Wiosenna babka cytrynowa z majonezu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wiosenna babka cytrynowa z majonezu

14 marca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny
1/2 szt cytryna
1 łyżeczka imbir
2 szt jajka
1 szkl mąka
1/2 szkl cukier
1/2 szkl majonez
1 łyżeczka proszek do pieczenia
lukier
1/2 szkl cukier puder
2 łyżeczka sok z cyrtyny
2 łyżeczka wodaS

Składniki:

  • 1/2 szt cytryna
  • 1 łyżeczka imbir
  • 2 szt jajka
  • 1 szkl mąka
  • 1/2 szkl cukier
  • 1/2 szkl majonez
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

lukier

  • 1/2 szkl. cukier puder
  • 2 łyżeczka sok z cytryny
  • 2 łyżeczka woda

Białka ubiłam na sztywną piankę z odrobiną soli. Dodałam żółtka i cukier, ubijałam dalej. Dodałam majonez oraz stopniowo mąkę i mieszałam drewnianą łyżką. Na końcu dodałam proszek do pieczenia, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i dokładnie wmieszałam. Formę natłuściłam i wysypałam bułką tartą. Nalałam ciasto i piekłam ok. 1 h w 180 stopniach.

Wystudzone ciasto wyjęłam z formy. W rondelu rozpuściłam cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Wystudziłam, a następnie oblałam z nim wierzch ciasta. Z ostudzonego lukru ulepiłam spływające z boków ciasta kropelki.

Całość posypałam ozdobną posypką.

Źródło: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/

file1394838033



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...
Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?