Zakwaszony organizm
20 grudnia 2013, autor: pinkmause

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

Bezpłatne konsultacje oraz porady a także możliwość skorzystania z odkwaszania organizmu: Małgorzata Kopeć tel. 501 036 706

 

citrusfruit

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Najdrobniejsze odchylenia w pH krwi mogą prowadzić do różnego rodzaju symptomów choroby. W większości przypadków ludzie w Polsce są zakwaszeni, dlatego jest potrzeba informacji i profilaktyki o metodach odkwaszania organizmu.

Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie rozpuszczone są składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów. W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy. Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Gdy zakwaszenie organizmu rośnie (pH maleje), to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie wapnia z kości i zębów przyczyniając się do złego funkcjonowania. Przy coraz większym zakwaszeniu nie jest w stanie samoczynnie doprowadzić do równowagi. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. To doprowadza do chorób z bardzo poważnymi, nowotworowymi włącznie.

Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-stego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. Najczęstsze objawy zakwaszenia organizmu to: przewlekłe zmęczenie, brak energii, słaba zdolność koncentracji, lęk, niepokój, ciągłe poddenerwowanie, złe sypianie, obniżenie popędu płciowego i szybkie męczenie się. Inne symptomy to: grzybice, problemy ze skórą, objawy „skórki pomarańczowej”, zaburzenia krążenia, zimne ręce i stopy, bóle głowy, migreny, objawy przeciążenia stawów i mięśni, nadkwasota i zgaga, dolegliwości jelitowe (problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego), ciągłe powracające przeziębienia oraz wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra. Kolejne objawy są już zmianami chorobowymi. Pojawia się reumatyzm, dna moczanowa, przewlekłe bóle i dolegliwości ze strony kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, nadwaga, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych. Już przed kilkunastu laty stwierdzono, że u podstaw prawie każdej choroby leży utajone zakwaszenie organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie utajone zagraża zdrowiu i stanowi podstawę powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najczęściej cierpi współczesne społeczeństwo.

f1

Przyczyną zakwaszenia organizmu może być bardzo wiele czynników. Najczęściej są to: złe  odżywianie, przeładowanie  posiłków substancjami zakwaszającymi, mało aktywny tryb życia, stres, nieodreagowane emocje, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, a nawet nieprzestrzeganie zegara biologicznego czyli późne kładzenie się spać itp. W większości artykułów spożywczych, które spożywamy przeważają produkty kwasotwórcze. Dotyczy to przede wszystkim mięsa i jego przetworów, ryb, jaj (zwłaszcza żółtko), cukru i słodkich deserów, kawy oraz czarnej herbaty, a w nieco mniejszym stopniu produktów zbożowych, mleka i jego przetworów.  Przywrócenie organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej jest jednym z pierwszych warunków przywrócenia zdrowia.

Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany rożnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Źródłem pierwiastków zasadotwórczychświeże warzywa i owoce oraz soki (z wyjątkiem np. grochu, soi). W owocach i niektórych warzywach występują sole różnych kwasów organicznych, które nadają produktom smak kwaśny, jednak z soli kwasów łatwoutleniających takich jak kwas jabłkowy (jabłka, pomidory, śliwki) czy cytrynowy (ananasy, cytryny, pomidory), po utlenieniu pozostają kationy działajace alkalizująco. Produkty w których występują kwasy winowy (winogrona) i szczawiowy (rabarbar, truskawki, szpinak, szczaw, pomidory niedojrzałe) też nie powodują zakwaszenia organizmu. Natomiast produkty w których występuje kwas benzoesowy (borówki, żurawina) działają zakwaszajaco. Kwas ten nie jest spalany w organizmie, lecz sprzęgany z glicyną w wątrobie, a następnie z moczem wydalany w postaci kwasu hipurowego.  Większość warzyw i owoców wykazuje zdolność alkaliczną, ale o wiele mniejszą niż siła kwasotwórcza produktów mięsnych. Należy jednak pamiętać, że substancje kwasowe i zasadowe pełnią w organizmie odmienne lecz równie ważne funkcje, więc kwasotwórcze produkty spożywcze, takie jak tłuste ryby, warzywa strączkowe, soja, orzechy także powinny być częścią dobrze zrównoważonej diety. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80% z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20% z kwasotwórczych. W kuracji odkwaszającej dobrze jest pić soki z owoców i warzyw, zwłaszcza z buraków, bowiem to warzywo ma wyjątkowe właściwości alkalizujące i bardzo wspomaga eliminowanie nagromadzonych złogów. Znakomite są też soki owocowe świeżo wyciskane. Najlepiej po prostu miksować świeże owoce, chodzi bowiem o to, by zjadać także miąższ. Bardzo ważne jest też picie, ok. 2-2,5 litra wody dziennie, zdarza się bowiem, że zakwaszenie wynika tylko z powodu niedostatecznego „płukania” organizmu.

f2

Dr Renate Collier twórczyni terapii odkwaszającej i jej propagatorka, w swej pracy naukowej i praktyce lekarskiej proponuje przestrzegać następujących zasad: jadać z umiarem, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną, nie najadać się do syta i spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym. Poddając się terapii odkwaszającej powinno się przestrzegać jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00. Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy tak żyjemy.

