Czy tran wzmacnia organizm? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Czy tran wzmacnia organizm?

21 kwietnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares
Kto do korzystnych dąży zmian,
Ten musi pić codziennie tran
.
[J. Brzechwa]

Tran in. olej wątłuszowy (niem. tran, ang. cod-liver oil,  farm. Oleum Jecoris Aselli, Oleum Morrhuae, Oleum Gadi) to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego – Gadus morrhua lub innych ryb z rodziny dorszowatych – Gadidae. Często „tranem” określa się ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Najpopularniejsze są trany z wieloryba, z chrząstki rekina i ze wspomnianej świeżej wątroby dorsza.

Jednak w ścisłym znaczeniu określenie tran zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych. Tran posiada charakterystyczną woń i smak. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E.
W literaturze najstarsza wzmianka o tranie pochodzi z 1323 roku. Jednakże pierwsze testy kliniczne odnośnie przyjmowania tranu przeprowadził lekarz z jednego ze szpitali w Manchesterze – dr Samuel Key. W 1773 roku w londyńskim dzienniku medycznym zostały opublikowane materiały o pozytywnym wpływie przyjmowania tranu z wątroby dorsza na osoby cierpiące na chorobę reumatyczną. Niestety wyniki wyżej wymienionych badań me zostały szarzej opublikowane. Dopiero na początku XX wieku lekarze stwierdzili, że tran z wątroby dorsza posiada właściwości lecznicze w przypadku krzywicy. W 1920 roku poznano istotne składniki tranu tj. witaminy A i D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie wysokie zapotrzebowanie na tran z wątroby dorsza ze wzg1ędu na źródło witamin A i D ujawniło się po drugiej wojnie światowej, z uwagi na powszechny niedobór wyżej wymienionych witamin w tamtym czasie. W latach 60-tych i 70-tych XX wieku, w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był podawany dzieciom w przedszkolach w formie nieprzetworzonej (płynnej). Ówcześnie nie znano wszystkich zalet tranu, a jego pro-zdrowotne właściwości przypisywano głównie obfitej zawartości witamin A i D. Niestety w późniejszym okresie tran przestał być popularny, ponieważ jego płynna niesmaczna i nieprzyjaźnie pachnąca forma nie wytrzymała konkurencji wprowadzonych na rynek syntetycznych witamin A i D. Dopiero wyniki badań duńskich naukowców Banga i Dyeberga w latach 70-tych poprzedniego wieku, wskazywały na istotną rolę kwasów tłuszczowych typu omega-3 w prewencji wielu chorób. Dzisiaj stosuje się tran jako suplement diety bądź środek leczniczy również w postaci żelatynowych kapsułek, co niektórym ułatwia jego spożycie.
Skład chemiczny tranu Oleum Morrhuae seu Oleum Jecoris Aselli: estry glicerolowe nienasycownych kwasów tłuszczowych, np. kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, ponadto kwasy tłuszczowe nasycone i ich estry (mirystycynowy, palmitynowy), witamina A – akseroftol (minimum 800 jednostek międzynarodowych w 1 g), witamine E – tokoferol, witamina D – kalcyferol (min. 80 jednostek w 1 g), jod, selen, brom, estry i ketony o właściwościach antybiotycznych. Wartość energetyczna 15 ml tranu – 130 cal. Tran pozbawiany składników aromatycznych nie posiada tych samych właściwości leczniczych co tran naturalny, a jego rola ogranicza się wówczas do dostarczania witaminy A oraz D.
Bez cienia kokieterii można stwierdzić, że tran jest dobry na wszystko. Stosowany jest jako środek leczniczy w awitaminozach A i D, a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek – w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Witamina A ma ogromny wpływ na zdrowie oczu oraz skóry, zapobiega tzw. kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka, a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry oraz wysychaniu błon śluzowych. Tran wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej. Jest również  zbawienny w porze jesiennej, gdy odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu. Dostarcza organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Walory tranu od dawna doceniają Skandynawowie, którzy żyjąc w trudnych warunkach klimatycznych, profilaktycznie przyjmują tran na wzmocnienie odporności. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3. To właśnie one pomagają  też przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych. Są więc niezbędne przy schorzeniach kardiologicznych. Oczywiście kwasy omega-3 znajdują się nie tylko w tranie – w naturze  bogatą zawartość kwasu , można oczywiście znaleźć w rybach, np. w sardynkach czy łososiach. Jednak wiedza, że „ryba wpływa na wszystko” nie wpływa na wzrost ich spożycia. Tran ma zbawiennie działanie nie  tylko na  układ  sercowo-naczyniowy, lecz  pomaga również w problemach z nadwagą i cholesterolem – obecne w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu oraz naturalnie obniżają ciśnienie krwi.  Według najnowszych badań tran korzystnie wpływa on na przemianę tłuszczów u osób z cukrzycą typu 2. Tran hamuje też uwalnianie hormonu tyreotropowego, zwiększa wchłanianie wapnia z jelit do krwi, zwiększa mineralizację kości, pobudza syntezę immunoglobulin, reguluje gospodarkę hormonalną i lipidową ustroju oraz przyśpiesza wzrost fibroblastów. Tran wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, przeciwdziała osteoporozie, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, wzmacniają odporność na alergie. Stąd wskazania do spożywania tranu, to szczególnie: osłabienie, mała odporność na choroby, profilaktyka kseroftalmii, keratomalacji, hemeralopii i krzywicy, profilaktyka osteoporozy, profilaktyka kamicy żółciowej i moczowej, zapobieganie zahamowaniu wzrostu i rozwoju, wszelkie choroby skóry, błon śluzowych, włosów i paznokci, choroby zakaźne, nadczynność tarczycy, trudno gojące się rany. Zwiększone zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tranie odczuwają dzieci i młodzież w okresie dojrzewania (miedzy innymi stosowany jest w kuracjach trądziku), ludzie chorzy, zestresowani i osłabieni oraz osoby nadużywające alkoholu i palące papierosy.
