Pomysły na cukinię – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pomysły na cukinię – przepisy

8 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Sezon na cukinię właśnie się rozpoczyna, a wielu ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy jak pyszne jest to warzywo. Oczywiście ta mała cukinia idealnie nadaje się do peklowania, ale również można z niej przygotować cudowne dania i to z serii tych łatwych i szybkich, a jednocześnie sycących i wspaniałych. Oto kilka pomysłów.

Zupa z cukinii

Składniki:
– 3 małe cukinie
– 1 marchewka młoda
– 1 cebula
– ząbek czosnku
– mały pęczek szczypioru
– ok. 1 l. bulionu
– ok. 30 g koziego sera
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać czosnek i pokrojoną w pasy cukinię, marchewkę i podusić kilka minut. Zalać bulionem, gotować ok. 15-20 min. (aż cukinia będzie miękka). Wyjąć marchewkę i kawałek cukinii. Dodać posiekany drobno szczypiorek i zmiksować. Marchewkę i cukinię pokroić lub zetrzeć. Zupę posypać pokruszonym serem i warzywami.

Zupa pikantna z cukinii

Składniki:
– 400 g młodych ziemniaków
– 1 cukinia
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka papryki chilli
– 1 łyżka gochujang (chilli bean paste)
– 1 ząbek czosnku
– 100 g kiełbasy lub mięsa
– 1 czerwone chilli
– 1/2 małego pora
– 1 cebulka dymka lub kiełki
Przygotowanie:
Zagotować w garnku 3 szklanki wody, dodać sól i ziemniaki. Wymieszać w misce olej sezamowy, koreańskie chilli, gochujang, czosnek i mięso. Przyprawione mięso dodać do ziemniaków, gotować 5 minut. Następnie dodać cukinię i gotować kolejne 3 minuty. Na koniec dodać chilli i pora. Gotować 2 minuty, przyozdobić kiełkami.

Zupa krem z cukinii

Składniki:
– 2 średnie zielone cukinie
– 1 duża biała cebula
– 3 łyżki oleju lub oliwy
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 1,5 kostki rosołowej (drobiowej lub warzywnej)
– świeżo zmielony pieprz kolorowy
– świeży tymianek i koperek
– śmietana 18%
– sól
Przygotowanie:
Cukinie umyć (nie obierać), odkroić końcówki, przekroić wzdłuż, po czym na pół plasterki, cebulę tak samo. Do garnka nalać olej, wrzucić pokrojone warzywa dusić chwilę mieszając 5 minut. Dodać cukier. Zalać wrzątkiem taką ilością by przykryć cukinię. Dodać kostki rosołowe. Gotować ok. 20-25 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmiksować blenderem na krem (można zostawić kilka półplasterków do ozdoby). Doprawić pieprzem, w razie potrzeby jeszcze solą. Już w miseczkach dekorować śmietaną. Posypać jeszcze pieprzem, oraz świeżymi ziołami.

Leczo z cukinią

Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 2 papryki
– 2 cebule
– kawałek szynki/kiełbasy
– 6 – 7 pomidorów
– vegeta, pieprz, sól
– słodka papryka, chili
– kostka rosołowa
Przygotowanie:
Cukienię pokroić w średnią kostkę. Do garnka wlać niepełną szklankę wody, rozpuścić kostkę rosołową, wrzucić cukinię, dodać łyżkę oleju i vegety (wg uznania). Dusić do miękkości. Na patelnię wrzucić pokrojoną szynkę/kiełbasę. Gdy się zarumieni dodać cebulę i pokrojoną paprykę. Sparzyć skórę pomidorów, obrać je, pokroić grubo i wrzucić na patelnię. Wszystko jeszcze chwilę dusić, następnie dodać cukinię i doprawić.

Cukinia w sosie serowym

Składniki:
– 1 cukinia
– oliwa z oliwek
– duży serek topiony śmietankowy
– rozmaryn
– zielona pietruszka
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Cukinię podsmażyć na oleju i rozpuścić w niej serek topiony. Doda sól, pieprz, rozmaryn, pietruszkę i wymieszać. Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem.

Makaron z cukinią i pomidorami

Składniki:
– ok 400 g makaronu
– 150 g wędzonego boczku
– 3 średnie cukinie
– 200 g świeżych pomidorów
– czosnek
– oliwa z oliwek
– świeża pietruszka
– parmezan
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany, zgnieciony czosnek. Podsmażyć go i wyłowić z patelni zanim zbrązowieje. Wrzucić umytą i  pokrojoną w plasterki cukinię. Smażyć na złoty kolor, następnie wyłowić z oleju i odstawić. Dodać drobno pokrojony boczek i podsmażyć. Pokroić świeże pomidory i dodać do boczku. Dusić wszystko przez 5 minut. W międzyczasie w gorącej i osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzony  makaron dodać do sosu i wymieszać. Na koniec dodać podsmażoną wcześniej cukinię i  drobno pokrojoną, świeżą pietruszkę. Wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

Cukinia panierowana

Składniki:
– 1 duża cukinia lub 2 małe
– 2 jajka
– 3 łyżki oliwy
– szklanka bułki tartej
– płaska łyżka soli
– 100 g tartego parmezanu
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w plastry grubości około 1 cm. Jajka wymieszać z oliwą (dodatek oliwy do panierki sprawia, że panierka lepiej przylega). Bułkę tartą wymieszać z solą i parmezanem. Plastry cukinii maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce, smażyć na gorącej oliwie na złoty kolor.

Frytki z cukinii

Składniki:
– 1 cukinia
– bułka tarta
– jajko
– sól i pieprz
– sok z cytryny
– ząbek czosnku
– zioła prowansalskie, przyprawy
– oliwa
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić w podłużne pasy, jak frytki. Rozłożyć na talerzu, posolić, pokropić sokiem z cytryny. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Po kilku minutach, gdy warzywo puści trochę soku, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem. Można dodać paprykę, lubczyk albo bazylię. Roztrzepać jajko. Panierować w jajku i bułce, smażyć na mocno rozgrzanej oliwie.

Makaron z cukinią i śmietaną

Składniki:
– 1/2 średniej wielkości cukinii
– masło
– śmietana i mleko
– makaron nitki
– 1/2 średniej cebuli
– sól, pieprz
– parmezan
Przygotowanie:
Ugotować makaron do półtwardości. Na patelni roztopić masło i na nim zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cukinię umyć i pokroić na długie wąskie tasiemki (najlepiej obieraczką do warzyw). Dodać do cebuli, posolić, doprawić pieprzem i podsmażyć, aż się zeszkli. Opruszyć cukinię mąką, wymieszać i dodać ok. 3-4 łyżek śmietany. Jeśli sos będzie za gęsty dodać mleko. Na koniec dorzucić ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać startym serem.

Roladki z cukinii

Składniki:
– 1 średnia cukinia
– 130 g twarogu
– 100 g kremowego serka topionego
– 4 łyżki drobniutko pokrojonej czerwonej papryki
– 4 łyżki drobniutko pokrojonego ogórka
– 3 łyżki szczypiorku drobnego
– 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Plastry cukinii podsmażyć z obu stron na średnio rozgrzanej oliwie, pamiętając o tym aby nie trzymać zbyt długo cukinii na patelni (musi zmięknąć, ale być wciąż chrupiąca). Wystudzić. Ser biały, topiony, jogurt i warzywa utrzeć ze sobą za pomocą widelca. Dodać szczypior, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Farsz nakładać cienko na plastry cukinii. Zwijać w rulon.

Cukinia faszerowana

Składniki:
– 2 cukinie
– 30 g mięsa mielonego
– 1 cebula
– 1 pomidor
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– ser żółty
– pieprz czarny, sól
– 20 g pieczarek
Przygotowanie:
Cukinię umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać). Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia. Na tą samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek i mięso mielone, cały czas mieszając dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii. Chwilkę razem poddusić, dodać usmażone wcześniej pieczarki, natkę pietruszki i dobrze doprawić. Cukinię faszerować mięsem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. 5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym. Podawać na gorąco, posypać natką pietruszki.

Placki z cukinii

Składniki:
– 5 dag mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– sól, pieprz,
– 2 cukinie
– 1 szalotka
– masło do smażenia
Przygotowanie:
Utrzeć ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, szalotkę posiekać. Przygotowane warzywa zeszklić na niewielkiej ilości masła, zdjąć z patelni i po przestygnięciu wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, układać porcje ciasta , smażyć placuszki. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cukinia w cieście

Składniki:
– 1 duża cukinia
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajo
– mleko (ok. 100 ml)
– bazylia świeża
Przygotowanie:
Pokroić cukinię na ok 1 cm plastry (można nieco cieńsze). Dość obficie posolić plastry z jednej i drugiej strony, odstawić na chwilę. Do miski wsypać szklankę mąki, wbić jajko, dodać proszek do pieczenia, powoli dolewać mleko i energicznie wymieszać. Zanurzać po kolei plastry cukinii w cieście, posypać bazylią i smażyć na sporej ilości oleju. Po usmażeniu odkładać plastry na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
Smacznego!

zobacz również:

 

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje
  2. Dania z ryżem – różne przepisy
  3. Golonka pieczona i duszona – przepisy
  4. Karkówka na różne sposoby



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Pomysły na cukinię – przepisy

  1. avatar Jacenta pisze:

    Świetne przepisy i opracowanie strony.
    Miło się przegląda i zachciewa pobalować w kuchni.
    Pozdrawiam serdecznie. :)

  2. avatar Magda pisze:

    pomysłowe i przydatne pomysły ! na pewno wykorzystam :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...