Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

23 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
– cały kurczak – 1 sztuka
– Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
– majeranek suszony – 2 łyżki
– ostra papryka w proszku – 1 łyżeczka
– bulion warzywny – 0,5 szklanki
– natka pietruszki – 1 łyżka

3k

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj zioła i przyprawy: podkreślającą smak Przyprawę do mięs Knorr, paprykę, majeranek i posiekaną natkę. Kurczaka umyj, osusz i dokładnie natrzyj aromatyczną mieszanką.
2. Spod skrzydełek i z szyi wytnij ostrym nożem nadmiar skóry. Ma wierzchu korpusu, zrób nieduże nacięcia, w które następnie wetknij nogi kurczaka na krzyż.
3. Tak przygotowanego kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem zdejmij folię.
4. Kurczaka zapiecz w piekarniku w temperaturze 200°C. Gdy złapie kolor, wlej do naczynia bulion warzywny i piecz przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C. Kurczaka zostaw w piekarniku przez półtorej godziny. Od czasu do czasu polewaj go sosem, który uzbiera się w naczyniu podczas pieczenia. Podawaj z ziemniakami i warzywami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...