Ponadto tran stosowany jest w dermatologii, w różnych postaciach – najczęściej jako 40% maść tranowa Unguentum Olei Jecoris Aselli FP VI. Kwasy omega 3 zawarte w tranie wspaniale też pielęgnują kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, autorzy „Diety Płaskiego Brzucha” przypisują im ogromne znaczenie wyszczuplające okolice talii.
Tran wykorzystywany jest również jako tłuszcz jadalny przez ludność Dalekiej Północy. Najlepszym przykładem skuteczności tranowo–rybnej diety są Eskimosi. Badania przeprowadzone wśród nich dowiodły, że mimo jedzenia ogromnych ilości tłuszczów zwierzęcych i prawie żadnych warzyw czy owoców Eskimosi nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca – właśnie dzięki tranowi.
Tran może powstrzymywać rozwój niektórych chorób psychicznych. Do takich wniosków doszli międzynarodowi naukowcy po przebadaniu ponad 80 pacjentów. Przez trzy miesiące lekarze podawali chorym po jednej kapsułce rybiego oleju dziennie. Po roku okazało się, że zachorowalność na tzw. choroby psychotyczne, na przykład schizofrenię, spadła o jedną czwartą. Zdaniem autorów badań, wyniki były podobne do tych, jakie obserwuje się przy stosowaniu tradycyjnych leków. Inne eksperymenty wskazują też, że tran może być także skuteczny w zapobieganiu i leczeniu depresji. Autorzy badań z Austrii, Australii i Szwajcarii uważają, że kluczową rolę odgrywają zawarte w rybim oleju kwasy omega-3, które odżywiają mózg i poprawiają jego funkcjonowanie. Niezależni specjaliści domagają się jednak potwierdzenia wyników tych testów. Publikację zamieszcza prestiżowe pismo Archiwa Psychiatrii Ogólnej (Archives of General Psychiatry).
Obok wszystkich bardzo ważnych właściwości tranu takich jak wzmacnianie odporności, obniżanie poziomu cholesterolu, wpływ na zdrowie oczu i skóry, zapobieganie stanom zapalnym i wielu innym, warto zwrócić uwagę na to, iż tran jest szczególnie wskazany w czasie wytężonej pracy umysłowej, fizycznej i ma doskonały wpływ na polepszenie koncentracji. Bardzo ciekawe badania zostały przeprowadzone w U.S.A, Wielkiej Brytanii a także w Poznaniu, gdzie na grupie 200 uczniów z trzech szkół podstawowych, którym podawano codziennie dawkę tranu rybiego badano jego wpływ na poprawę koncentracji i uwagi. Badanie zakończyło się powodzeniem a zadowalające wyniki, udowodniły ogromny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tranach rybich na rozwój, koncentrację i skupienie uwagi u dzieci. Efekty były widoczne, a w podsumowaniu badania autorzy pisali miedzy innymi o poprawie logicznego myślenia, zapamiętywania, koncentracji uwagi, zmniejszeniu „nadpobudliwości psychoruchowej u niektórych badanych”. Jednak najsłynniejszym tego typu eksperymentem było badanie Oxford-Durham z 2002 roku. Lokalne władze ds. edukacji w brytyjskim hrabstwie Durham przez pół roku we współpracy z uniwersytetem Oxford podawały dzieciom preparaty z NNKT. Na łamach periodyka Pediatrics dr Madeleine Portwood, psycholog edukacyjny w Durham i główny autor badania, mówiła m.in.: „Wiele dzieci, które były wcześniej hiperaktywne i nadpobudliwe, przekonało się, że łatwiej jest im się skoncentrować”.
Wrzesień to idealny czas na zastosowanie suplementu, jakim jest tran. Powrót do szkoły lub pracy po wakacyjnej lub urlopowej przerwie zazwyczaj wiąże się z pewnym rozkojarzeniem, którego trudno uniknąć zarówno naszym dzieciom jak i nam, dorosłym. Warto więc sięgnąć po tran i wesprzeć nim codzienna dietę. Tran należy spożywać tylko w okresie niedużego nasłonecznienia (w przeciwnym razie mogą się pojawić przebarwienia na skórze), dlatego też jesienno-zimowa pora jest odpowiednim okresem do jego stosowania. Ze względu na to, że tran zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc kumulujące się w organizmie nie należy stosować tranu ponad zalecaną dzienną normę, aby nie doszło do hiperwitaminozy i związanych z tym działań ubocznych.
Przeczytaj również:
  1. Minister Zdrowia ostrzega: nie łykajcie tylu leków!
  2. Trucizny na twoim talerzu
  3. Najgroźniejszy tłuszcz świata
  4. Czy wiesz co jesz – metale w płodach rolnych


Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

22 komentarzy do Czy tran wzmacnia organizm?

  1. avatar Jacek pisze:

    Mi tran całkowicie wystarcza. Mam w nich jeżówkę purpurową, która fajnie wzmacnia organizm. Do tego 3 razy w tygodniu bieganie około 7 lub 10 km i jest naprawdę dobrze.

  2. avatar ewa pisze:

    Dla mnie najlepszym rozwiązaniem okazał się suplement Duo Spirulin który naturalnie wzmacnia odporność i dodaje energii

Dodaj komentarz do pawlisko


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...