Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy

23 maja 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Co zrobić, gdy same warzywa nie są w stanie nas nasycić? Wystarczy dodać do nich pożywny nabiał, makaron, ryż lub ziemniaki. Gdy dodamy do niej jeszcze kawałki mięsa, wędliny lub ryby z powodzeniem awansuje do miana dania głównego. Świeże owoce również świetnie komponują się z wytrawnym smakiem warzyw i nadają im nowy wymiar, warto więc dodawać je do sałatek.

 

skd240533sdc

 

Sałatka gyrosgyros

Składniki:

-2 piersi z kurczaka
-7 szt.średniej wielkości ogórków konserwowych
-2 średnie cebule pokrojone w kostkę
-puszka kukurydzy
-1/2 główki kapusty pekińskiej
-keczup
-majonez
-przyprawa gyros
-sól, pieprz i olej do smażenia

 

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy. Przekładamy na talerzyk i studzimy. Następnie układamy warstwowo w najlepiej przezroczystej salaterce.
-kurczak
-łyżka keczupu i majonezu
-ogórki pokrojone w kostkę
-łyżka keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-cebula
-łyżka keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-odsączona kukurydza
-2 łyżki keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-drobno poszatkowana kapusta pekińska
Wkładamy do lodówki takie minimum to 4 godziny.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Sałatka cytrusowa z ryżem

Składniki:

sałatka cytrysowa!
-200g ryżu,
-2 ugotowane ćwiartki z kurczaka,
-puszka ananasów,
-puszka brzoskwiń,
-pomarańcza,
-puszka kukurydzy,
-sól, pieprz,
-majonez,
-3 łyżki rodzynek.
Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Mięso obrać, drobno pokroić, zmieszać z ryżem. Owoce odsączyć, drobno pokroić i dodać do ryżu. Dodać osączoną kukurydzę oraz rodzynki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmieszać z majonezem.

Sałatka ze śledziem i fasoląsał. ze śl i fas

Składniki:

-4 filety śledziowe – użyłam śledzi w oleju
-15 dag białej fasoli z puszki
-4 ugotowane ziemniaki
-jabłko
-3 ogórki konserwowe
-cebula
-łyżeczka musztardy – u mnie więcej
-majonez
-sól, pieprz do smaku

 

Dzień przed podaniem połączyć ze sobą pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, ogórki i śledzie. Dodać majonez, musztardę. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zamknąć w szczelnym pojemniku i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem dodać pokrojone w kostkę jabłko (skopione sokiem z cytryny, by nie ciemniało) i fasolę. Doprawić solą i pieprzem, podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Sałatka alpejska

Składniki:

Sałatka alpejska!
-1 wędzona pierś z kurczaka,
-puszka kukurydzy,
-puszka czerwonej fasoli,
-słoik konserwowego potartego selera,
-puszka ananasów,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz.

Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Zlać sok z ananasów i pokroić je w kostkę. Seler odsączyć i bardzo drobniutko posiekać. Fasolę i kukurydzę również osączyć, wszystko dokładnie wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa!

Składniki:

-6 dużych ziemniaków,
-2 marchewki,
-4 jajka,
-2 grube parówki,
-1/2 pora,
– puszka groszku,
-6 ogórków kiszonych,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz.
Ziemniaki i marchew umyć, ugotować w łupinach do miękkości, następnie ostudzić. Obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kostkę. Por sparzyć wrzątkiem, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć wraz z groszkiem, dodać do reszty składników. Dodać majonez, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.

Sałatka z burakamisał z burakami

Składniki:

-3-4 ugotowane buraki
-2 duże jabłka
-3 ugotowane jajka
-2 czerwone cebule (lub 1 duża)
-puszka czerwonej fasoli
-majonez
-sok z cytryny
-sól, pieprz

 

Buraki, jabłka, jajka i cebule pokroić w kostkę. Dodać czerwoną fasolę. Majonez, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać i dodać do warzyw.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

Sałatka kuskus z curry i warzywami

Składniki:

-150g kaszy kuskus, Kuskus z curry!
-łyżka masła,
-1/4 szkl. jogurtu naturalnego,
-1/4 szkl. oliwy z oliwek,
-pół łyżeczki curry,
-szczypta kurkumy,
-sól, pieprz,
-2 ugotowane marchewki,
-czerwona cebula,
-1 dymka,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-garść płatków migdałowych,
garść suszonej żurawiny.

 

Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku.

