Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy

14 lutego 2014, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

soczyste

Mięso można przygotowywać na wiele różnorodnych i ciekawych sposobów. Dania mogą być codzienne i wykwintne, wystarczy jedynie odrobinka czasu i ciekawy pomysł. Oto kilka pomysłów na mięsne dania.

Schab pieczony

Składniki:
– 1 kg schabu wieprzowego z kością
pork1– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– czarny pieprz, grubo mielony

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Przyciąć nadmiar tłuszczu ze schabu i ponacinać delikatnie. Natrzeć mięso zmiażdżonym czosnkiem i posypać obficie czarnym pieprzem. Włożyć schab kością do góry w płytkiej brytfannie. Piec przez 1 do 1 i 1/2 godziny, regulując temperaturę. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut. Przed podaniem wyciąć kości.

Polędwiczki wieprzowe z salsą

Składniki:
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
pork2– polędwiczki wieprzowe, pokrojone poprzecznie w plastry
– 1/3 szklanki dowolnego sosu warzywnego salsa
– 1 łyżka malin
– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
W misce wymieszać sos sojowy, imbir i czosnek. Rozgrzać olej na dużej patelni, położyć plastry mięsa, posmarować je mieszaniną sosu. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, aż ładnie zbrązowieją. Zdjąć z patelni. Dodać salsę i maliny, gotować 30 sekund stale mieszając. Podawać wieprzowinę z salsą i posypać kolendrą.

Polędwiczki wieprzowe nadziewane

Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– kawałek kiełbasy
– woreczek szpinaku
– tarty ser mozzarella
– 2 szklanki czerstwego chleba pokrojonego w kostki
– 1 jajko (lekko ubite)
– mięso ugotowanego kurczaka
– 1 szklanka bułki tartej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
pork3aSos Marsala:
– 1 szklanka Marsala
– kilka grzybów
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka śmietany kremówki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Polędwiczki wieprzowe oczyścić, rozbić tłuczkiem. Przygotować farsz: zdjąć skórkę z kiełbasy i smażyć na patelni aby uzyskać konsystencję mięsa mielonego. W innej patelni z odrobiną wody ugotować liście szpinaku, a następnie wycisnąć wodę.  W dużej misce wymieszać chleb, kiełbasę, szpinak, ser mozzarella, jajko i rozdrobnione mięso kurczaka. Nadzienie podzielić między dwie polędwiczki wieprzowe i zwinąć wzdłuż dłuższego boku zawijając brzegi. Panierować w bułce. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i bardzo ostrożnie toczyć polędwiczki na gorącym oleju, aby przysmażyć lekko. Włożyć do piekarnika i piec przez 25 -30 minut.
Sos Marsala: smażyć grzyby w niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez około pięć minut, aż będą miękkie. Dodać Marsala, bulion z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu. Zagęścić sos, dodać śmietanę i dalej dusić. Faszerowane polędwiczki podawać z sosem grzybowym.

Polędwiczki wieprzowe z

Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– 1 czerwone jabłko, w plasterkach
pork4a– 1 szklanka świeżych grzybów w plasterkach
– 3/4 szklanki rosołu
– 125 g sera Brick Philadelphia, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżka Calvados (apple brandy)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Mięso oczyścić i smażyć w płytkiej patelni. Stopić masło w rondelku na średnim ogniu. Dodać cebulę, jabłka i grzyby, gotować 4-5 min lub do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion i ser, gotować 2 min. lub aż ser się rozpuści i dobrze wymieszać. Dodać Calvados. Mięso podawać z sosem.

Schab z żurawiną

Składniki:
– 3/4 szklanki wrzącej wody
– 1 jabłko, obrane, drobno posiekane
pork5a– 3 łyżki żurawiny suszonej
– 3/4 szklanki posiekanych prażonych orzechów
– 1 kg schabu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Dodać wrzącej wody do żurawiny, wymieszać, pozostawić 5 min. Dodać jabłko i orzechy, wymieszać delikatnie. Rozbić mięso, posmarować nadzieniem. Zwinąć, począwszy od długiego boku, związać sznurkiem, ułożyć na blaszce, pokropić oliwą. Piec 50 min. do 1 godziny. Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć luźno folią. Odstawić na 10 min. przed krojeniem.

