Śledzie w korzennej marynacie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Śledzie w korzennej marynacie

10 listopada 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Wigilijne śledzie korzenne

Składniki:

  • filety śledziowe solone,
  • cebula,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz w ziarnach,
  • goździki,
  • zioła prowansalskie,
  • cytryna,
  • olej słonecznikowy
  • cytryna

Przygotowanie:

Filety pokroić na jednakowe porcje, jeśli są zbyt słone namoczyć, opłukać i wysuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki. Przygotować wyparzone słoiczki. W słoikach układać warstwami cebulę i śledzie. Do każdego słoiczka włożyć po listku laurowym, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz goździki ( zależnie od upodobań, ja daję po 3 na słoik). Można także do każdego słoiczka włożyć po pół plasterka cytryny, razem ze skórką. Są wtedy bardziej wytrawne. Po wierzchu posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny. Zalać olejem, odstawić na minimum 3 dni.

Zobacz również:

  1. Śledzie na wigilijnym stole – przepisy
  2. Sałatki na świąteczny stół
  3. Imprezowe sałatki
  4. Mięsne pieczenie na święta

Tradycyjny polski stół wigilijny nie może obejść się bez potraw z ryb. Karp, śledź czy łosoś, jak w żaden inny dzień roku, nie smakują tak wspaniale i nie zachwycają różnorodnym sposobem przyrządzenia i wspaniałym aromatem. Specjalnie na tę okazję, marka Galeo przygotowała linię mieszanek przyprawowych najwyższej jakości, które pozwolą przywołać tradycyjny smak i prawdziwie świąteczny aromat rybnych dań.

W tegorocznej świątecznej ofercie Galeo znalazło się kilka kulinarnych propozycji na przyrządzenie smacznych dań z ryb:

Pierwsza – to śledź w marynacie korzennej, który w łatwy sposób można przygotować dzięki Przyprawie do Śledzi Korzennej Galeo. Ta mieszanka, będąca wyjątkowym połączeniem cynamonu, imbiru oraz goździków sprawia, że ryby nabierają słodko-korzennego smaku i wyrazistego aromatu. Przyprawa do śledzi korzenna Galeo to znakomity pomysł na to tradycyjne danie.

Druga propozycja to Przyprawa do Śledzi Pikantna Galeo. Mieszanka nadaje potrawie oryginalny, ciekawy smak, uzyskany dzięki połączeniu korzennych przypraw z suszonymi pomidorami. Aby podkreślić to wyjątkowe połączenie składników – przypraw i suszonych pomidorów, kompozycję zaostrzono papryczką chili. To właśnie ona rozgrzewa i sprawia, że śledzie zyskują wyrazisty smak i aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza. Dodatkowo chili pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt. Przyprawa idealnie nadaje się również do potraw z owoców morza, ryb, ostrych sosów i warzyw.

Trzecią propozycją jest przygotowanie ulubionego dania rybnego w bukiecie mieszanek przyprawowych Galeo przeznaczonych do potraw z ryb. Orzeźwiający aromat bazylii, tymianku i natki pietruszki oraz wyrazisty smak gorczycy, czosnku i imbiru, zawarty w Przyprawie do Ryb Galeo, jest idealną propozycją dla każdego miłośnika tradycyjnych, polskich dań.
Harmonijne połączenie skórki cytrynowej, pieprzu, kurkumy i oregano, które składają się na Przyprawę do Ryb Cytrynową Galeo, nadają ulubionym potrawom z ryb wyrazisty i soczysty smak.


Śledzie korzenne

W occie:

Składniki:

5-6 filetów śledziowych
1 średnia cebula
1,5 szklanki wody
½ szklanki octu 10%
1 łyżka Przyprawy do śledzi korzennej Galeo

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić i ułożyć w słoiku. Przykryć pokrojoną w plasterki cebulą. Ocet i wodę wlać do garnka, dodać Przyprawę Galeo i zagotować. Zalać śledzie przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Marynatę można udekorować dodając gałązki świeżego rozmarynu, goździki lub ziarenka kolorowego pieprzu.

W oleju:

Składniki:

5-6 filetów śledziowych
2 średnie cebule
2 szklanki oleju słonecznikowego
3 cytryny
2 łyżki Przyprawy do śledzi korzennej Galeo

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić na ok. 5 cm kawałki. Cebule drobno posiekać, przelać na sicie wrzątkiem i ostudzić. Cytryny obrać ze skórki i pokroić w plasterki. W naczyniu układać warstwami: cytryny, cebulę i śledzie. Każdą warstwę posypać Przyprawą Galeo. Zalać olejem. Odstawić w chłodne miejsce na min. 2-3 dni.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Śledzie w korzennej marynacie

  1. avatar Ania pisze:

    ostatnio odkryłam super przyprawę: Prymat do ziemniaków, coś wspaniałego, gotuje się pyrki, potem troszkę na patelnię z olejem lub masełkiem i dużo przyprawy, palce lizać!

  2. avatar Gość pisze:

    ja jadłem śledzie wiele razy np. ze śliwka kalifornijską lub w rodzynkach, lub też z jabłkami, coś wspaniałego, polecam!

  3. avatar Kolorowapani pisze:

    śledzie na słodko ktoś jadł kiedyś?

Dodaj komentarz do Ania