Sztuka przyrządzania szaszłyków | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sztuka przyrządzania szaszłyków

29 marca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szaszłyki mają wielu wielbicieli. To szybkie danie, składające się z małych kawałków mięsa lub warzyw, z pewnością ucieszy zarówno dorosłych gości, jak i najmłodszych.

 

ssss

Marynowanie mięsa

Przepisy na grilla to w dużej mierze pomysły na szaszłyki na bazie mięsa. Niewielkie kawałki mięsa wystarczy marynować przez kwadrans, większe – nawet przez kilka godzin. Najlepiej obsypać je ulubionymi przyprawami i skropić oliwą. Jeśli chcemy przyrządzić drobiowe szaszłyki, idealną marynatę można zrobić z przyprawy curry.

Patyczki do szaszłyków

Patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć przez kilka minut w wodzie. Dzięki temu unikniemy ich przypalania na grillu. Możemy je również posmarować oliwą lub zamiast patyczków drewnianych użyć patyczków metalowych.

Szaszłyk przyrządzony na drewnianym szpikulcu można zjadać bezpośrednio z niego. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się na przygotowanie potrawy na patyczku metalowym, najlepiej zjeść składniki dopiero po ułożeniu ich na talerzu (w innym wypadku można się poparzyć).

Mięsno-owocowe przysmaki

Z owocami świetnie łączy się mięso z kurczaka i mięso indycze. Na grill najlepiej wybierać jabłka, śliwki, brzoskwinie, ananasy.

Szaszłyki z wołowiną

Wołowina nie będzie twarda, jeśli posolimy ją chwilę przed podaniem. Jeżeli rostbef połączymy z papryką, syropem klonowym, musztardą, czosnkiem, pieprzem cayenne i sosem sojowym, uzyskamy pikantną ucztę dla podniebienia.

Rybny szaszłyk

Do szaszłyków rybnych lepiej wybrać ryby o zwartym, tłustym mięsie np. łosoś, tuńczyk, dorsz. Doskonale udają się także szaszłyki z krewetkami. Aby rybny szaszłyk nie rozpadł się należy zawinąć go w folię aluminiową. Na patyczku ryba doskonale skomponuje się z suszonymi pomidorami, cukinią czy ananasem. Warto również przełożyć kawałki ryby pokrojoną w ćwiartki limonką lub cytryną.

Grillowanie wieprzowiny

Wieprzowina najlepiej komponuje się z warzywami, takimi jak cukinia, papryka, bakłażan, cebula oraz papryka. Pięknie prezentują się szaszłyki z wieprzowiną połączone z pomidorkami cherry i liśćmi bazylii.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?
Oryginalne produkty z Anglii
Poza tym za daleki transport też się płaci wyższą cenę produktów....