Schab z dodatkami

Składniki:
– 1 schab bez kości (2-2 1/2 kg)
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 2 łyżki miodu
pork6a– 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– smażona cebula francuska (2/3 szklanki)
– 1 szklanka suszonych żurawin
Przygotowanie:
Wymieszać ziele angielskie, sól i pieprz. Ułożyć na górze pieczeni. Umieścić mięso w piekarniku. Wymieszać musztardę z miodem i polać pieczeń. Posypać cebulą i żurawiną. Przykryć i piec 3-4 godziny. Wyjąć pieczeń, pokroić i podawać polane sosem i dodatkowo posypać pokruszoną cebulką.

 

Schab z sosem żurawinowym

Składniki:
– 1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 4 kotlety schabowe bez kości
– 2/3 szklanki koktajlu żurawinowego lub soku pomarańczowego
pork7a– 2 łyżki miodu
– 2 łyżeczki oleju canola
– 1/4 szklanki posiekanej cebuli
– 1 szklanka żurawin, świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
Wymieszać tymianek i po 1/8 łyżeczki soli i pieprzu w małej misce. Posypać mieszanką kotlety z obu stron. Wymieszać sok żurawinowy z 2 i 1/2 łyżki miodu. Rozgrzać olej na dużej patelni, położyć kotlety i smażyć, aż będą rumiane z obu stron (2-3 min. z każdej strony). Dodać cebulę i smażyć mieszając, aż cebula będzie miękka. Wlać pół mieszanki soku, dodać żurawinę. Zmniejszyć ogień i gotować 2 do 4 minut. Przenieść kotlety do naczynia i nakryć folią, aby utrzymać ciepło. Dodać pozostałą część soku. Gotować aż do uzyskania konsystencji syropu (około 2 min.). Doprawić solą i pieprzem, można dodać miodu do smaku.

Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym

Składniki:
– 3 łyżki musztardy Dijon
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– polędwiczka wieprzowa
– 2 łyżeczki oleju canola
pork8a– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 i 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Wymieszać 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz w małej misce, natrzeć mięso. Rozgrzać olej na dużej patelni. Smażyć mięso aż będzie ładnie brązowe ze wszystkich stron (3 do 5 minut). Przenieść mięso do piekarnika i piec około 15 minut. Przed krojeniem odczekać około 5 minut. Na patelnię wlać ocet i gotować mieszając drewnianą łyżką, około 30 sekund. Wymieszać syrop klonowy i 2 łyżki musztardy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Pokroić mięso i podawać z sosem.

Rolada wieprzowa

Składniki:
– 2 łyżeczki świeżej szałwii, drobno posiekanej
– 1 i 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
– 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
pork9a– 2 polędwiczki wieprzowe
– 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej włoskiej (Prosciutto di Parma)
– 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
– 3 łyżeczki oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wymieszać czosnek, rozmaryn, sól i pieprz w małej misce. Rozgrzać piekarnik. Zrobić dwa długie poziome nacięcia, na każdej stronie, dzieląc polędwicę. Delikatnie spłaszczyć mięso do około 1/2 cala grubości. Na mięsie położyć 2 plasterki szynki, a następnie rozsypać 1/2 szklanki Parmigiano-Reggiano. Zaczynając od dłuższego boku, zwinąć mięso (roladka), a następnie zawiązać pieczeń sznurkiem kuchennym. Lekko natrzeć mięso olejem, a następnie mieszanką ziół. Rozgrzać pozostały olej i delikatnie obsmażyć mięso na złocisto. Przenieść mięso do piekarnika i piec ok. 20 minut. Wyjąć odczekać ok. 5 minut, usunąć sznurek i pokroić w plasterki.

Polędwiczka wieprzowa z figami

Składniki:
– 16 małych suszonych fig
– 1 szklanka Tawny Port
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
– 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
– 1 szklanka rosołu
– 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
pork10a– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– świeżo mielony pieprz do smaku
– 1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
– 1/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
Figi w małej miseczce zalać wodą i wstawić do mikrofalówki na  3 minuty. Podgrzać 2 łyżeczki oleju w małym garnku, dodać cebulę i smażyć, mieszając, aż będą miękkie i przezroczyste (4-6 min.). Dodać bulion, tymianek, liść laurowy i figi. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 do 12 min. Doprawić octem, łyżeczką soli i pieprzem. Mięso posypać z obu stron solą i pieprzem oraz lekko mąką. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni smażyć mięso aż zbrązowieje (2 do 3 min. z każdej strony). Dodać sos, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż mięso będzie miękkie. Sos powinien mieć konsystencję syropu.

