Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy

18 maja 2017, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Przaśna? Nudna? Już nie! Tradycyjna kuchnia jest teraz modna, więc kasza wraca do łask. Zrobisz z niej wiele ciekawych, tanich i zdrowych dań. Ma silne właściwości odkwaszające organizm, warto więc serwować ją naszej rodzinie, szczególnie że rodzajów kaszy oraz możliwości wyczarowania z niej pysznych dań jest naprawdę bardzo dużo!

Podstawowe informacje

Kasza gryczana, jęczmienna czy jaglana. Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni. Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu. Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę – paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.
Kasza perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską. W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren wyróżniamy kaszę jęczmienną: pęczak, kaszę grubą, średnią i drobną oraz perłową. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Kasze jęczmienne mają ponadto dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia. Najlepiej smakują jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku. Pęczek ugotowany na sypko można też dodawać do sałatek zamiast ryżu.
Kasza gryczana w przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Warto ją polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków. Rozdrobniona wypolerowana kasza gryczana zwana krakowską ma mniej składników odżywczych niż tradycyjna. Wykorzystuje się ją do dań słodkich lub miesza z suszonymi grzybami, koperkiem i czosnkiem i podaje jako dodatek do mięsa. Kasza kuskus – jest łatwo strawna i sycąca, bogata w węglowodany i białko. Nie zawiera jednak błonnika, ma też mniej minerałów i witamin. Jest szczególnie zalecana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. Znakomicie smakuje na ciepło i na zimno, jako składnik sałatek. Ma delikatną orzechową nutę, nadaje się zarówno do dań ostrych, jak i słodkich. Kasza jaglana to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Jest lekko strawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami).
Warto wiedzieć, że częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy.

Zasady gotowania:

Kasze grube, zwłaszcza gryczana, zazwyczaj są zanieczyszczone – przed gotowaniem trzeba je więc kilka razy wypłukać w zimnej wodzie i osączyć. By ugotować kasze grube na sypko i zachować cenne składniki – zwłaszcza minerały i witaminy z grupy B (które rozpuszczają się w wodzie) – należy użyć odpowiedniej ilości wody.
I tak:
– na 1 szklankę kaszy gryczanej lub krakowskiej bierzemy 2 szklanki wody;
– na 1 szklankę pęczaku – 3 szklanki wody;
– na 1 szklankę kaszy jaglanej, jęczmiennej (perłowej i mazurskiej) – 2,5 szklanki wody.
Ziarenka nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodamy tłuszcz, np. masło (łyżka na 100 g kaszy). Zamiast tego możemy przed ugotowaniem kaszę wymieszać z roztrzepanym jajkiem lub białkiem (białko na 30 g kaszy), a następnie wysuszyć w piekarniku – tak przygotowuje się np. kaszę krakowską. Będzie sypka, ale chudsza.
Kasze gotujemy pod przykryciem do czasu, aż ziarenka wchłoną całą wodę.
Rozklejane kasze drobne należy przed gotowaniem wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach:
– 1 szklanka kaszy manny, kukurydzianej lub krakowskiej na 4 szklanki wody lub mleka;
– 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej, mazurskiej lub jaglanej na 3,5 szklanki wody.
Gotujemy, aż kasza się rozklei. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliła.

Przykładowe przepisy:

Krupnik tradycyjny

Składniki:
– 2 udźce kurczaka (lub inny kawałek mięsa, około 300-400g)
– pęczek włoszczyzny
– 3 ziemniaki
– 100 g kaszy jęczmiennej lub pęczak
– 1 łyżka posiekanej natki
– pieprz
– liść laurowy
– sól
Przygotowanie:
Włoszczyznę pokroić w niewielką kostkę lub inne małe kawałki. Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, wrzucić warzywa. Dodać przyprawy i gotować około 20 minut. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić ziemniaki i kaszę i gotować około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Udekorować natką przed podaniem.

Krupnik z grzybami

Składniki:
– 40 dag chudych żeberek wieprzowych
– garść suszonych grzybów
– pół szklanki kaszy perłowej
– 2 średniej wielkości marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 10 dag wędzonego boczku
– kawałek selera – około 15 dag
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 4 ziemniaki
– sól, świeżo zmielony czarny pieprz
– pół szklanki kwaśnej śmietany co najmniej 18%
– łyżka mąki
– garść drobno posiekanej natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 10 minut, następnie wyjąć je z wywaru (wywar zachować) i pokroić. Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Cebulę obrać i opiec nad gazem, aż będzie cała czarna. Żeberka umyć, włożyć z warzywami do garnka, dodać pokrojone grzyby i wywar w którym się moczyły, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, zalać 7 szklankami zimnej wody i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kostkę o boku 2 cm, wrzucić do krupniku, dodać przepłukaną kaszę i gotować aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na patelni aż zmieni się w pyszne skwarki. Razem z wytopionym tłuszczem dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do zupy i doprowadzić do wrzenia.

