Oponki goszczą na naszych stołach w Tłusty Czwartek, obok pączków czy chrustu. Tradycyjne oponki są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu! Poniżej podaję kilka sprawdzonych przepisów na oponki, w tym – serowe.
Oponki tradycyjne:
składniki:
– 40 dkg mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 10 dkg cukru
– 20 dkg białego sera (dwukrotnie zmielonego)
– 8 łyżek oleju
– 8 łyżek mleka
– cukier puder
– tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier, mleko i olej. Ciasto zagnieć. Rozwałkuj niezbyt cienko. Szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone kładź na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Oponki posyp cukrem pudrem.
Oponki serowe
kładniki:
– 1/2 kg sera półtłustego
– 1/2 kg mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 4 żółtka
– 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu
– 1/4 litra kwaśnej śmietany
– cukier waniliowy
wykonanie:
Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki). Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki z obu stron na rumiano. Osączyć. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.
Oponki drożdżowe
składniki:
– 1/2 szkl mleka
– 1/3 szkl + 1/2 łyżki cukru
– ok. 40 g świeżych drożdży
– 2,5 szkl. mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 duże jajko
– 4 łyżki masła
wykonanie:
Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól, dodać jajko, zaczyn, oraz masło. Przy pomocy specjalnych nakładek do ciasta misować je 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki- powinny podrosnąć ok. 40 minut. Wyrośnięte oponki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy (w 190 stopniach). Oponki polać lukrem, czekoladą, posypać cukrem pudrem….;)
Zobacz również:
- Koktajle owocowe: dużo przepisów
- Crostini pyszne kanapeczki
- Jak zrobić gorącą czekoladę?
- Robimy domowy smalec
przepis na oponki serowe : 1/2 kg sera półtłustego
– 1/2 kg mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 4 żółtka
– 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu
– 1/4 litra kwaśnej śmietany
– cukier waniliowy
Wykonanie : Margarynę posiekać z twarogiem !
Ja kilka razy oponki serowe – gdyż moje dzieci uwielbiają twaróg i daję tak jak Ty tyle twarogu – co mąki, raz nawet zrobiłam że twarogu więcej dałam niż mąki i póki były ciepłe były mięciutkie, fajniutkie, ale po 3-4 godz. twardsze stały się niż suchary … podpowiedz dlaczego?
Mi zawsze wychodzą miękkie i takie pozostają nawet na drugi dzień. Joanno, nie mam pojęcia dlaczego Tobie twardnieją, może jakiś produkt miałaś za zimny?
Jest wiele różnych przepisów na oponki i nie każdy z nich jest dobry.
Poniżej zamieszczam przepis na oponki, które są miękkie i pyszne również na drugi dzień :)
Składniki:
½ kg mąki pszennej
½ kostki margaryny lub miękkiego masła
¾ szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
1i ½ łyżeczki sody
½ kg sera białego mielonego
1 łyżeczka octu
Do smażenia:
1 l oleju
Dodatkowo cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli ciasto bardzo mocno przykleja się do rąk oraz stolnicy podsypać dodatkową mąką.
Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 – 1 cm (najwygodniej podzielić ciasto na 2 części i pierw przygotować jedną część, a następnie drugą). Następnie szklanką wykroić duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone kładziemy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Po odsączeniu układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.