Smaki świata w jeden weekend | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Smaki świata w jeden weekend

13 sierpnia 2014, dodał: Anka Skakanka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Co króluje na śniadaniach we Francji? Jaki lunch jedzą mieszkańcy Indonezji? Jakie jest najpopularniejsze danie w Bali? Weekend jest krótki, lecz próbując kilku szczególnych dań, pojawia się możliwość kulinarnej podróży wokół smaków z całego świata.

Dim Sum, Bali Ayam i Croqe Madame – to nie słowa magicznego zaklęcia a przykłady potraw z kuchni poszczególnych krajów. To też ciekawy pomysł na spędzenie pysznego weekendu i poznanie smaków charakterystycznych dla innych zakątków kuli ziemskiej.

Sięgnijmy myślami do Francji, źródła delikatnych i aromatycznych wypieków. Dla fanów takich smaków fantastyczną propozycją będzie tamtejsze danie popisowe, którym z pewnością nie raz zachwyciła się Brigitte Bardot. Mowa o Croque Madame, francuskim toście ozdobionym idealnie usmażonym sadzonym jajkiem i aromatycznymi przyprawami prosto z Prowansji – rozmarynem i tymiankiem. Prostota wykonania i maksimum smaku – tego zwyczajnie trzeba spróbować.

W porze lunchowej warto zwrócić się w inną stronę świata i poznać azjatyckie pierożki Dim Sum. Wyjątkowość smaku zapewnia gotowanie na parze lub smażenie w oleju kokosowym, a nieodpartego uroku serwowanie w delikatnych, bambusowych koszyczkach. Pierożki są przygotowywane na bazie oryginalnych składników kuchni azjatyckiej, nadziewane są owocami morza, warzywami oraz mięsem. Delikatne ciasto z pełnym aromatu wnętrzem i azjatyckimi przyprawami, wynosi „zwykły” lunch w niebiosa.

W ten sposób docieramy do niemniej smakowitej pory obiadowej. Może coś charakterystycznego z egzotycznych wysp Bali, np. okazjonalne danie królewskie? Oto na stole pojawia się Bali Ayam – smażony ryż z kurczakiem i krewetkami koktajlowymi, orzeszkami nerkowca, świeżym ananasem… serwowany w połówce ananasa. Czyż to nie robi piorunującego wrażenia?

Oczywiście, wszystkie te dania można przyrządzić w domu, lecz ich przygotowanie będzie czasochłonne i zajmie lwią część już krótkiego weekendu. Wygodniejszym rozwiązaniem jest odwiedzenie Alei Smaków, przestrzeni restauracyjnej w Galerii Mokotów. Smakosze, foodies`y i food freak`i znajdą wiele okazji do poznania nowych aromatów i bogatą ofertę dań z różnych stron świata. I to nie tylko te, wymienione wyżej, a znacznie, znacznie więcej…

 

Przepisy wg szefa kuchni Bali Cafe&Dim Sum House, biznesmena i podróżnika Witolda Gawlikowskiego.

Tradycyjne orientalne pierożki – Dim Sum, w wersji domowej:

NADZIENIE:

  • 300g krewetek
  • 200g Bok Choy
  • 2 łyżki japońskiego sosu sojowego (zamiast soli)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 dymka drobno pokrojona
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

Krewetki obieramy z pancerzy, upewniamy się czy są oczyszczone i kroimy na centymetrowe kawałki. Siekamy dymkę, dodajemy do Bok Choy i krewetek, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

CIASTO:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g wrzącej wody

Do mąki wlewamy bardzo gorącą wodę i pilnując aby się nie oparzyć, mieszkamy składniki przy pomocy robota kuchennego. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy do przestygnięcia. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy przez kilka minut i przykryte bawełnianą ściereczką, pozostawiamy by odpoczęło. Następnie cienko wałkujemy, wycinamy niewielkie kwadraty (5-6 cm) a na środek dodajemy nadzienie. Rogi ciasta z farszem łączymy i zlepiamy, bo powstały małe sakiewki.

 

Tak przygotowane pierożki należy ugotować na parze (porcja ok. 4-5 min) – służą do tego specjalne bambusowe koszyczki. Warto układać je na posmarowanym tłuszczem pergaminie by się nie przyklejały i nie rozerwały.

Tradycyjnie pierożki podaje się do zupy lub ze słodko-ostrym sosem.

 

Domowy Bali Ayam –smażony ryż z kurczakiem i krewetkami, orzeszkami i świeżym ananasem

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

200g piersi z kurczaka lub obsmażonego tofu w kostkach

300g ugotowanego ryżu jaśminowego

Siekany świeży ananas
1, 5 średniej szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzechów nerkowca

2 łyżki orzeszków ziemnych
1-2 łyżeczki startego imbiru
1 -2,5 łyżeczki sambal oelek (rodzaj pasty z chilli)
3/4 łyżki słodkiego sosu sojowego lub teriyaki

kolendra

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy olej w dużej, głębokiej patelni i obsmażamy drobno pokrojonego kurczaka lub tofu ze wszystkich stron, aż do lekkiego zbrązowienia. Następnie wyjmujemy i odstawiamy. Osobno, w blenderze mielimy na jednolitą masę szalotki, czosnek, orzechy, imbir i sambal oelek (lub całą papryczkę chilli). Gdy całość się połączy, dodajemy składniki na rozgrzaną patelnię, ugotowany ryż, orzechy, ananasa, sos sojowy i dokładnie mieszamy składniki. Wykańczamy danie świeżo posiekaną kolendrą.

 

file1407425325

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...