Właściwości chrzanu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Właściwości chrzanu

16 lutego 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Poznaj właściwości chrzanu i stosuj to warzywo w kuchni przez cały rok. Wciąż nie doceniamy działania chrzanu jako naturalnego środka leczniczego, większe zaufanie mamy raczej do czosnku. Jednak chrzan powinien być równie mocno ceniony w kuchni, zarówno jako aromatyczny dodatek do potraw jak i produkt leczniczy.

100 g chrzanu to jedynie 74 kcal i kwintesencja witaminy C! Ten ostry w smaku korzeń zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Poza tym wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę, mangan oraz  fitoncydy – naturalne substancje bakteriobójcze. Pod względem ich zawartości chrzan plasuje się tuż za czosnkiem i cebulą! Dlatego …. chrzan leczy.

Ma właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli. A sokiem wyciśniętym z korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną.

Chrzan niewątpliwie dodaje też smaku. W kuchni ma zastosowanie przyrządzaniu surówek, sosów oraz napojów.

Inne przydatne właściwości chrzanu:

Chrzan jest dość często spotykaną na łąkach rośliną, dlatego warto się zainteresować zawczasu do czego może  nam się przydać np. na wakacjach pod namiotem.

Sok z korzenia dodany do mleka zapobiega kwaśnieniu.

Owinięte w liście chrzanu masło dłużej utrzymuje świeżość.

Obłożone liśćmi lub przesypane drobno startym korzeni chrzanu świeże ryby, mięso i wędliny dłużej zachowują świeżość.

Ułożenie chrzanowych liści w namiocie pod materacem ułatwia zasypianie.

PRZEPIS NA MASŁO CHRZANOWE

125 g masła, 2 łyżki tartego chrzanu, łyżeczka soli, łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru.

Wymieszać chrzan z sokiem z cytryny. Masło dokładnie utrzeć z solą i stopniowo dodawać chrzan. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Cudowne właściwości żurawiny
  2. Koktajle owocowe dużo przepisów
  3. Dlaczego warto wprowadzić kwas foliowy do diety?
  4. Zadaj pytanie dietetykowi

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Właściwości chrzanu

  1. avatar Anonim pisze:

    Witam!
    Czy i jak można przechować na dłuższy okres czasu chrzan ( obrany,w laskach)
    Pozdrawiam

  2. avatar wildclouds pisze:

    Ostatnio zjadłam trochę za dużo chrzanu i bolał mnie żołądek . ;(

  3. avatar malgosia74 pisze:

    Można zrobić syrop z chrzanu :)
    3 kopiaste łyżki utartego świeżego chrzanu wymieszać z pół szklanki letniej wody, zostawić pod przykryciem na pół godziny. Przecedzic przez gazę dodać 2 łyżki miodu. Na przeziębienie jak znalzł :) 3 razy dziennie po łyżce:)
    Na bóle reumatyczne też pomaga – utarty świeży chrzan przykładć na chore miejsca owijając folią i tzrymać aż poczujemy silne pieczenie. Potem wytrzeć do sucha, i natłuścić wazeliną.
    Do nacierania dobra jest też nalewka 3 łyżki świeżo utartego chrzanu zalać szklanką wódki i odstawić na tydzień. Odcedzić i wycisnąć przez gazę i nacierać nalewką obolałe miejsca. U mnie na działce rosną tego cudeńka leczniczego całe połacie, do kiszenia i konserwowania ogórków jest jak znalazł :))

Dodaj komentarz do Anonim


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...