Szukaj w

Co oznaczają czapeczki przy przepisach? Zobacz

Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy
14 lutego 2014, autor: pinkmause
Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

soczyste

Mięso można przygotowywać na wiele różnorodnych i ciekawych sposobów. Dania mogą być codzienne i wykwintne, wystarczy jedynie odrobinka czasu i ciekawy pomysł. Oto kilka pomysłów na mięsne dania.

Schab pieczony

Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego z kością
pork1- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- czarny pieprz, grubo mielony

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Przyciąć nadmiar tłuszczu ze schabu i ponacinać delikatnie. Natrzeć mięso zmiażdżonym czosnkiem i posypać obficie czarnym pieprzem. Włożyć schab kością do góry w płytkiej brytfannie. Piec przez 1 do 1 i 1/2 godziny, regulując temperaturę. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut. Przed podaniem wyciąć kości.

Polędwiczki wieprzowe z salsą

Składniki:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
pork2- polędwiczki wieprzowe, pokrojone poprzecznie w plastry
- 1/3 szklanki dowolnego sosu warzywnego salsa
- 1 łyżka malin
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
W misce wymieszać sos sojowy, imbir i czosnek. Rozgrzać olej na dużej patelni, położyć plastry mięsa, posmarować je mieszaniną sosu. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, aż ładnie zbrązowieją. Zdjąć z patelni. Dodać salsę i maliny, gotować 30 sekund stale mieszając. Podawać wieprzowinę z salsą i posypać kolendrą.

Polędwiczki wieprzowe nadziewane

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- kawałek kiełbasy
- woreczek szpinaku
- tarty ser mozzarella
- 2 szklanki czerstwego chleba pokrojonego w kostki
- 1 jajko (lekko ubite)
- mięso ugotowanego kurczaka
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
pork3aSos Marsala:
- 1 szklanka Marsala
- kilka grzybów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany kremówki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Polędwiczki wieprzowe oczyścić, rozbić tłuczkiem. Przygotować farsz: zdjąć skórkę z kiełbasy i smażyć na patelni aby uzyskać konsystencję mięsa mielonego. W innej patelni z odrobiną wody ugotować liście szpinaku, a następnie wycisnąć wodę.  W dużej misce wymieszać chleb, kiełbasę, szpinak, ser mozzarella, jajko i rozdrobnione mięso kurczaka. Nadzienie podzielić między dwie polędwiczki wieprzowe i zwinąć wzdłuż dłuższego boku zawijając brzegi. Panierować w bułce. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i bardzo ostrożnie toczyć polędwiczki na gorącym oleju, aby przysmażyć lekko. Włożyć do piekarnika i piec przez 25 -30 minut.
Sos Marsala: smażyć grzyby w niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez około pięć minut, aż będą miękkie. Dodać Marsala, bulion z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu. Zagęścić sos, dodać śmietanę i dalej dusić. Faszerowane polędwiczki podawać z sosem grzybowym.

Polędwiczki wieprzowe z

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 czerwone jabłko, w plasterkach
pork4a- 1 szklanka świeżych grzybów w plasterkach
- 3/4 szklanki rosołu
- 125 g sera Brick Philadelphia, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka Calvados (apple brandy)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Mięso oczyścić i smażyć w płytkiej patelni. Stopić masło w rondelku na średnim ogniu. Dodać cebulę, jabłka i grzyby, gotować 4-5 min lub do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion i ser, gotować 2 min. lub aż ser się rozpuści i dobrze wymieszać. Dodać Calvados. Mięso podawać z sosem.

Schab z żurawiną

Składniki:
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- 1 jabłko, obrane, drobno posiekane
pork5a- 3 łyżki żurawiny suszonej
- 3/4 szklanki posiekanych prażonych orzechów
- 1 kg schabu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Dodać wrzącej wody do żurawiny, wymieszać, pozostawić 5 min. Dodać jabłko i orzechy, wymieszać delikatnie. Rozbić mięso, posmarować nadzieniem. Zwinąć, począwszy od długiego boku, związać sznurkiem, ułożyć na blaszce, pokropić oliwą. Piec 50 min. do 1 godziny. Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć luźno folią. Odstawić na 10 min. przed krojeniem.

Schab z dodatkami

Składniki:
- 1 schab bez kości (2-2 1/2 kg)
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
pork6a- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- smażona cebula francuska (2/3 szklanki)
- 1 szklanka suszonych żurawin
Przygotowanie:
Wymieszać ziele angielskie, sól i pieprz. Ułożyć na górze pieczeni. Umieścić mięso w piekarniku. Wymieszać musztardę z miodem i polać pieczeń. Posypać cebulą i żurawiną. Przykryć i piec 3-4 godziny. Wyjąć pieczeń, pokroić i podawać polane sosem i dodatkowo posypać pokruszoną cebulką.

