Przepis na bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepis na bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

29 października 2015, dodał: anita.szczepaniak
Artykuł zewnętrzny

 

ciasto z truskawkami.jpg2.jpg 72

Zrobienie pysznego tortu w bezglutenowej wersji to naprawdę nic trudnego. Wystarczą dobre chęci, odpowiednie składniki i odrobina czasu. Kluczem do sukcesu jest jednak przede wszystkim sprawdzony i prosty przepis. Właśnie taki jak prezentowany poniżej. Dzięki niemu nie trzeba wykazywać się szczególnym talentem kulinarnym i niesamowita fantazją, wystarczy podążać za wskazówkami w przepisie, a efekt końcowy z pewnością mile zaskoczy i zachwyci słodkolubne łasuchy i miłośników pysznych łakoci, bez względu na to czy muszą być na bezglutenowej diecie czy nie. Do dzieła!

 

Potrzebne składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

 

Bita śmietana

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru

Dowolne owoce

Przygotowanie:

Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.

Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.

Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.

Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!

3pauly.pl

zobacz również:

 

  1. Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej
  2. Ciasta ze śliwkami – przepisy
  3. Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy
  4. Placuszki marchwiowe z sosem jogurtowym

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Przepis na bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Zjadłabym, prezentuje się wspaniale. Muszę poszukać tej mieszanki bezglutenowej :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...