Sałatka warstwowa z ananasem

Składniki:

warstwowa z ananasem
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-4 jajka ugotowane na twardo
-szynka
-1 średnie jabłko
-kawałek selera (około 50g)
-1 duży por albo dwa małe
-3/4 szklanki majonezu
– 1/2 szklanki śmietanki 12%
-sól i pieprz

 

Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Układamy składniki warstwowo:
seler
jabłko
kukurydza
część sosu
jajka
szynka
ananas
pozostała część sosu
por pokrojony w plasterki
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Sałatka pieczarkowa z curry owinięta szynką

Składniki:

sałatka w szynce
-100g ryżu,
-2 ćwiartki z kurczaka,
-200 g pieczarek,
-łyżeczka curry,
-3-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz,
-olej,
-szynka w plastrach.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Mięso ugotować – może być takie, które nam pozostało od gotowania rosołu. Ostudzić, obrać i drobno pokroić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatkę nakładać w szynkę, zawinąć i spiąć wykałaczką.

Sałatka tortellini z serem

Składniki:

tortellini z serem
-opakowanie tortellini
-czerwona papryka
-ogórek długi
-puszka kukurydzy
-pęczek szczypiorku
-100 g sera żółtego
-3 łyżki majonezu
-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-sól, pieprz

 

Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie i krótkie paseczki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Szczypior opłukać i drobno posiekać. Ser żółty pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać tortellini, ser, paprykę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

-250g makaronu spirali tricolore, Sałatka mak z tuń.2
-puszka tuńczyka w wodzie,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego,
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
-sól,
-ziołowy pieprz,
-2 pomidory.

 

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka jarzynowa pod grzybkiem

Składniki na formę o średnicy 18 cm:

jarzynowa pod grzybkiem
-1 słoik pieczarek marynowanych
-1 pęczek natki pietruszki
-3 ugotowane marchewki
-4 jaja ugotowane na twardo
-5 ogórków konserwowych
-1 mała cebulka
-1/2 puszki groszku konserwowego
-3 ugotowane ziemniaki
-1/4 ugotowanego selera
-1 ugotowana pietruszka
-majonez
-sól, pieprz

 

Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą tak by wystawała ponad formę. Jeśli trzeba używamy kilku kawałków foli. Na dno formy wykładamy pieczarki, tak by leżały na kapeluszach. Natkę siekamy i wykładamy na pieczarkach. Marchew kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na natkę pietruszki. Jaja kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i wykładamy na marchewkę. Ogórki i cebulkę drobno kroimy, dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na jajka. Ziemniaki, seler i pietruszkę drobno kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Wykładamy na ogórki. Równamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem sałatkę wykładamy na talerz w ten sposób że ściągamy folię z góry, przykrywamy formę dużym talerzem i obracamy ją do góry nogami. Naczynie ściągamy i delikatnie zdejmujemy folię. Sałatkę kroimy tak jak tort.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Sałatka na krakersach

Składniki:

Sałatka na krakersach!
-3 jajka ugotowane na twardo,
-2 duże ugotowane ziemniaki,
-2 łyżki groszku z puszki,
-25 dag filetu z kurczaka,
-3 ogórki konserwowe,
-łyżka pikantnego ketchupu,
-łyżeczka koncentratu pomidorowego,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz,
-sok z 1/2 cytryny,
-krakersy.

 

Mięso umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20min). Ostudzić i pokroić w kostkę. Ziemniaki, oskubane jajka oraz ogórki również pokroić w kostkę. Dodać groszek oraz sok z cytryny. Wymieszać. Połączyć z majonezem, ketchupem i koncentratem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcję sałatki nakładamy na krakersy i tak podajemy.

Sałatka makaronowa z selerem i mozarellą

Składniki:

-250g makaronu, Sałatka makaronowa z selerem!
-2 łodygi selera naciowego,
-4 pomidory,
-2 dymki ze szczypiorkiem,
-kulka mozarelli,
-sok z 1/2 cytryny,
-6 łyżek oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki oregano,
-sól, pieprz.
Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić.
Seler umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dymkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wszystko połączyć z makaronem. Dodać pokrojoną w półplasterki mozarellę. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Sok z cytryny zmieszać z oliwą z oliwek, sosem polać sałatkę.

 

zobacz również:

 

  1. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
  2. Kuchnia ajurwedyjska: podstawowe wiadomości
  3. Szwedzki stół: jak powinien wyglądać?
  4. Wszystkie kulinarne inspiracje

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...