Serniki z truskawkami – różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Serniki z truskawkami – różne przepisy

1 czerwca 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Powoli zaczyna się sezon na truskawki, warto więc już zaopatrzyć się w dobre, sprawdzone przepisy na słodkości z ich dodatkiem. Na początek weźmiemy pod lupę serniki…

sernik

 

Sernik z truskawkami

Składniki:Sernik z trusk.

-1 kg twarogu

-10 jajek

-2 łyżki maki ziemniaczanej

-300 g cukru pudru

-200 g masła temp.pokojowa

-2 łyżeczki cukru waniliowego

-0,5 kg truskawek

-1 galaretka truskawkowa

Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy mikserem dodając na przemian masło, ser, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy kilka minut do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno dodajemy po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Masę serową przekładamy do tortownicy o wymiarach 21-24 cm wyłożonej pergaminem i natłuszczonej. Pieczemy na złoty kolor 60-70 minut w temp. 160*C. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku studzimy i czekamy, aż zgęstnieje. Truskawki myjemy, kroimy na pół albo grubsze plastry. Układamy na serniku. Przy pomocy pędzla albo małej łyżeczki nakładamy galaretkę. Czekamy aż galaretka całkowicie stężeje i możemy podawać z lodami albo bitą śmietaną.

 

Sernik z rabarbarem i truskawkami

Spód:Sernik z rabarbarem!
-200g herbatników,
-100g masła lub margaryny,
-30g gorzkiej czekolady.

Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.

Masa serowa:
-1kg półtłustego twarogu,
-100g białej czekolady,
-3 jajka,
-3 łyżki budyniu truskawkowego,
-250g cukru,
-70g masła lub margaryny,
-3 czubate łyżki śmietanki 30%,
-5 łodyg rabarbaru,
-100g truskawek,
-czubata łyżka cukru pudru.

Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, rozkłócone jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy.  Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st.  Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik należy przechowywać w lodówce.

 

Truskawkowy serniczek z ciepłymi lodami

Składniki: sernik z ciepł.lodami

-2 truskawkowe galaretki

-700 ml wrzątku

-300 g truskawek

-400 g jogurtu greckiego

-32 sztuki mini ciepłych lodów

-ew. do dekoracji świeże truskawki, bezy, wiórki z czekolady

-Tortownica 21 cm
Galaretki rozpuść  we wrzątku i odstaw do częściowego stężenia. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki a następnie zmiksuj. Dodaj je do jogurtu greckiego i wymieszaj. Do masy dodaj galaretkę i wymieszaj. Jeśli masa jest jeszcze płynna włóż ją na chwilę do lodówki. W tortownicy poukładaj ciepłe lody a następnie wylej na nie masę truskawkową (masa nie powinna być bardzo płynna bo ucieknie bokami :). Delikatnie uderz spodem tortownicy o blat żeby masa spłynęła niżej. Włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj ciasto. Przechowuj do 4 dni.

Waniliowy sernik na zimno

Składniki na warstwę serową: wanil sernik na z.

-naczynie o pojemności 1,5 litra

-120 ml mleka

-25 g żelatyny

-200 g śmietanki 30%, w temperaturze pokojowej

-700 g mielonego twarogu z wiaderka, w temperaturze pokojowej

-1 laska wanilii

-80 g cukru pudru

Dodatkowo:

-200 g czerwonej porzeczki

-300 g truskawek

-100 ml wrzątku

-100 g galaretki truskawkowej

W garnuszku zagotować mleko, odstawić na 10 minut i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do wystudzenia. W misce umieścić twaróg, śmietankę, ziarenka z laski wanilii i cukier puder. Składniki ubić mikserem przez 3 minuty. Cały czas ubijając wlać przestudzoną żelatynę. Dokładnie wszystko połączyć i przelać do formy. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Truskawki pokroić w kostkę. Umieścić razem z porzeczkami w rondelku i na bardzo małym ogniu podgrzewać aż owoce puszczą sok. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wlać do owoców. Dokładnie połączyć i odstawić do całkowitego przestudzenia. Zimne owoce wylać na tężejącą warstwę serową. Schłodzić w lodówce przez noc. Schłodzoną formę wyciągnąć na 15 minut przed podaniem by się ogrzała, następnie delikatnie wyjąć deser.

 

Sernik na zimno z kaszą jaglaną

Spód:Ciasto z tr i kaszą jaglaną!

-100g herbatników maślanych,

-70g masła lub margaryny.

Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm.

Masa:

-1/2 szklanki kaszy jaglanej,

-1/2 szklanki cukru,

-300 ml śmietanki 30%,

-szklanka wrzątku,

-szczypta soli,

-1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

-laska wanilii,

-1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,

-500 g truskawek,

-galaretka truskawkowa.

Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, pilnując by kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić.

 

Sernik na zimno z truskawkami

Masa serowa:Sernik na zimno z truskawkami!

-150g biszkoptów,

-700g białego sera,

-125 g serka mascarpone,

-szklanka cukru,

-150g truskawek,

-laska wanilii,

-szklanka śmietany 30%,

-2 łyżki żelatyny.

 

Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów. Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód.  Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić.

Mus truskawkowy:

-500 g truskawek,

-galaretka truskawkowa.

 

Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki.

 

Sernik śmietankowy z puree truskawkowym

Spód:sernik śm, z puree

-330g ciastek markiz z nadzieniem czekoladowym

-1 czubata łyżka nutelli

-50 g rozpuszczonego masła

Masa śmietankowa:

-250 ml śmietanki kremówki

-300 ml jogurtu naturalnego albo greckiego

-2 serki waniliowe (2 x 175g)

-2 czubate łyżki cukru pudru

-6 łyżeczek żelatyny

Galaretka:

-500 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych)

-3 galaretki truskawkowe

 

Ciastka zmielić albo wrzucić do blendera i rozdrobnić. Połączyć z masłem i nutellą. Wyłożyć na dno tortownicy i równomiernie rozłożyć jednocześnie dociskając do dna. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, jogurt i cukier, połączyć. Żelatynę rozpuścić podgrzewając ją na małym ogniu, ostudzić. Do masy śmietankowej wlać żelatynę i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wylać na wcześniej przygotowany spód. Truskawki rozmrozić i zmiksować na papkę. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć połączyć ją z puree truskawkowym. Wylać na masę śmietankową i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

 

Serniczki z truskawkami

Ciasto:

Serniczki z truskawkami!
-4 jajka,
-200g masła,
-180g cukru,
-cukier waniliowy,
-220g mąki pszennej,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-5 łyżek mleka.

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch. Stale ubijając, dodawać po jednym jajku. Dodać cukier waniliowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry.

Masa serowa:

-200g półtłustego twarogu,

-450g śmietanki 30%,

-100g mlecznej czekolady,

-600g truskawek,

-2 łyżki galaretki cytrynowej,

-100g cukru,

-2 łyżki soku z cytryny,

-cukier waniliowy,

-cukier puder do oprószenia.

 

Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i ułożyć na cieście posmarowanym czekoladą. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin.  Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady.

 

Mini serniczki z truskawkami

Spód:

mini serniczki z trusk!!
-150 g herbatników pełnoziarnistych,
-50g masła lub margaryny.

Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać ze stopionym masłem. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek.

Masa serowa:

-500g półtłustego twarogu,

-łyżeczka ekstraktu z  wanilii,

-2 jajka,

-80g cukru pudru,

-100g  świeżych truskawek.

 

Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodawanymi jajkami i ekstraktem waniliowym. Wylać na gotowy spód z ciastek, do 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 30 min w temp. 165st. Ostudzić i udekorować truskawkami, perełkami oraz miętą.

 

Dwukolorowy sernik

Masa serowo- truskawkowa:trusk sernik na z.

-500 g truskawek

-500 g twarogu sernikowego

-4-5 łyżek żelatyny plus 3 -4 łyżki mleka

-stewia lub cukier puder (jego ilość należy dostosować do dojrzałości bananów – im bardziej dojrzałe, tym bardziej słodkie i należy dodać mniej cukru)

Truskawki zblendować i wymieszać z twarogiem. Dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w mleku.  Odstawić, aby lekko ostygła. Następnie wlać do masy truskawkowej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki.

Masa biała:

-2 opakowanie śnieżki

-400 ml mleka

-2 łyżki żelatyny plus 3-4 łyżki mleka

Czekoladę zetrzeć na tarce. Żelatynę rozpuścić w mleku. Śnieżkę zmiksować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, kiedy będzie już gotowa dodać letnią żelatynę i dokładnie, ale szybko połączyć mikserem. Na koniec wsypać wiórki czekolady i wymieszać. Blaszkę z masą bananową wyjąć z lodówki i  dokładnie rozsmarować masę straciatella. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

Dodatkowo:

-herbatniki

-truskawki

-czekolada

Herbatniki wyłożyć na spód blaszki. Truskawki wyłożyć na masę białą i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przechowywać w lodówce.

 

Źródło:

z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com, olainthekitchen.blogspot.com, fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com, kuchcikola.blogspot.com

 

zobacz również:

 

  1. Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!
  2. Truskawki na różne sposoby
  3. Oryginalne sałatki z arbuzem – pomysłowe przepisy
  4. Kulinarne Inspiracje

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...