Rózne przepisy na włoskie spaghetti | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rózne przepisy na włoskie spaghetti

25 lipca 2014, dodał: Damian Dragański
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

file1406297152

Włoska Carbonara – Neapol:

Składniki na 2 porcje:

•             200 g makaronu Malma Spaghetti

•             100 g pancetty

•             2 żółtka

•             100 ml śmietanki 36%

•             50 g parmezanu

•             Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Pancette kroimy w paseczki i smażymy, aż się zarumieni.

W misce mieszamy żółtka z parmezanem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy usmażoną pancette.

Gdy makaron się ugotuje szybko go odcedzamy i dokładamy gorący do sosu. Energicznie mieszamy. Podajemy posypany parmezanem i grubo mielonym pieprzem.

 Spaghetti alla Puttanesca Florencja:

 

Składniki na 2 porcje:

 

•             250 g makaronu Malma Spaghetti

•             8 filecików anchois

•             1/2 szklanki oliwy z oliwek

•             1 duża drobno posiekana cebula

•             6 ząbków czosnku

•             2 puszki pomidorów pokrojonych w  kawałki

•             1 szklanka zielonych oliwek

•             2 łyżki koncentratu pomidorowego

•             2 łyżki odsączonych kaparów

•             0,5 łyżeczki bazylii

•             0,5 łyżeczki czerwonej papryki

•             Sól

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy fileciki anchois i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 6 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Dokładamy czosnek i smażymy przez 2 minuty.

Następnie dodajemy pomidory i pokrojone na pół oliwki oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy z makaronem i podajemy w głębokich talerzach.

 

Makaron Fusilli Con Verdue

 

Składniki na 2 porcje:

•             200 g makaronu Malma Fusilli

•             0,5 słoika suszonych pomidorów

•             1 łyżka masła

•             1 łyżka oliwy z oliwek

•             100 g świeżych szparagów

•             100 g świeżej brukselki

•             1 świeży brokuł

•             8 pieczarek (pokrojonych w plasterki)

•             0,5 szklanki drobno startego parmezanu

•             2 łyżeczki rozdrobnionej skórki od cytryny

•             Dodatkowy Parmezan

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy suszone pomidory. Po ugotowaniu całość odcedzamy i zostawiamy w rondlu utrzymując ciepło.

Na dużej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i oliwę z oliwek. Dodajemy szparagi, pokrojoną na ćwiartki brukselkę, brokuły oraz pieczarki. Całość smażymy przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie do ugotowanego makaronu dodajemy usmażone warzywa oraz parmezan. Całość delikatnie mieszamy. Posypujemy skórką z cytryny i dodatkowo startym parmezanem.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...