W ramach odkwaszanie przeprowadza się także łagodne oczyszczanie jelit i automasaż brzucha, które wspomagają regeneracje jelit, masaż odkwaszający oraz chirogimnastykę. Masaż odkwaszający uwalnia złogi nagromadzone w tkance łącznej. Poprawia ukrwienie i napięcie skóry. Programy oczyszczania i odkwaszania prowadzą niektóre sanatoria, SPA i ośrodki odnowy biologicznej. Niezwykle ważne są również ćwiczenia gimnastyczne, usprawniają bowiem wszystkie stawy, ułatwiają odprowadzenie kwaśnych złogów. Wykonywane codziennie poprawiają sylwetkę, nadają ruchom sprężystość, wpływają korzystnie na krążenie krwi i limfy. Także aktywny styl życia, ruch, regularne ćwiczenia i głębokie oddychanie zwiększając dostawę tlenu – alkalizują organizm.

f4


Przeczytaj również:

  1. Sałatki z buraków dużo przepisów
  2. Zdrowy sok z buraków
  3. Podgrzewanie pokarmów – niezdrowy akrylamid
  4. Ty też możesz nie mieć raka!
  5. Oczyszczanie organizmu – dyskusja


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

19 komentarzy do Zakwaszony organizm

  1. Odkwaszanie organizmu to złożony proces. Nie polega tylko na piciu octu jabłkowego , ale przede wszystkim na odpowiedniej diecie (wyeliminowanie produktów kwasotwórczych)jak również stosowanie odpowiedniej suplementacji. Osoby zainteresowane proszę o kontakt.

    GABINET ŁODŻ UL.ZGIERSKA 42A 502183419 LUB 501046551 ( 10.00 – 18.00 )
    [email protected]

  2. avatar Jagoda pisze:

    Ja od kilku miesięcy sie odkwaszam, najpierw piłam ten ocet jabłkowy jak ktoś tu napisał ale efekty były niewielkie, chociaz były zauważalne. Od 2 miesięcy za to piję wodę alkaliczną którą kupuję przez internet = woda Redox i to bardzo dobrze na mnie działa i na odkwaszenie bardzo polecam

  3. avatar Jod.23 pisze:

    ale niektorzy ludzie piszą głupoty choroba to poważny problem

  4. avatar Damian pisze:

    Najlepiej odkwaczać sie pijąc wodę alkaiczn, zapraczam na tą stronę http://rosmosis.pl/pl/69-ro5.html ,teraz można ją uzyskać samemu dzięki nowoczesnym filtrom kuchennym

  5. avatar Maria pisze:

    Ja odkwaszam organizm octem jabłkowym własnej produkcji ,najwyżej kupionym w sklepie z ekologiczną żywnoscia.
    Na czczo łyzeczka octu na szklankę wody .

  6. avatar Margaretkaw pisze:

    Świetny artykuł. Muszę o tym pomyśleć zanim będzie za późno…

Dodaj komentarz


+ 6 = trzynaście


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

5-częściowy komplet pościeli satynowej Bielbaw
Niezwykłe wzory, dynamiczne zestawienie barw odzwierciedlają najnowsze trendy.
Cena:
141,30 zł
Spodnie Czakra 411
Lekkie i przewiewne Spodnie Czakara - Idalne na upalne dni!
Cena:
129,00 zł
Delia Cosmetics Cameleo Krem do rozjaśniania włosów (2-3 tony)
Krem jest doskonałym preparatem przeznaczonym do stopniowego rozjaśniania włosów
Cena:
7,23 zł
Dzbanek z pojemnikiem na owoce i lód
Dzbanek wykonany z najwyższej jakości akrylu z wkładem na owoce oraz na lód
Cena:
137 zł
Naturalna Henna Ciemny Brąz 150g Khadi (19,30zł/100g + czepek i rękawiczki)
Ziołowa, całkowicie naturalna farba do włosów, wspaniale nabłyszcza i odżywia włosy
Cena:
29,00 zł
Kreda koloryzująca do włosów MARION
6 odcieni: Zielona, niebieska, różowa, pomarańczowa, czerwona, fioletowa
Cena:
9,90 zł
Polecamy więcej
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Piękna jesienią – polecane produkty i zabiegi – akcja z nagrodami!
Piękna jesienią – polecane produkty i zabiegi – akcja z nagrodami!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Krem ujędrniająco-odżywczy – e-Naturalne sklep!
Krem ujędrniająco-odżywczy – e-Naturalne sklep!
FORUM - bieżące dyskusje
Nękanie, stalking - jak sobie radzi…
Na miłość trudno coś poradzić, każdy ma inny sposób okazywania, również taki jak...
Małżeństwa które podziwiamy
Młodzież z mniejszych miejscowości właśnie chce być "nowocześniejsza" żeby szybciej dorosnąć do...
Jak poznać czy facet ma inną?
Apetyt wzmaga głównie odpowiedni facet, a w nocy i tak kolorów za bardzo...
Zdrada
To jest raczej ich ułomność bo widzą tylko to co realne...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM