Pierogi inaczej – pomysłowe przepisy na pierogi z różnymi farszami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pierogi inaczej – pomysłowe przepisy na pierogi z różnymi farszami

20 grudnia 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

O ile pierogi z kapustą, grzybami czy ruskie pojawiają się na świątecznym stole niemal zawsze, o tyle inne warianty należą do potraw rzadkich. A może warto zmienić nieco tradycję i w tym roku podać nieco inne zestawienie? Przecież do pierogów pasuje wszystko, a miło jest zrobić rodzinie niespodziankę. Zwłaszcza, gdy mamy okazję wspólnie zasiąść do pięknie przygotowanej kolacji.

Wiadomo – do zrobienia pierogów wystarczy mąka i woda, ale można też zaszaleć i wymieszać mąkę z kurkumą, kozieradką, papryką i solą. Dodać wrzątek i wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Każda pani domu ma swoją czarodziejską recepturę, więc nie ma co nagle zmieniać przyzwyczajeń.  Zarobione ciasto przykryć ściereczką i zająć się przyrządzeniem farszu.

Pierogi z dynią

Składniki:
–  1 szklanka puree z dyni (z małej dyni o średnicy 20 cm)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2/3 szklanki startego parmezanu
–  4 łyżki bułki tartej
– sól, pieprz
– szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
–  1/2 szklanki płynnej śmietanki 18%
– 4 łyżki masła
– sól i pieprz
– tarty parmezan, zrumienione orzeszki pinii (dowolnie).
Przygotowanie:
Dynię pokroić na ćwiartki, obrać i wyciąć cały środek z pestkami. Pozostały miąższ polać oliwą i zapiekać pod folią aluminiową przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Dynię ostudzić i odparować. Zrobić puree praską do ziemniaków lub zmiksować. Wymieszać z parmezanem i bułką tartą. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz gałką.
Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklanką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3-5 min. Składniki sosu delikatnie podgrzać w rondelku nie zagotowując. Pierogi polać sosem i posypać tartym parmezanem oraz ewentualnie orzeszkami pinii.

Pierogi z brokułami:

Składniki:
– 4 ziemniaki
– 6 większych różyczek brokuła
– 50 dkg mąki
– pieprz
– sól
– przyprawa do gulaszu
– czosnek.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie lub maśle aż będą miękkie. To samo zrobić z brokułami i razem dokładnie utrzeć dodając przyprawy. Wszystko musi być mocno pikantne. Z cista wykroić krążki, nadziać farszem i skleić. Ugotować. Pierogi po ugotowaniu najlepiej od razu zrumienić na tłuszczu, podawać z sosem chrzanowym.

Pierogi z serem feta

Składniki:
– ser feta pokruszony (2 paczki duże)
– śmietana kwaśna 12% (opcjonalnie)
– koperek (1 pęczek)
– 2 ugotowane na twardo jajka
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– pieprz.

Przygotowanie:
Jajka obrać. Ser feta i jajka posiekać nożem. Masło rozpuścić, dodać do sera i jajek, wymieszać dodając natkę pietruszki, koperek i pieprz do smaku. Rozwałkować ciasto, wykrawać krążki i nakładać farsz serowy – sklejać. Wrzucać na gorącą osoloną wodę i gotować do czasu wypłynięcia. Pierogi wyciągać na talerz i podawać, np.  z kwaśną śmietaną, pomidorkami, pokruszonym serem.

Pierogi z rybą i kapustą

Składniki:
– 20 dag filetów rybnych
– 1 kg kapusty kiszonej
– 10 dag cebuli
– 10 dag masła.
Przygotowanie:
Kwaszoną kapustę włożyć do garnka. Dodać do niej drobno posiekaną cebulę i połowę masła. Następnie pokroić filety rybne na drobne kawałki i smażyć na pozostałym maśle. Gdy się lekko podsmażą, wrzucić je do kapusty i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto, uzyskanym farszem, nadziewać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie.

Pierogi z doradą

Składniki:
– 35 dkg filetów z dorady
– 1 czerstwa bułka
– 1 cebula
– 1 łyżeczka pasty pomidorowej
– 1 ząbek czosnku
– sól
– pieprz
– 0,5 szklanki mleka do namoczenia bułki
Sos:
– 10 dkg oliwy
– 1 łyżka pasty pomidorowej
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– sól i pieprz.
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku, kiedy będzie miękka – wycisnąć i razem z filetami rybnymi, cebulą i czosnkiem przepuścić przez maszynkę. Dodać do tego pastę pomidorową, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykroić kwadraty lub kółka, na każdy łyżeczką nakładać farsz rybny, dokładnie formować i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Sos do pierogów podawać w osobnych miseczkach zależnie od ilości osób.

Pierogi z wędzoną rybą

Składniki:
– 1/2 wędzonej makreli lub pstrąga
– cebula
– 2 łyżki oleju sojowego
Sos:
– 3 średnie kiszone ogórki
– 160 ml śmietany 18%
– sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Rybę dokładnie oczyścić z ości, rozdrobnić. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z rybą, przyprawić, ostudzić. Ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką wykroić krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, zlepić. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju, ugotować, odcedzić. Sos: ogórki obrać, pokroić w kostkę, odcisnąć. Śmietanę wlać do rondelka, gotować, aż częściowo odparuje. Dodać ogórki, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Pierogi z dorszem

Składniki:
– 40 dag filetów z dorsza
– 1/2 szklanki mleka
– czerstwa kajzerka
– 10 dag selera
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 1 jajko
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Surowe filety zmiel w maszynce, wymieszaj z namoczoną w mleku kajzerką. Seler obierz, zetrzyj na tarce, razem z posiekaną cebulą zeszklij na maśle. Połącz z dorszem i jajkiem, wymieszaj na jednolitą masę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładaj na wycięte z ciasta krążki, zlep dobrze brzegi, robiąc „falbanki”. Ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj polane zrumienioną na maśle tartą bułką i oprószone solą selerową.

Pierogi z warzywami

Składniki:
– 2 marchewki
– strąk czerwonej papryki
– pół małego selera
– 2 duże liście białej kapusty
– 10 średnich pieczarek
– ząbek czosnku
– 3 łyżki oleju
– curry
– sól
– 2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:
Marchew, paprykę i seler pokroić w drobne słupki, a pieczarki w plasterki, kapustę drobno posiekać. Podsmażyć warzywa na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, przyprawić do smaku. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki o średnicy 8 cm. Na połowie położyć po trochu przestudzonego farszu, przykryć resztą krążków ciasta i dokładnie zlepić brzegi obu placuszków.Do wody, w której będą gotowane, dodać sos sojowy i odrobinę soli. Pierogi podawać polane masłem wymieszanym z podsmażoną na suchej patelni tartą bułką lub odsmażone na patelni.

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:
– kasza gryczana
– cebula
– słonina wędzona
– biały ser
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ugotować kaszę gryczaną. Cebulkę i wędzoną słoninę drobno pokroić i podsmażyć razem. Ugotowaną kaszę i usmażoną na słoninie cebulkę wymieszać razem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser drobno pokruszyć i wymieszać z kaszą i skwarkami. Kawałek ciasta rozwałkować na płaski placek i wycinać z niego szklanką kółka. Na kółka nakładać po łyżeczce farszu, składać razem na pół i mocno zaciskać palcami na brzegach. Gotować w dobrze osolonej wodzie, do czasu aż wypłyną.

Pierogi z kaszą jaglaną

Składniki:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 300 g twarogu
– 1 duża cebula (lub 2 małe)
– 3-4 plastry wędzonego boczku
– sól, pieprz
– łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3 szklanki wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 min. (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę z boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto i wykrawać krążki. Na środek układać nadzienie, sklejając pierogi. Gotować kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami.

Pierogi z kaszą jęczmienną

Składniki:
– torebka kaszy jęczmiennej
– 1 duża cebula
– 20 dag boczku wędzonego
– 2 ząbki czosnku
– 25 dag mięsa wieprzowego – od łopatki, szynki
– sól, pieprz
– kostka wołowa.
Przygotowanie:
Boczek, mięso wieprzowe i cebulę pokroić w dość gruba kostkę. Przełożyć na patelnię i przesmażyć, dodać czosnek pokrojony w plasterki, doprawić solą i pieprzem. Kaszę jęczmienną wyłożyć na gorąca suchą patelnię. Doprowadzić do zarumienienia. Gorącą przełożyć do garnka, dodać farsz mięsny, kostkę rosołową – całość wymieszać i zalać wodą. Wody musi być tyle, by przykryła farsz. Całość wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Gorący farsz przestudzić, a następnie zmielić. Rozwałkować dość cienko kawałek ciasta i szklanką wycinać kółeczka. Nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Przygotowane pierogi wrzucać do gotującej, dobrze posolonej wody. Podawać polane wytopioną świeżo słoniną z odrobiną cebulki, natki pietruszki.

Pierogi z fasolą

Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej fasoli (uprzednio namoczonej na noc i ugotowanej w nowej wodzie)
– 1 duża cebula pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– kawałek papryczki chili, drobno posiekany
– 1-2 łyżki oleju
– pęczek natki pietruszki
– ewentualnie trochę soku z cytryny do smaku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i chili podsmażyć na oleju, pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać i zmiksować, doprawić do smaku. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować podsypując mąką, drugą część trzymać pod ściereczką. Wykrawać kółka, nakładać na środek każdego małą łyżeczkę farszu, zalepiać i gotować w osolonej wodzie. Polać dobrą oliwą, posypać ostrą papryką albo pieprzem.

Pierogi z fasolą i grzybami

Składniki:
– 35 dag grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki)
– cebula
– 2 łyżki smalcu
– puszka białej fasoli
– sól
– pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, posiekać lub zemleć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu. Dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem, dusić razem kilka minut. Fasolkę odcedzić, wymieszać z grzybami i cebulą. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać filiżanką placuszki, na każdy kłaść porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 2 min. od wypłynięcia. Podawać np. polane roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

Pierogi z soczewicą i grzybami

Składniki:
– 1 szklanka pomarańczowej soczewicy
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
– 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1, 5 szklanki kiszonej kapusty
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól morska i świeżo zmielony pieprz
– 2 łyżeczki kminku lub kminu rzymskiego, sól morska, oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, zalać wodą lub bulionem w ilości 1-2 cm ponad poziom soczewicy, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 15 min., aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn (w razie potrzeby odparować lub dodać więcej wody). Grzyby opłukać i moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez 2 godziny lub przez całą noc. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, przez około 30 min. Wodę z grzybami posolić. Grzyby ostudzić i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę (około 10 minut), nie rumienić. Dodać czosnek a po chwili posiekane grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do soczewicy. Kapustę odcisnąć, umieścić w garnku razem z 1/2 szklanki wody i 1 łyżką oliwy z oliwek. Gotować przez około 45 min., aż będzie miękka. Odcedzić i posiekać. Wymieszać z soczewicą i grzybami. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Lepić pierogi, nakładając po łyżce nadzienia. Gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody lub do czasu aż ciasto będzie odpowiednio miękkie. Pierożki posypać solą morską i polać aromatyczną oliwą z kminkiem.

Pierogi z soczewicą

Składniki:
– 500 g białej lub zielonej soczewicy
– 2-3 cebule
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka kolendry mielonej
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą (ok. 3 objętości soczewicy), wsypać płaską łyżkę soli i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 20-30 min. soczewica powinna być ugotowana, zdjąć pokrywkę i wymieszać. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, dodać po łyżeczce papryki, kolendry i curry. Dodać soczewicę. Na pozostałej części masła usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zrumienienia. Wszystko wymieszać. Doprawić. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać filiżanką placuszki, na każdy kłaść porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 2 min. od wypłynięcia. Pierogi można podawać okraszone podsmażoną cebulą lub świeżym masłem.

Pierogi z bobem

Składniki:
– 1 kg bobu
– 20 dag boczku
– cebula
– 2 łyżki siekanego koperku
– sól
– pieprz.
Sos:
– 100 ml oliwy, 50 ml octu balsamicznego
– 3 zmiażdżone ząbki czosnku
– świeża kolendra.
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać i zmiksować. Boczek pokroić, zesmażyć z posiekaną cebulą. Wymieszać z bobem, koperkiem, przyprawić do smaku. Rozwałkować ciasto cienko, filiżanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać porcje farszu, zlepiać brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 5 min. od wypłynięcia, odcedzić. Oliwę, ocet i czosnek wymieszać, polać pierogi, posypać kolendrą.

Pierogi z makiem

Składniki:
– 100 g maku
– 1 szklanka mleka
– po 1 łyżce: masła, miodu, cukru, rodzynek
– 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
– 1 żółtko
– do serwowania: śmietana (kwaśna lub z cukrem pudrem, roztopione masło, płynny miód)
Przygotowanie:
Mak opłukać; wsypać go do miski, zalać wodą, zamieszać, wylać nieczystości, które wypłynęły na wierzch. Odcedzić, włożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 min. na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić, zmielić w maszynce używając sitka o najmniejszych otworach. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i drobno posiekane orzechy. Pogotować przez 2 – 3 minuty mieszając. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem. Ciasto cienko rozwałkować, średnią szklanką wycinać kółka, nakładać farsz, ugniatać go łyżeczką aby zmieściło się go jak najwięcej. Sklejać brzegi ciasta, docisnąć i zrobić falbankę. Pierożki wrzucać na wrzącą i osoloną wodę i gotować aż do miękkości. Podawać gorące ze śmietaną (kwaśną lub słodzoną cukrem pudrem, z płynnym miodem).
Fot. http://fotobank.ru, http://www.kwestiasmaku.com.
 

 

Zobacz również:

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Pierogi inaczej – pomysłowe przepisy na pierogi z różnymi farszami

  1. avatar nogawkuchni pisze:

    Bardzo ciekawe pomysły na pierogi,na pewno nie jeden z przepisów chętnie przetestuję, wypróbuję.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...