Wieprzowina duszona

Składniki:
– około 600 g boczku
– 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2 łyżki whisky lub brandy
– 1 łyżka oleju sezamowego
pork11a– 1 łyżeczka pięć przypraw w proszku (chińska)
– 1/4 do 1/2 szklanki wody
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Oczyścić i umyć mięso. Wymieszać czosnek, sos sojowy, whisky, olej sezamowy i przyprawę z 1/4 szklanki wody. Wlać płyn do garnka i dodać mięso. Kilkakrotnie obracać mięsem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć garnek i zmniejszyć ogień. Gotować  przez 60 minut, a następnie dodać wody i dusić przez kolejne 60 minut, aż mięso wieprzowe będzie miękkie. Wyjąć mięso z garnka i pokroić cienko. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą (pasta) i dodać do sosu, stale mieszając, aż płyn zgęstnieje. Podawać plasterki wieprzowiny na ryżu, skropione sosem.

Wieprzowina z warzywami

Składniki:
– 4 marchewki, obrane i pokrojone
– 600 g wieprzowiny, pokrojonej w kawałki
– 1 duża czerwona papryka, pokrojona w duże kawałki
– 1 łyżka przyprawy chińskiej
pork12a– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 kostka bulionu warzywnego
– 1 pęczek szczypiorku
– ugotowany ryż lub makaron
Przygotowanie:
Przygotować składniki i wrzucić je wszystkie, z wyjątkiem szczypiorku, razem do dużego garnka. Wlać 1 litr wrzącej wody do mięsa i warzyw, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać, przykryć i gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie. Tuż przed podaniem, wymieszać ze szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub makaronem.

Boczek z miodem

Składniki:
– 1-1,25 kg boczku
– 3 ząbki czosnku, obrane
– 5 cm kawałek imbiru, obrany
– anyż
– 3 dymki, przycięte
– 4/3 łyżki wina Shaoxing (lub wytrawnego sherry)
– 1 łyżka sosu sojowego
pork13aDo glazury:
– 4/3 łyżki płynnego miodu
– 1 łyżka sosu sojowego
Do przybrania:
– 2 dymki, pokrojony ukośnie
– 1 czerwone chilli, pokrojona ukośnie
Przygotowanie:
Włożyć boczek, czosnek, imbir, anyż, dymki, wino i sos sojowy do dużej miski. Zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 1 i 1 – 2 godziny, obracając wieprzowinę raz lub dwa razy, aby zapewnić równomierne gotowanie. Po ugotowaniu zdjąć z ognia. Rozgrzać piekarnik. Usunąć z boczku skórę i trochę tłuszczu pod skórą. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć mięso, wymieszać składniki glazury i zalać boczek. Piec przez 20 – 30 minut, obracając często i polewając glazurą. Pokroić i podawać przyozdobiony posiekaną dymką i chili.

Łopatka pieczona

Składniki:
– 1,6 kg łopatki wieprzowej bez kości
– 2 łyżeczki nasion kopru
– 2 łyżeczki nasion kolendry
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
pork13b– 2 łyżeczki soli morskiej
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione
– 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 160° C. W moździerzu zmiażdżyć nasiona kopru, nasiona kolendry i pieprzu. Przełożyć do miski. Wymieszać chili, sól, czosnek, skórki z cytryny i olej, dodać zioła. Umyć mięso i ciasno zwinąć zawiązując sznurkiem. Natrzeć mięso. Umieść w piekarniku. Piec około 2 godzin, aż stanie się złote i chrupiące. Przykryć folią i odczekać ok. 20 minut. Pokroić na plasterki.

Pieczeń wieprzowa

Składniki:
– około 2 kg pieczeni wieprzowej
– 2 ząbki czosnku
– 3 małe cebule, pokrojone cienko
– 1/4 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
pork14a– 1/4 łyżeczki Pimenton de la Vera (lub pieprzu cayenne), mielonego
– 3 puszki Coca-Coli
– szczypta soli
– sos pieczeniowy
Przygotowanie:
Podsmażyć cebulę na oleju. Umieścić mięso w garnku, dodać czosnek, pieprz i Pimentón de la Vera i Coca-Colę. Gotować na małym ogniu kilka godzin. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć z garnka, usunąć kości i tłuszcz. Używając widelca powyciągać ładne kawałki mięsa. Można podawać z sosem barbecue .

 zobacz również:

  1. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego
  2. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy
  3. Jesienne zupy – przepisy
  4. Mięsna pieczeń na święta


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Paleta Makeup Revolution I Love Make Up Palette Chocolate
Przekonaj się jak angielska marka podbije serca Polek!
Cena:
38 zł
Olej Kokosowy Nierafinowany 100g Extra Virgin
100% Naturalny Olej Kokosowy - Skleppanaceum.pl
Cena:
11,99 zł
Laura Conti Eco Soft Regenerujący naturalny balsam do ust
Naturalne olejki i ekstrakt z owoców dzikiej róży i żurawiny. O delikatnym różano-żórawinowym aromacie
Cena:
11,99 zł
Kolorowe trampki Spring Power
Sportowa propozycja od CzasNaButy.pl
Cena:
79,90 zł
Iris - woda o smaku malinowym z zawartością 25 mg CBD
Zawiera naturalne kompozycje zapachowe i barwnik, jest słodzona stevią
Cena:
85 zł
Koenzym Q10 - eliksir młodości 20 ml
Doskonały środek pielęgnujący dla każdego rodzaju cery
Cena:
21 zł

TARGI z Urodaizdrowie.pl - Promocje i Rabaty!

Wyższa zawartość CBD (kannabidiol), CBC (kanabichromen) i CBG (kannabigerol). 10 g doustny aplikator dostarcza między 1400-1680 mg CBD. Każdy aplikator 10 gram doustny zawiera: 40 porcji Jak używać i przechowywać? Można zażywać doustnie lub dodawać do potraw. Zalecane dozy nie powinny być przekraczane, chyba że za zgodą lekarza. Ustalenie dawki jest niemożliwe bez konsultacji ze […]

  Gorący okres studniówkowy czas zacząć! Jeśli nadal szukasz idealnej sukienki, to sklep SU Online, ma dla Ciebie całą paletę niepowtarzalnych kreacji na tą jedyną noc w życiu! Śpiesz się i skorzystaj z mega rabatów! Produkt dostępny na www.su-online.pl w promocyjnej cenie 149 zł. Polub nas na Facebooku       zobacz również:   Wszystkie stoiska […]

Regenerujący naturalny balsam do ust. Daje ustom to, czego tak naprawdę potrzebują: kuszącą urodę, niepodważalną kondycję i zachwycający połysk. Zapobiega pierzchnięciu warg, a także przyspiesza regenerację przesuszonego naskórka. Zawiera kompleks ekstraktów i olejków roślinnych, dzięki którym naskórek utrzymuje stałą wilgotność, staje się gładki jak jedwab, jędrny i elastyczny. Na bazie olejku ze słodkich migdałów  z […]

Produkty Curattio to precyzyjnie skomponowane pod okiem profesjonalnych dietetyków receptury wieloskładnikowych surowych soków z warzyw, ziół i owoców. Dzięki zaawansowanej technologii tłoczenia wydobywa się z roślin to co najzdrowsze, przekazując je w stanie nie zmienionym klientom prosto do drzwi. Soki są w 100% naturalne, zawsze świeżo wyciskane, bez sztucznych barwników, substancji konserwujących, niepoddane żadnym procesom chemicznym […]

– Witamina K2 MK-7 Suplement diety w formie tabletek – W itamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości – Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi – Kraj pochodzenia: Polska   Do kupienia w sklepie Zielonysmak.pl   Polub nas na Facebooku   zobacz również:   Wszystkie stoiska targowe z promocjami! Wszystkie promocje z działu URODA […]

Wisiorek srebrny z pięknym bursztynem kurpiowskim – UNIKAT! Srebro próba: 925 Waga wisiorka: 13 g Wielkość wisiorka: długość całkowita 6 cm ( z zawieszką)/ szerokość do 3 cm Kamienie: naturalny bursztyn w zielonej tonacji Zachęcam do zakupienia łańcuszka , który pomożemy dopasować pod względem długości i stylu wisiorka. W naszym Sklepie – AnKa Biżuteria – […]

FORUM - bieżące dyskusje

Masaże pomagają na nerwowość?
Czy to prawda, że masaże pomagają na nerwowość? Tak się zastanawiam czy nie byłoby dobrze...
Zielona Góra
Sprzątanie w sklepie odzieżowym Focus Mall Zielona Góra Umowa zlecenie,praca dodatkowa Firma porządkowa zatrudni...
Zielona Góra
Hej dziewczyny ,czy mogę się przyłączyć do was .Mieszkam blisko Galerii Ramzesa na...
Kolory paznokci do niebieskiej i żó…
Dała bym biały ,bo jest uniwersalny ,ale są takie fajne naklejki i można...
facebook
[corner-ad id=1]