Gęsty krupnik z wołowiną

Składniki:
– ok. 1 kg wołowiny na gulasz
– oliwa
– sól i pieprz
– 1 duża marchewka, pokrojona w drobną kostkę
– 300 g pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
– 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki (1 mała puszka) przecieru pomidorowego
– 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
– 2 szklanki bulionu
– 3-4 szklanki wody (lub więcej, jeśli będzie trzeba)
– 2 liście laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej (u mnie pęczak)
– 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
– 2-4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić na małe kawałki. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron i przełożyć do garnka. Oprószyć solą i pieprzem. Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy i wrzucić marchewkę. Smażyć aż do lekkiego zrumienienia. Zdjąć na talerz i odstawić. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć pieczarki. Przełożyć je do garnka z wołowiną. Po pieczarkach smażyć cebulę z czosnkiem, do czasu aż będą szkliste. Dołożyć przecier pomidorowy i smażyć aż zacznie się karmelizować. Dolać wino, wymieszać dokładnie zawartość patelni, zeskrobując przy okazji to co przywarło do dna. Gotować kilka minut, dopóki połowa wina nie wyparuje. Do garnka z mięsem i pieczarkami wlać bulion, wodę (na początek 3 szklanki) i zawartość patelni. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować zupę, dopóki mięso nie zrobi się miękkie, przynajmniej przez godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, do garnka wsypać kaszę (kilkukrotnie opłukaną zimną wodą!), usmażoną wcześniej marchewkę oraz paprykę w proszku. Zupę gotować około 15 minut, następnie wyłączyć i pozostawić na ciepłej kuchni do czasu aż kasza napęcznieje i będzie miękka. Jeśli zupa jest za gęsta dolać więcej gorącej, przegotowanej wody. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem wymieszać zupę z natką pietruszki lub ozdobić kleksem gęstej śmietany.

Zupa Minestrone

Składniki:
– 1 pojedyncza pierś kurczęca
– 1 duża cebula
– 1 duża marchewka
– 1 mała cukinia
– 10 dkg pieczarek
– 1 duży albo 2 małe pomidory
– puszka czerwonej fasoli (200g)
– 10 dkg kaszy
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka suszonej bazylii (świeża może pasować, ale nada zupie zupełnie inny charakter)
– sól, chili w proszku
– kilka łyżek oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Pierś kurczęcą ugotować w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym, a gdy będzie miękka – wyjąć i pokroić w kostkę. Do lekko gotującego się wywaru dodać pokrojoną w słupki marchew, a w międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, pieczarki w półplasterki, takoż cukinię i przesmażyć na rozgrzanej oliwie (dajmy na to, ze 3-4 minuty). Pod koniec smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory, po czym wszystko razem wrzucić do wywaru i gotować 10 minut. Dodać kaszę. Pod sam koniec dodać fasolę z puszki oraz bazylię.

Kasza z pieczarkami

Składniki:
– ok. 500 g małych pieczarek
– 1 czubata szklanka kaszy gryczanej
– 2 średnie cebule
– 3 łyżki oleju
– 2-3 małe ogórki kiszone
– sól
– opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Kaszę porządnie opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą (2,5 szklanki), zagotować, dodać niepełną płaską łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do wchłonięcia wody. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu aż puszczą i wchłoną sok i lekko się zarumienią, posypać szczyptą soli, wymieszać, wrzucić kaszę, podgrzewać chwilę mieszając, na koniec dodać pokrojone w dość drobną kostkę ogórki, gotować ok. 2 min. Przykryć na kilka minut. Dodatkowo można doprawić solą i pieprzem.

Kasza gryczana z brokułami

Składniki:
– 0,5 szklanki kaszy gryczanej, palonej
– 1 nieduży brokuł
– 25 dkg pieczarek
– 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki posiekanego koperku
– 4 łyżki oliwy lub oleju
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz mielony biały, cukier, chili mielone
Przygotowanie:
Kaszę opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 1 szkl. wody, dodać ok.1/3 łyżeczki soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z połową koperku. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe zostawić w całości, większe pokroić. Brokuły opłukać, osączyć, odciąć różyczki z kwiatostanu. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki aż lekko się zezłocą, dodać brokuły. Całość oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlać ok. 1/3 szkl. wody i poddusić pod przykryciem ok. 5-8 min.. Na koniec dodać sok cytrynowy i resztę koperku, wymieszać. Podawać z kaszą i sosem jogurtowym.