 

Schab z sosem żurawinowym

Składniki:
- 1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 2/3 szklanki koktajlu żurawinowego lub soku pomarańczowego
pork7a- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki oleju canola
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 1 szklanka żurawin, świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
Wymieszać tymianek i po 1/8 łyżeczki soli i pieprzu w małej misce. Posypać mieszanką kotlety z obu stron. Wymieszać sok żurawinowy z 2 i 1/2 łyżki miodu. Rozgrzać olej na dużej patelni, położyć kotlety i smażyć, aż będą rumiane z obu stron (2-3 min. z każdej strony). Dodać cebulę i smażyć mieszając, aż cebula będzie miękka. Wlać pół mieszanki soku, dodać żurawinę. Zmniejszyć ogień i gotować 2 do 4 minut. Przenieść kotlety do naczynia i nakryć folią, aby utrzymać ciepło. Dodać pozostałą część soku. Gotować aż do uzyskania konsystencji syropu (około 2 min.). Doprawić solą i pieprzem, można dodać miodu do smaku.

Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym

Składniki:
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżeczki oleju canola
pork8a- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 i 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Wymieszać 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz w małej misce, natrzeć mięso. Rozgrzać olej na dużej patelni. Smażyć mięso aż będzie ładnie brązowe ze wszystkich stron (3 do 5 minut). Przenieść mięso do piekarnika i piec około 15 minut. Przed krojeniem odczekać około 5 minut. Na patelnię wlać ocet i gotować mieszając drewnianą łyżką, około 30 sekund. Wymieszać syrop klonowy i 2 łyżki musztardy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Pokroić mięso i podawać z sosem.

Rolada wieprzowa

Składniki:
- 2 łyżeczki świeżej szałwii, drobno posiekanej
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
pork9a- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej włoskiej (Prosciutto di Parma)
- 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
- 3 łyżeczki oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wymieszać czosnek, rozmaryn, sól i pieprz w małej misce. Rozgrzać piekarnik. Zrobić dwa długie poziome nacięcia, na każdej stronie, dzieląc polędwicę. Delikatnie spłaszczyć mięso do około 1/2 cala grubości. Na mięsie położyć 2 plasterki szynki, a następnie rozsypać 1/2 szklanki Parmigiano-Reggiano. Zaczynając od dłuższego boku, zwinąć mięso (roladka), a następnie zawiązać pieczeń sznurkiem kuchennym. Lekko natrzeć mięso olejem, a następnie mieszanką ziół. Rozgrzać pozostały olej i delikatnie obsmażyć mięso na złocisto. Przenieść mięso do piekarnika i piec ok. 20 minut. Wyjąć odczekać ok. 5 minut, usunąć sznurek i pokroić w plasterki.

Polędwiczka wieprzowa z figami

Składniki:
- 16 małych suszonych fig
- 1 szklanka Tawny Port
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 szklanka rosołu
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
pork10a- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
- 1/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
Figi w małej miseczce zalać wodą i wstawić do mikrofalówki na  3 minuty. Podgrzać 2 łyżeczki oleju w małym garnku, dodać cebulę i smażyć, mieszając, aż będą miękkie i przezroczyste (4-6 min.). Dodać bulion, tymianek, liść laurowy i figi. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 do 12 min. Doprawić octem, łyżeczką soli i pieprzem. Mięso posypać z obu stron solą i pieprzem oraz lekko mąką. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni smażyć mięso aż zbrązowieje (2 do 3 min. z każdej strony). Dodać sos, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż mięso będzie miękkie. Sos powinien mieć konsystencję syropu.

Wieprzowina duszona

Składniki:
- około 600 g boczku
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki whisky lub brandy
- 1 łyżka oleju sezamowego
pork11a- 1 łyżeczka pięć przypraw w proszku (chińska)
- 1/4 do 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Oczyścić i umyć mięso. Wymieszać czosnek, sos sojowy, whisky, olej sezamowy i przyprawę z 1/4 szklanki wody. Wlać płyn do garnka i dodać mięso. Kilkakrotnie obracać mięsem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć garnek i zmniejszyć ogień. Gotować  przez 60 minut, a następnie dodać wody i dusić przez kolejne 60 minut, aż mięso wieprzowe będzie miękkie. Wyjąć mięso z garnka i pokroić cienko. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą (pasta) i dodać do sosu, stale mieszając, aż płyn zgęstnieje. Podawać plasterki wieprzowiny na ryżu, skropione sosem.

Wieprzowina z warzywami

Składniki:
- 4 marchewki, obrane i pokrojone
- 600 g wieprzowiny, pokrojonej w kawałki
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w duże kawałki
- 1 łyżka przyprawy chińskiej
pork12a- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 pęczek szczypiorku
- ugotowany ryż lub makaron
Przygotowanie:
Przygotować składniki i wrzucić je wszystkie, z wyjątkiem szczypiorku, razem do dużego garnka. Wlać 1 litr wrzącej wody do mięsa i warzyw, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać, przykryć i gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie. Tuż przed podaniem, wymieszać ze szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub makaronem.

