Szparagi – różne przekąski i dania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Szparagi – różne przekąski i dania

5 czerwca 2022, dodał: madlen30
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Szparagi to niskokaloryczne warzywo, z którego można zrobić mnóstwo ciekawych przekąsek, dań obiadowych a nawet witaminowych koktajli.

Szczególnie polecane wszystkich odchudzającym się osobom, a to dlatego, że w 100g jest tylko 15 kcal, ponadto jest to świetne źródło błonnika, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Ich walory smakowe, odżywcze i lecznicze był doceniane już w starożytności. W starożytnych Chinach leczono nimi kaszel, w Egipcie stosowano je przy problemach z wątrobą, zaś w Grecji były panaceum na choroby związane z nerkami. Doceniane również w Polsce, ich pochwały czy też wzmianki znajdziemy nawet w literaturze, jak choćby w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza, gdzie czytamy „”po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi”.

Rodzaje szparagów

Są trzy odmiany tych warzyw: białe – najpopularniejsze (uprawiane w Wielkopolsce), przed gotowaniem trzeba je obrać, łagodne w smaku; zielone – nie wymagają obierania a jedynie usunięcia lekko zdrewniałej części, cieńsze niż białe, bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne; fioletowe – wykwintna odmiana, trudno u nas dostępna, przed gotowaniem należy je obrać od nasady główki ku dołowi i usunąć drewnianą część.

17641_3_types_

Zalety zdrowotne

  • dzięki temu, że zwiększają krzepliwość krwi przyczyniają się do wzmocnienia naczyń włosowatych i zapobiegają ich pękaniu,
  • duża zawartość błonnika usprawnia pracę układu pokarmowego,
  • polecane osobom z nadciśnieniem z uwagi na niską zawartość sodu,
  • mają działanie przeczyszczające i moczopędne, dzięki czemu usprawniają pracę nerek i poprawiają metabolizm.

RU218772_jpg_rendition_largest

Jak ugotować szparagi?

Szparagi można gotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich wymaga użycia wysokiego garnka, najlepiej z taką drucianą wkładką, jak do frytek. Obrane szparagi wstawiamy do wrzątku w pozycji pionowej, tak, aby wystawały główki. W osolonej wodzie gotujemy ok. 10 minut. Drugi sposób polega na gotowaniu w pozycji leżącej, przyda się płaski rondel lub głęboka patelnia. Czas gotowania pozostaje ten sam.

asparagusDSC_0012

Jak przyrządzić szparagi?

Szparagi można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Są idealne na kremowe zupy, jako przystawka do dań głównych, idealnie sprawdzają się w omletach, zapiekankach czy sałatkach. Na śniadanie sprawdzą się szparagi w cieście naleśnikowym podawane z sosem musztardowym; owinięte w plasterki kurczaka, posypane ziołami i zapieczone w piekarniku będę idealną propozycją na lekki obiad, zaś na kolację sprawdzą się jako odżywczy i syty koktajl szparagowo-owocowy (zielone szparagi bez zdrewniałej części zmieszać z kiwi, zielonymi winogronami i odrobiną szpinaku).

Szparagi z krewetkami

 

składniki:

pęczek zielonych, młodych szparagów

20 dag krewetek

masło klarowane

pieprz sól

czosnek

pól cytryny lub białe wino

Ugotować szparagi według przepisu powyżej. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dodać krewetki, czosnek, smażyć do 4 minut z obu stron, posolić i doprawić pieprzem, skropić cytryną lub winem. Ugotowane szparagi przekroić na pół, dodać do krewetek, smażyć przez chwilkę, w razie potrzeby dosolić.

Krewetki z pieczarkami

 

składniki:

pęczek pieczarek

masło klarowane

pieprz sól

czosnek

pól cytryny lub białe wino

Ugotować szparagi według przepisu powyżej. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dodać pieczarki, czosnek, smażyć do 8 minut z obu stron, posolić i doprawić pieprzem, skropić cytryną lub winem. Ugotowane szparagi przekroić na pół, dodać do pieczarek, smażyć przez chwilkę, w razie potrzeby dosolić.

 

Szparagi z grilla z dressingiem słodko-kwaśnym

autor edith

Składniki:

14 zielonych szparagów
7 plasterków boczku
1 łyżka oliwy
3 łyżki startego sera dojrzewającego (u mnie Rubin)
1 łyżeczka posiekanej kolendry
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i obrać w 1/3 wysokości. Każdy szparag szczelnie owinąć połową plastra boczku. Tak przygotowane szparagi ułożyć na tacce grillowej i polać oliwą. Położyć na rozgrzanym grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować przez ok. 20 minut, a pod koniec grillowania odkryć je, by ładnie się zrumienił boczek.
Ocet wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Doprawić pieprzem.
Szparagi ułożyć na talerzach, polać dressingiem, posypać serem i kolendrą.

 

zobacz również:

 

  1. Jak podawać szparagi – przepisy na sosy

  2. Różne sposoby na młodą kapustę

  3. Jarmuż – jak podawać i różne przepisy na dania

  4. Truskawki na różne sposoby

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz