Zalety pieprzu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zalety pieprzu

3 sierpnia 2015, dodał: Fela
Artykuł zewnętrzny

Dodajemy ją do mięs, sałat, robimy z niej nalewki, jednak rzadko zdajemy sobie sprawę, że ta powszechnie stosowana przyprawa aż tak korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
pieprz-czarny-ziarno-5kg_2012
Ojczyzną pieprzu czarnego są Indie. W kuchni stosujemy przetworzone owoce tej rośliny, które nazywamy pieprzem. Zawarte w pieprzu składniki (w szczególności alkaloid – piperyna, który jest również odpowiedzialny za charakterystyczny smak przyprawy) wspomagają proces trawienia, a także są pomocne w leczeniu zaparć i zwalczaniu nudności.

Ponadto pieprz obniża ciśnienie krwi, a w medycynie ludowej jest powszechnie stosowany jako środek wspomagający w walce z przeziębieniem.

Przepis na pieprzówkę:

Składniki:
– 20/25 g ziarenek czarnego pieprzu
– 1 l wódki (może być zastąpiona w proporcji ½ ze spirytusem)
– 100 ml wody
– 100 g cukru

Przepis:
Pieprz miażdżymy w moździerzu. Na patelni rozpuszczamy cukier, mieszając go z wodą (aż do połączenia składników). Pieprz przesypujemy do szklanego naczynia, dodajemy roztwór wody i cukru, na koniec zalewając alkoholem. Naczynie należy szczelnie zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie w nienasłonecznione miejsce.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...