Kasza z warzywami

Składniki:
– 1 szklanka kaszy gryczanej jasnej, nie palonej
– 1 mała cebula
– 1 szklanka pokrojonej w słupki albo startej włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por – może być mrożona)
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka proszku grzybowego
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Kaszę opłukać i dokładnie osączyć. Cebulę obrać, posiekać drobno. W  garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i warzywa, chwilę podsmażyć, do  lekkiego zrumienienia. Dodać kaszę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.  Następnie wlać 1,5 szkl. gorącej wody, dodać sól o proszek grzybowy.  Dusić na małym ogniu ok. 30 min. aż kasza wchłonie cały płyn i zmięknie.  Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki.    Podawać jako dodatek do mięs i warzyw, ale smakuje doskonale również  sama z surówką.

Kasza gryczana z warzywami

Składniki:
– 2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
– 4 szklanki bulionu
– 2 listki laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól
– pieprz
– łyżka cukru
– 4 łyżki masła
– po pół opakowania mrożonej marchewki, brukselki, fasolki
Przygotowanie:
Podsmażyć suchą kaszę na łyżce masła. Dodać listek, ziele angielskie. Zalać bulionem, zamieszać, przykryć i zmniejszyć ogień na minimalny. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Naczynie wstawić do piekarnika nastawionego na 80st. C i ogrzewać przez 20 minut. Ugotować oddzielnie w osolonej i osłodzonej wodzie lub w parowarze warzywa. Roztopić masło. Podawać gotową kaszę z warzywami, polaną masłem. Znakomicie smakuje z kefirem, jogurtem, barszczykiem lub sokiem warzywnym.

Kasza z warzywami w pomidorach

Składniki:
– kasza
– 2 czerwone papryki
– 2 zielone papryki
– 1 cebula
– 10 pieczarek
– 5 dużych pomidorów
– 3 łyżki soku pomidorowego
– pieprz
– sól
– chilli
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Wybraną przez nas kaszę ugotować. Papryki, pieczarki i cebulę pokroić w plasterki. Włożyć je do miski i polać oliwą z oliwek, doprawić pieprzem, solą i chilli. Przykryć na około 15 minut. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Włożyć je do garnuszka, zalać 3 łyżkami soku pomidorowego i gotować na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Po upływie około 15 minut warzywa usmażyć na patelni. Kiedy kasza będzie już ugotowana, polać ją pastą pomidorową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać podsmażone warzywa.

Kotlety z kapustą i kaszą

Składniki:
– 1/2 kg białej kapusty
–  1/2 kg mięsa mielonego
– 2 jajka
– duża cebula
– sól
– pieprz
– kminek
– oregano
– szklanka kaszy drobnej
– tarta bułka
– olej
– 3/4 szklanki bulionu drobiowego
– 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować drobno, wymieszać z mięsem, jajkami, posiekaną cebulą, solą, pieprzem, kminkiem i oregano do smaku, dokładnie wymieszać. Wsypać ugotowaną kaszę i jeszcze raz wymieszać. Z masy formować płaskie kotlety, obtaczać w tartej bułce. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Przełożyć do rondla, podlać bulionem, dusić ok. 40 min na małym ogniu. Pod koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku.

Gołąbki z kaszą

Składniki:
– 2 szklanki kaszy jaglanej
– pieczone lub gotowane mięso
– cebula
– strąk czerwonej papryki
– główka kapusty włoskiej
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz
– majeranek
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojoną paprykę, wymieszać i udusić. Połączyć z pokrojonym mięsem i kaszą, przyprawić do smaku. Sparzyć liście kapusty, wyciąć z nich zgrubienia. Na każdym układać farsz i ciasno zwijać. Dno szerokiego rondla wyłożyć liśćmi kapusty, układać na nich gołąbki. Podlać wodą i resztą oleju, dusić do miękkości.
Smacznego!

Zobacz również:

  1. Przepisy na zupy z roślin strączkowych: pożywna grochowa i fasolowa
  2. Przepisy na różne dania z grzybów – propozycje na ciepłe dania
  3. Kuchnia węgierska – tradycyjne dania i przepisy
  4. Kremowe puddingi czyli przepisy na budyń z warzyw i owoców




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy

  1. avatar Marta pisze:

    a propo wakacyjnego urlopu, pora wziąć się za mini metamorfozę, przepisy tutaj są typowo na zimowe obiadki. Ciekawe jak jest z przyrządzaniem kasz w parowarze? Zacznę eksperyment z kasza jaglaną w moim parowarze.

  2. avatar paola pisze:

    Z kaszy jaglanej jest smaczne ciasto z dodatkiem śliwek lub wiśni. Palce lizać. Jeśli gotujesz kaszę w parowarze to lepiej ponieważ jest ona lepiej przygotowana do pieczenia, nie trzeba jej mielić.

  3. avatar Ida pisze:

    uwielbiam pod każda postacią kaszę. Zastanawiam się,czy można jakieś ciasto zrobić z kaszy jaglanej… Ostatnio przygotowują swoją kaszę w parowarze,aby jeszcze więcej zatrzymać wartości odżywczych:) pozdro dla kaszomaniaków:)

Dodaj komentarz do paola


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...