Boczek z miodem

Składniki:
- 1-1,25 kg boczku
- 3 ząbki czosnku, obrane
- 5 cm kawałek imbiru, obrany
- anyż
- 3 dymki, przycięte
- 4/3 łyżki wina Shaoxing (lub wytrawnego sherry)
- 1 łyżka sosu sojowego
pork13aDo glazury:
- 4/3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
Do przybrania:
- 2 dymki, pokrojony ukośnie
- 1 czerwone chilli, pokrojona ukośnie
Przygotowanie:
Włożyć boczek, czosnek, imbir, anyż, dymki, wino i sos sojowy do dużej miski. Zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 1 i 1 – 2 godziny, obracając wieprzowinę raz lub dwa razy, aby zapewnić równomierne gotowanie. Po ugotowaniu zdjąć z ognia. Rozgrzać piekarnik. Usunąć z boczku skórę i trochę tłuszczu pod skórą. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć mięso, wymieszać składniki glazury i zalać boczek. Piec przez 20 – 30 minut, obracając często i polewając glazurą. Pokroić i podawać przyozdobiony posiekaną dymką i chili.

Łopatka pieczona

Składniki:
- 1,6 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 2 łyżeczki nasion kopru
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
pork13b- 2 łyżeczki soli morskiej
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 160° C. W moździerzu zmiażdżyć nasiona kopru, nasiona kolendry i pieprzu. Przełożyć do miski. Wymieszać chili, sól, czosnek, skórki z cytryny i olej, dodać zioła. Umyć mięso i ciasno zwinąć zawiązując sznurkiem. Natrzeć mięso. Umieść w piekarniku. Piec około 2 godzin, aż stanie się złote i chrupiące. Przykryć folią i odczekać ok. 20 minut. Pokroić na plasterki.

Pieczeń wieprzowa

Składniki:
- około 2 kg pieczeni wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 3 małe cebule, pokrojone cienko
- 1/4 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
pork14a- 1/4 łyżeczki Pimenton de la Vera (lub pieprzu cayenne), mielonego
- 3 puszki Coca-Coli
- szczypta soli
- sos pieczeniowy
Przygotowanie:
Podsmażyć cebulę na oleju. Umieścić mięso w garnku, dodać czosnek, pieprz i Pimentón de la Vera i Coca-Colę. Gotować na małym ogniu kilka godzin. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć z garnka, usunąć kości i tłuszcz. Używając widelca powyciągać ładne kawałki mięsa. Można podawać z sosem barbecue .

 zobacz również:

  1. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego
  2. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy
  3. Jesienne zupy – przepisy
  4. Mięsna pieczeń na święta


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


4 − cztery =


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

Meblowy outlet on line
Czerwona sofa ze skóry naturalnej rozkładana z dużym pojemnikiem, Transport Gratis!!!
Cena:
1 995 zł
Satynowa pościel
Wysoka jakość - sklep Darymex.pl
Cena:
118 zł
NUMIS MED balsam do rąk z mocznikiem Urea 10% - 75 ml
Pielęgnuje ekstremalnie suchą skórę - teraz rabat 20%
Cena:
8,70 zł
Herbata oczyszczająca skórę BIO (Pukka)
Pijąc ją każdego dnia zapewnisz swojej skórze zdrowy i piękny wygląd
Cena:
18,89 zł
Serum do rzęs BODETKO LASH
Dedykowane jest dla osób, które pragną mieć dłuższe i gęstsze rzęsy
Cena:
149 zł
Pachnąca linia pielęgnacyjna Let’s Celebrate Pachnacadrogeria.pl
Podaruj sobie luksus - teraz kupuj taniej!
Cena:
od 5,09 zł
Polecamy więcej
Święta pachnące naturą – podaruj bliskim roślinną pielęgnację od Elfa Pharm
Święta pachnące naturą – podaruj bliskim roślinną pielęgnację od Elfa Pharm
Wzmocnienie odporności – nie tylko na zimę
Wzmocnienie odporności – nie tylko na zimę
Piękne i długie rzęsy z Bodetko Lash!
Piękne i długie rzęsy z Bodetko Lash!
Najlepsze kosmetyki do włosów polecane przez blogerki!
Najlepsze kosmetyki do włosów polecane przez blogerki!
FORUM - bieżące dyskusje
Co ugotować dziś na obiad?
Dzisiaj ryż jaśminowy, jajko sadzone i ugotowana brukselka :)
jaki nastrój macie dziś...?
Właśnie słucham świątecznych piosenek i pakuję prezenty, więc humor niczego sobie :)
Co Robic,jak odzyskac Dziewczyne
hmmm na przykład problemy ze zdrowiem ...chcą ja ze szkoły wyrzucić?? to nie poważne rzeczy?
Zaplanuj, przeprowadź i skontroluj …
Picadio.pl – zaplanuj, przeprowadź i skontroluj akcję promocyjną Picadio jest innowacyjną aplikacją stworzoną...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM