Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową

12 marca 2014, dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 400 g makaronu lo mein lub innego w stylu azjatyckim
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 400 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej papryki
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w zapałki
  • 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki posiekanej dymki

Do podania:

  • posiekane listki kolendry
  • uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  2. W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż czosnek, imbir i papryczkę chili, po czym smaż często mieszając przez 1-2 minuty, aż poczujesz intensywny aromat czosnku i imbiru.
  3. Dodaj polędwiczkę i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Przełóż zawartość patelni, najlepiej łyżką cedzakową, do małej miseczki.
  4. Do patelni wlej pozostałą łyżkę oleju, włóż paprykę, marchew i fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż chrupiące. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wieprzowiną.
  5. Następnie do patelni włóż ugotowany makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, ocet ryżowy i wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).
  6. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj wieprzowinę z warzywami wraz z posiekaną dymką, po czym dokładnie wymieszaj tak by wszystko było równomiernie pokryte sosem. Wyłóż do miseczek i podawaj danie posypane kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!

file1394649389



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...