Pieczeń wołowa – krucha i soczysta
22 października 2010, autor: Dobrodziejka

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
meblowyoutlet.com

Pieczeń wołowa z miodem

składniki:

- 75 dag mięsa wołowego na pieczeń
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 cebula
- po 1/2 łyżeczki rozmarynu i szałwii
- 3 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 mały liść laurowy
- 5 dag migdałów
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej

Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, miód wymieszać w miseczce z musztardą, sosem sojowym, szałwią i rozmarynem. Powstałą pastą posmarować mięso i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i wbić w nią goździki, migdały sparzyć, obrać i pokroić na pół, następnie posypać mięso solą i zrumienić z każdej strony na gorącym oleju. do rondla z mięsem wlać wino, włożyć cebulę z goździkami, ziele angielskie i liść laurowy, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości (około 1 godziny). Gotowe mięso wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę uprażyć na rumiano na suchej patelni, sos przecedzić, zagotować, dodać olej utarty z mąką uprażoną orz migdały, ponownie zagotować. Mięso podawać pokrojone w poprzek włókien na plastry, sos podawać w sosjerce.

Wykwintna pieczeń wołowa

składniki:

- 1,5 kg chudej wołowiny bez kości najlepiej z łopatki z biegnącą przez środek galaretowatą żyłką
- 4 cebule
- 4 suszone grzyby
- kawałek selera
- marchew i pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki cotu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka tymianku
- listek laurowy
- ziele angielskie
- cukier, pieprz, sól

Mięso nafaszerować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natrzeć tymiankiem i pieprzem, skropić octem wymieszanym z łyżką oliwy, szczelnie zawinąć w folię i trzymać w chłodzie. Grzyby namoczyć w kilku łyżkach wody. Następnie mięso odwinąć, zrumienić ze wszystkich stron na 2 łyżkach oliwy. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić około 90 minut na małym ogniu. Dodać włoszczyznę i dusić kolejne 20 minut. W tym czasie cebule obrać, grubo pokroić i obsmażyć na pozostałej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, wlac sos sojowy, doprawić do smaku. Wrzucić całość masy do garnka z wołowiną i dusić aż mięso będzie miękkie. Wystudzić potem mięso w sosie, wyjąć, osączyć, pokroić w plastry i podawać z ćwikłą. Można tez polać ją sosem, w którym się dusiła miksując go z warzywami.

Pieczeń wołowa w sosie śliwkowym

Popularny w Anglii (a dostępny również u nas Sweet Plum Sauce)jest doskonały jako przyprawa. A w zestawieniu z pieczonym w Garnku rzymskim mięsem nadaje mu fantastyczny smak.

składniki:


1 kg wołowiny pieczeniowej
4 łyżki Sweet Plum Sauce ( jak nie mamy to można wymieszać dobre powidła z odrobina oleju, sosu sojowego , szczypty papryki mielonej, soli – będzie tak trochę przypominać smak sosu )
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ szklanki bulionu wołowego
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki

Mięso oczyścić dokładnie z błonek , żyłek i tłuszczy . Natrzeć sosem śliwkowym, sola , pieprzem . Lekko rozbić .Uformować kształtny kawałek ( jak trzeba to obwiązać nicią do pieczenia mięs . Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na noc (12 godzin ).
Namoczyć Garnek rzymski na 15 minut ( tak by był całkowicie przykryty wodą – pokrywka też ).
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron ( przewracać nie używając widelców by nie wyciekł z mięsa sok ) .
Ułożyć mięso w Garnku .Na patelnię po smażeniu mięsa wlać ½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej takiego domowego ugotowanego na okrawkach z wołowiny , ale jak nie ma to może być z kostki bulionowej lub proszku ).Obłożyć pokrojonymi w ósemki cebulami . Dodać liście laurowe i ziele angielskie .Przykryć szczelnie Garnek.
Wstawić Garnek do zimnego piekarnika i włączyć piekarnik na 100 stopni C .
Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 220 C i piec przez 2,5 godziny .
Wyjąć mięso z garnka .Usunąć nici .Zawinąć w folię aluminiowa i trzymać w ciepłym piekarniku by nie ostygło.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .Zagęścić mąka – zagotować , wlać śmietankę . Doprawić .
Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem , ziemniakami ( lub kluchami ) i surówką np. z buraczków .

Babciagramolka

Pieczeń wołowa będzie bardziej krucha i soczysta, kiedy podczas pieczenia podleje się ją szklanką ciemnego piwa.

Zobacz również:

  1. Szynka pieczona w winnym aromacie
  2. Kurczak w pomarańczach i jabłkach
  3. Pieczeń rzymska faszerowana jajkiem
  4. Schab w piwnym sosie


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


cztery + = 6


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
optyline

Aleja handlowa

Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
 Srebrne kolczyki - sklep e-sentiell.com
Eleganckie kolczyki pr.925 cyrkonia biała
Cena:
76,30 zł
Ciepły koc Cotton Cloud 150x200cm Saragossa
Wysokiej jakości koc bawełniano-akrylowy, miękki i miły w dotyku. Idealny na chłodne jesienne wieczory!
Cena:
122,40 zł
Biustonosz sportowy z serii Tri Action
Idealny do aktywnego uprawiania sportu. Podtrzymuje i chroni piersi
Cena:
119,90 zł
Zaproszenie ślubne Kwiat Wiśni
Piękne i eleganckie zaproszenie ślubne ręcznie robione
Cena:
3,99 zł
Polecamy więcej
Co nas męczy, co nas osłabia?
Co nas męczy, co nas osłabia?
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
FORUM - bieżące dyskusje
Tabletki antykoncepcyjne - bez prze…
No tak co racja to racja. Ja byłam wczoraj u ginekologa, co prawda dostałam...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moim tegorocznym odkryciem był idealny dla mnie kosmetyk pielęgnujący okolice oczy czyli...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Odkryłam magiczny kosmetyk! Moim tegorocznym odkryciem był puder do włosów Got2be o nazwie Powder'Ful. Oglądając...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie roku to Eveline, Art Scenic, Korektor do brwi 3 w 1...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM