Szukaj w

Co oznaczają czapeczki przy przepisach? Zobacz

Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia
6 marca 2014, autor: pinkmause
Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
meblowyoutlet.com

Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Bardzo popularny jest łosoś wędzony. Można też przyrządzać z tej ryby niezwykle smaczne farsze i pasztety. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest już tak popularny jak karp.
Istnieje wiele odmian tej ryby. Najpopularniejszy jest łosoś z Atlantyku (islandzki, szkocki, irlandzki, oraz niewątpliwie królujący pod względem popularności łosoś norweski) i z Pacyfiku. Smakosze natomiast szczególnie cenią sobie odmianę bałtycką. W przeciwieństwie do pochodzącej z hodowli, łatwo dostępnej odmiany norweskiej, nasz łosoś żyje w warunkach naturalnych.
Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo-różowawą barwę (kolor ten jest bardziej znany po prostu jako łososiowy. Odmiana bałtycka i pod tym względem jest wyjątkowa, ponieważ jej mięso jest białe. Smak mięsa łososia jest łatwo rozpoznawalny i nawet przeciwnicy ryb przyznają, że jedyny w swoim rodzaju.

Łosoś na parze z owocami

Składniki:
- 4 filety z łososia
- 2 pomarańcze
- czerwony ocet winny
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do ryb
- cebulka granulowana
- zielona pietruszka
- owoce sezonowe
Przygotowanie:
Rybę podzielić na równe kawałki. Skropić sokiem z pomarańczy i octem, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. Rybę ułożyć w garnku do gotowania na parze i przykryć natłuszczoną folią aluminiową. Przykryć pokrywką. Gotować ok. 10 min., po czym odwrócić rybę i gotować jeszcze 5 min. Pod koniec gotowania posypać cebulką i pietruszką. Podawać z owocami, np. wiśniami i nektarynką pokropionymi octem balsamicznym.

Łosoś z sosem pieczarkowym

Składniki:
- 2 filety z łososia, każdy po około 150 g
- ok. 20 g pieczarek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- papryka słodka
- 2 ósemki cytryny
Przygotowanie:
Nóżki pokroić na mniejsze kawałki, kapelusze można pozostawić pokrojone w paski. Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną cebulę oraz grzyby, oprószyć solą i dusić na małym ogniu nie rumieniąc przez około 7 – 10 min., od czasu do czasu mieszając. W połowie smażenia wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić przez około 10 min., aż grzyby będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ją z sosem grzybowym. Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić z ognia. Rozgrzać patelnię, łososia oprószyć solą. Ułożyć na patelni i obsmażać z każdej strony przez 2 – 3 min. pod przykryciem z folii aluminiowej. Ułożyć na talerzu, udekorować sosem z grzybami. Podawać skrapiając sokiem z cytryny i posypać papryką.

Łosoś na szpinaku

Składniki:
- 2 filety z łososia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 garście świeżego szpinaku
- pół szklanki bobu
- masło
- odrobina cukru
Przygotowanie:
Rybę oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć przez 2-3 min. z każdej strony. Szpinak umyć, dokładnie osuszyć i włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać 3 łyżki oliwy i chwilę mieszając lekko podsmażać. Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać. Bób ugotować z odrobiną cukru, odcedzić i wymieszać z masłem. Szpinak wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę, posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obok położyć bób z masłem.

Łosoś z pomidorami

Składniki:
- 2 kawałki świeżego łososia, po około 200 g każdy
- 4-5 twardych pomidorów, pokrojone
- pół papryczki chilli
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do płaskiego garnka wrzucić pomidory, dolać odrobinę wody, dodać pokrojoną na kawałeczki papryczkę, ostrą paprykę, oliwę i sól. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Rybę oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 2-3 min. z każdej strony na rozgrzanej patelni. Na przygotowany sos położyć łososia i gotować na małym ogniu przez 3-4 min. Na talerze wyłożyć łososia, całość polać powstałym sosem pomidorowym. Podawać z makaronem lub kaszą.

Łosoś miodowo-sezamowy

Składniki:
- filet z łososia
- łyżeczka prażonego sezamu
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
- kawałek startego imbiru
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sok z limonki
- szczypiorek
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać i marynować w niej rybę ok. 30-60 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, położyć łososia (w naczyniu do zapiekania). Piec 5 min., po czym wylać pozostałą marynatę i posypać sezamem. Zapiekać jeszcze z 10 min. Wyłożyć na talerz, posypać sezamem i szczypiorkiem. Podawać z ryżem.

Łosoś z pieprzem

Składniki:
- 400 g fileta z łososia
- sól gruboziarnista
- pieprz młotkowany
- sok z 1 limetki
- 2 łyżki mieszanki ziół do ryb
- 6 łyżek oleju z oliwek
- czerwony pieprz grubomielony
- olej do smażenia
- lubczyk
Przygotowanie:
Łososia zamarynować w mieszance soku z limetki, soli, pieprzu, ziół oraz oleju. Po 10 min. wyjąć z marynaty i zapiec na patelni lub w piekarniku wraz z marynatą. Ułożyć na talerzu. Całość udekorować ziarnami pieprzu i pokrojonym zielonym lubczykiem.

Łosoś pieczony w śmietanie

Składniki:
- 1 kg łososia
- 1 szklanka śmietany
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
- 2 cebule, podsmażone
- świeży koperek
Przygotowanie:
Rybę umyć, odfiletować. Otrzymane filety podzie­lić na 4 porcje. Do żaroodpornego naczynia włożyć masło, rozgrzać. Ułożyć filety, oprószyć je solą i pieprzem. Obok ryby położyć plasterki cebuli, ca­łość posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Wstawić do gorącego piekarnika na 15 min. Na­stępnie polać śmietaną i piec dalej przez 25 min., od czasu do czasu polewając sosem. Podawać posypany dużą ilością koperku i cebulką usmażoną na brązowo.

Łosoś z bułką tartą

Składniki:
- 4 filety z łososia
- masło
- 50 g świeżej białej bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z ½ limonki
- oliwa z oliwek
- 40 g parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Filety posmarować masłem i położyć na blaszce. Wymieszać bułkę tartą, natkę pietruszki, sok z limonki z 1 łyżką oliwy i parmezanem. Przykryć łososia mieszanką i piec w piekarniku przez 10-12 min. Podawać z surówką lub ziemniakami.

Łosoś w sosie imbirowym

Składniki:
- 1 filet z łososia bez skóry
- sos sojowy
- papier ryżowy
- 8 liści bazylii
- gałka muszkatałowa
- świeży imbir, mielony
- olej kokosowy
Sos:
- oliwa z oliwek
- 4 szalotki
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sos sojowy do smaku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 łyżki posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Filety z łososia pokropić sosem sojowym i posypać mielonymo imbirem. Umieść dwa liście bazylii w środku lekko zmoczonego papieru ryżowego. Położyć kawałek łososia imbirem u góry. Złożyć papier. Umieść łososia szwem do dołu na deseczce, przykryć i przechowywać w lodówce. Rozgrzać oliwę, dodać szalotki, czosnek i imbir i smażyć, aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i dodać sos sojowy, cukier, sok z limonki i bazylię. Zdjąć z ognia. Na drugiej patelni lekko podsmażyć szalotki. W tej samej patelni, podsmażyć łososia szwem do dołu (ok. dwie minuty z każdej strony). Ułożyć na talerzu, na sosie, liśćmi bazylii do góry, udekorować smażoną szalotką i posiekaną świeżą bazylią.

Łosoś w sosie musztardowo-żurawinowym

Składniki:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 4 – 6 filetów z łososia
- 1/3 szklanki sosu żurawinowego
- 2 łyżki szalotki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek i musztardę. Włożyć łososia do wysmarowanej blaszki do pieczenia. Polać rybę 2 łyżkami sosu musztardowego. Piec ok. 15 min. Resztę sosu musztardowego wymieszać z sosem żurawinowym wraz z szalotkami i octem winnym. Wyjąć rybę z piekarnika i polać sosem żurawinowym. Ozdobić pokrojonymi migdałami.

Łosoś z truskawkami i pomidorami

Składniki:
- 1 szklanka truskawek, drobno pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych, drobno pokrojonych
- 2 szalotki, w plasterkach
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 filety z łososia
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- sól koszerna i czarny pieprz do smaku
- masło i olej
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki sałatki w misce i przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do podania. Wycisnąć świeży sok z cytryny na łososia, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni, dodać olej, smażyć rybę około czterech minut z każdej strony. Podawać z sałatką.

Łosoś z sosem ziołowym

Składniki:
Sos:
- 3 łyżki natki pietruszki
- 6 świeżych liści bazylii
- 3 gałązki tymianku
- kapary
- 1 zielona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 steki z łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 pieczarki
- kilka brukselek
Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię, rybę skropić cytryną, posolić i popieprzyć, usmażyć. Pod koniec smażenia dodać sparzoną brukselkę i pieczarki. Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać z brukselką i pieczarkami.

Zobacz również:

  1. Mięsa z bakaliami – różne przepisy
  2. Jak zrobić pyszny pasztet – przepisy
  3. Pieczenie mięsne na święta
  4. Karp na różne sposoby



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

6 komentarzy do Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia

  1. avatar inkamalinka pisze:

    ojejku jakie fajne przepisy- jutro zrobię albo na szpinaku, albo z pomidorami :)

  2. avatar iwona pisze:

    Ja robilam tatar z lososia bardzo pyszny wsamraz na przyjecia

  3. avatar edziawrobel12 pisze:

    a ja wczoraj jadłam sushi z łososiem!

  4. avatar Dobika pisze:

    Wspaniałości!Uwielbiam łososia w każdym podaniu!

  5. avatar Justyna pisze:

    ja zawijam łososia z liście szpinaku i gotuję na parze – przepis już jest w bazie, wypróbowany, błyskawiczny i pyszny!!!

Dodaj komentarz


− 2 = siedem


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
optyline

Aleja handlowa

Biustonosz sportowy z serii Tri Action
Idealny do aktywnego uprawiania sportu. Podtrzymuje i chroni piersi
Cena:
119,90 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Macerat z kwiatów opuncji w oleju arganowym 50 ml
Idealna kompozycja dla zniszczonej, potrzebującej regeneracji i głębokiego nawilżenia skóry
Cena:
51,48 zł
BIOSIL Plus
Suplement na piękną, zdrową cerę i lśniące włosy
Cena:
13 zł
 Srebrne kolczyki - sklep e-sentiell.com
Eleganckie kolczyki pr.925 cyrkonia biała
Cena:
76,30 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Polecamy więcej
Co nas męczy, co nas osłabia?
Co nas męczy, co nas osłabia?
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
FORUM - bieżące dyskusje
Atopowe zapalenie skóry
Nic nie mów, mojej córce lekarz zapisał steryd na twarz. Jak szłam do apteki...
Coś dla mam atopików.
No ja smarowałam takie mega wysuszone punkty, nawet mi się strupy robiły, swędziały,...
Co ugotować dziś na obiad?
Ryż brązowy, schab z indyka i ugotowana brukselka
styl gwiazd
No nie... taki fajny temat umarł? Odświeżam :) Uwielbiam styl Olivii Palermo, zawsze wygląda...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM