Smaczne przepisy blogerki kulinarnej i olej rzepakowy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Smaczne przepisy blogerki kulinarnej i olej rzepakowy

9 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych.

Jest bardzo dobrym olejem do smażenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego kotlety, placki są mniej tłuste. Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.
Olej ułatwia przyswajanie witamin . Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm.

Tak po krótkim wstępie prezentuję swoje poczynania z użyciem oleju rzepakowego w różnych potrawach:

1. przy pieczeniu babki – przepis wkrótce na blogu

2. przy duszeniu pieczarek z cebulą

3. przy przygotowaniu omleta z ziemniakami i szpinakiem – przepis na blogu

4. jako zalewa dla śledzi – przepis na blogu

5. przy sosie do sałatki

Oprócz oleju miałam możliwość przetestowania pojemnika do sosów do sałatek.

Bardzo poręczny gadżet. Nic się nie wylewa, wszystko dokładnie się miesza. Nie potrzebuję już użycia łyżki by cokolwiek wymieszać. Dlatego tym bardziej chętnie robię sałatki:)

Pamiętajcie!

Olej rzepakowy doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych „na zimno” skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie nasilając wydalanie złego cholesterolu (LDL). Reguluje przemianę materii. Badania wykazały, że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów.

 

Testowała:

GastroMonia – od ponad 4 lat prowadzę bloga kulinarnego, gdzie nie tylko można znaleźć różne przepisy ale również dekoracje potraw, stołu czy prezentów. Szukasz pomysłu na zorganizowanie imprezy zapraszam na Poszukuje również ciekawy miejsc gdzie można tanio i smacznie zjeść.. Uwielbiam kulinarne nowinki. (nick: GastroMonia)
Prowadzi bloga: www.gastromonia.blox.pl

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...