza tym wspomaga leczenie niedokrwistości. Enzymy zawarte w jęczmieniu neutralizują substancje kancerogenne. Dotychczas wykazano obecność dwudziestu enzymów w zielonych źdźbłach jęczmienia. Enzymy jako biokatalizatory reakcji chemicznych są niezbędne w procesach przemiany materii. Rzadki enzym – dysmutaza ponadtlenkowa – SOD – wywierająca działanie antyoksydacyjne występuje tu obficie. SOD niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się mózgu. Jeden ze związków czynnych występujący jedynie w źdźbłach jęczmiennych – isoflawonoid izowiteksyna (2-O-GIV), to również silny antyutleniacz, który jeszcze skuteczniej od witaminy E i beta-karotenu chroni przed rakotwórczymi substancjami występującymi w naszym środowisku, przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, przed promieniami Rentgena. Poza tym związek ten zatrzymuje wapń w organizmie i wzmaga jego magazynowanie w kościach, wzmacniając je. Jest to dość istotne w profilaktyce i terapii osteoporozy. Izoflawonoidy wspomagają regenerację skóry.

 

Naturalny Młody Jęczmień marki Aliness jest suplementem o wysokiej zawartości substancji aktywnych. Produkt jako jeden z nielicznych pochodzi z naturalnie wyciśniętego soku z pędów jęczmienia, dzięki czemu w 100% rozpuszcza się w wodzie co sprawia, że wszystkie substancje aktywne są szybko uwalniane i wchłaniane przez organizm. Zielony jęczmień pochodzący z soku młodych pędów jęczmienia jest składnikiem innowacyjnym i naturalnym, a sproszkowany sok z młodego jęczmienia zawiera więcej wartości odżywczych niż młody jęczmień pochodzący z wysuszonych i zmielonych pędów. Naturalny Młody jęczmień Aliness bogaty jest w szereg ważnych składników witaminowo-mineralnych. I co najważniejsze, zawarte w nim składniki są w pełni naturalne, dlatego są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka.

Napój z młodego jęczmienia to najprawdopodobniej najzdrowszy „fast food” na świecie. Jest przeznaczony dla osób w każdym wieku. Stosuje się go przed planowaną ciążą, w czasie ciąży i karmienia. Można podawać niemowlętom, małym dzieciom i młodzieży. Doskonale spełnia swoje zadania po ciężkich schorzeniach nowotworowych, w cukrzycy i innych problemach zdrowotnych. Jest nieodzownym w celu odkwaszania i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, a także przy wszelkich dietach.

Młody jęczmień jest rośliną, która jest całkowicie bezpieczna dla organizmu ludzkiego. Jego przyjmowanie w odpowiedniej ilości pomaga uzupełnić niedobory witaminowe, a także poprawić samopoczucie i usprawnić pracę wielu narządów. Jego przyjmowanie może uskutecznić proces odchudzania, a także poprawić pracę układu odpornościowego, oczyścić organizm z toksyn, a także korzystnie wpłynąć na wygląd skóry i samopoczucie.

W celu uzupełnienia diety zaleca się picie trzy razy dziennie napoju z młodego jęczmienia (2 łyżeczki) wymieszanego w szklance wody lub soku, co najmniej przez miesiąc, a najlepiej wprowadzić ten dobry zwyczaj na stałe. Wypijany rankiem na czczo, zapewnia dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, pity popołudniami zapobiega znużeniu, zaś wieczorem ułatwia zasypianie, ponieważ powoduje rozpad kwasów zawartych we krwi. W okresie szczególnego przeciążenia fizycznego bądź psychicznego można zwiększać zalecane ilości napoju z młodego jęczmienia.

Napój z młodego jęczmienia wpływa na zwiększenie aktywności limfocytów, szczególnie tak zwanych „naturalnych zabójców”. Zwiększona aktywność tych komórek utrzymuje się przez kilkanaście godzin. Duża zawartość procentowa chlorofilu determinuje działanie antybakteryjne. Liczne składniki mineralne wywierają pożądany wpływ na mineralizację organizmu i pomagają dzieciom z problemem koncentracji. Napój z młodego jęczmienia zawiera również serotoninę i tryptofan, czyli tak zwane „hormony szczęścia”, odpowiedzialne za poprawę nastroju.

Napoje z młodego jęczmienia idealnie nadają się dla osób poszczących i odchudzających się. Można je łatwo przygotować w czasie podróży, w pracy czy podczas treningu. Aby w pełni wykorzystać wartość biologiczną napoju z młodego jęczmienia, należy wypijać go bezpośrednio po wymieszaniu z wodą. Jednak dziś, z powodu zbyt dużego ryzyka zanieczyszczeń, lekarze nie zalecają jedzenia ziaren zboża. O wiele lepiej przyswajalne dla organizmu są kiełki jęczmienia, a jeszcze lepiej – wysuszony sok z ich młodych pędów, w którym znaleźć można wszystko, to, co najcenniejsze.

bg

Wszechstronnie działające zboże to prawdziwy cud natury!

Naturalny Młody Jęczmień 1800: 120 tabletek po 450 mg

Składniki: Sproszkowany sok z pędów młodego jęczmienia (HordeumVulgare L), celuloza mikrokrystaliczna (substancja wypełniająca),  dwutlenek krzemu (substancja wiążąca).

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1-4 tabletki w trakcie lub po posiłku popijając wodą.

Suplement diety Młody Jęczmień 1800 zawiera 450 mg ekstraktu z pędów – odpowiednik 1800 mg pędów młodego jęczmienia.

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1-4 tabletki w trakcie lub po posiłku popijając wodą.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zrównoważonej i zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Młody zielony jęczmień dla zdrowia

  1. avatar Care pisze:

    Na odchudzanie najlepsza jest wersja błonnikowa zielonego jęczmienia

  2. avatar Nina pisze:

    Ja jestem w końcowej fazie testowania tego suplementu, staram się stosowac go regularnie szczególnie w okresie zimowym, pomysł na cykl KOLOROYWCH TYGODNI super!

Dodaj komentarz