Roladki z piersi kurczaka z dodatkiem oleju rzepakowego z purre z selera w sosie wiśniowym. | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Roladki z piersi kurczaka z dodatkiem oleju rzepakowego z purre z selera w sosie wiśniowym.

4 lipca 2014, dodał: Mariola Grzeda
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Wykonanie:
Roladki z piersi kurczaka:
Pierś z kurczaka  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy ser, masło i posiekaną
pietruszkę  doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na desce układamy plastry
szynki parmeńskiej na to pierś z kurczaka  i układamy farsz serowo-ziołowy.  Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami.
Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym i  stawiamy ją  na rozgrzanym ruszcie od grilla. Roladki grillujemy
około 15-20 minut co jakiś czas obracając i skrapiając olejem.
Puree z selera:
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery , które zalewamy  mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny (aby zachowały  ładny kolor). Gotujemy do
miękkości i  przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały, sól  i dokładnie miksujemy
blenderem .  Możemy dodać odrobinę  mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.
Sos wiśniowy:
Do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy jego ilość.  Zagęszczamy łyżeczką mąki
ziemniaczanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki podajemy z purre z selera z sosem wiśniowymSkładniki:

  • 1 pierś z kurczaka Nasz kurczak
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
  • 2 łyżki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy
  • sól Kamis
  • pieprz Kamis
  • przyprawa do grilla

Puree z selera:

  • 3 średniej wielkości selery
  •  1 łyżka masła
  •  500 ml mleka
  •  sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smaku

sos wiśniowy:

  •  2 szkl wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych
  • 4 łyżki  miodu,
  • 4 goździki,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz   Kamis do smaku

file1404500850

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...