Pieczeń wołowa – krucha i soczysta

22 października 2010, autor: Dobrodziejka

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Pieczeń wołowa z miodem

składniki:

– 75 dag mięsa wołowego na pieczeń
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 szklanka czerwonego wina
– 1 cebula
– po 1/2 łyżeczki rozmarynu i szałwii
– 3 goździki
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 1 mały liść laurowy
– 5 dag migdałów
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki pszennej

Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, miód wymieszać w miseczce z musztardą, sosem sojowym, szałwią i rozmarynem. Powstałą pastą posmarować mięso i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i wbić w nią goździki, migdały sparzyć, obrać i pokroić na pół, następnie posypać mięso solą i zrumienić z każdej strony na gorącym oleju. do rondla z mięsem wlać wino, włożyć cebulę z goździkami, ziele angielskie i liść laurowy, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości (około 1 godziny). Gotowe mięso wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę uprażyć na rumiano na suchej patelni, sos przecedzić, zagotować, dodać olej utarty z mąką uprażoną orz migdały, ponownie zagotować. Mięso podawać pokrojone w poprzek włókien na plastry, sos podawać w sosjerce.

Wykwintna pieczeń wołowa

składniki:

– 1,5 kg chudej wołowiny bez kości najlepiej z łopatki z biegnącą przez środek galaretowatą żyłką
– 4 cebule
– 4 suszone grzyby
– kawałek selera
– marchew i pietruszka
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki cotu balsamicznego
– 5 łyżek oliwy
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżka przecieru pomidorowego
– łyżka tymianku
– listek laurowy
– ziele angielskie
– cukier, pieprz, sól

Mięso nafaszerować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natrzeć tymiankiem i pieprzem, skropić octem wymieszanym z łyżką oliwy, szczelnie zawinąć w folię i trzymać w chłodzie. Grzyby namoczyć w kilku łyżkach wody. Następnie mięso odwinąć, zrumienić ze wszystkich stron na 2 łyżkach oliwy. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić około 90 minut na małym ogniu. Dodać włoszczyznę i dusić kolejne 20 minut. W tym czasie cebule obrać, grubo pokroić i obsmażyć na pozostałej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, wlac sos sojowy, doprawić do smaku. Wrzucić całość masy do garnka z wołowiną i dusić aż mięso będzie miękkie. Wystudzić potem mięso w sosie, wyjąć, osączyć, pokroić w plastry i podawać z ćwikłą. Można tez polać ją sosem, w którym się dusiła miksując go z warzywami.

Pieczeń wołowa w sosie śliwkowym

Popularny w Anglii (a dostępny również u nas Sweet Plum Sauce)jest doskonały jako przyprawa. A w zestawieniu z pieczonym w Garnku rzymskim mięsem nadaje mu fantastyczny smak.

składniki:


1 kg wołowiny pieczeniowej
4 łyżki Sweet Plum Sauce ( jak nie mamy to można wymieszać dobre powidła z odrobina oleju, sosu sojowego , szczypty papryki mielonej, soli – będzie tak trochę przypominać smak sosu )
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ szklanki bulionu wołowego
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki

Mięso oczyścić dokładnie z błonek , żyłek i tłuszczy . Natrzeć sosem śliwkowym, sola , pieprzem . Lekko rozbić .Uformować kształtny kawałek ( jak trzeba to obwiązać nicią do pieczenia mięs . Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na noc (12 godzin ).
Namoczyć Garnek rzymski na 15 minut ( tak by był całkowicie przykryty wodą – pokrywka też ).
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron ( przewracać nie używając widelców by nie wyciekł z mięsa sok ) .
Ułożyć mięso w Garnku .Na patelnię po smażeniu mięsa wlać ½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej takiego domowego ugotowanego na okrawkach z wołowiny , ale jak nie ma to może być z kostki bulionowej lub proszku ).Obłożyć pokrojonymi w ósemki cebulami . Dodać liście laurowe i ziele angielskie .Przykryć szczelnie Garnek.
Wstawić Garnek do zimnego piekarnika i włączyć piekarnik na 100 stopni C .
Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 220 C i piec przez 2,5 godziny .
Wyjąć mięso z garnka .Usunąć nici .Zawinąć w folię aluminiowa i trzymać w ciepłym piekarniku by nie ostygło.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .Zagęścić mąka – zagotować , wlać śmietankę . Doprawić .
Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem , ziemniakami ( lub kluchami ) i surówką np. z buraczków .

Babciagramolka

Pieczeń wołowa będzie bardziej krucha i soczysta, kiedy podczas pieczenia podleje się ją szklanką ciemnego piwa.

Zobacz również:

  1. Szynka pieczona w winnym aromacie
  2. Kurczak w pomarańczach i jabłkach
  3. Pieczeń rzymska faszerowana jajkiem
  4. Schab w piwnym sosie


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


− 2 = siedem


Aleja handlowa

Karma dla psów Pacific Stream Canine Formula 6,8 kg
Karma sucha pełnoporcjowa dla psów dorosłych, z wędzonym łososiem
Cena:
102 zł
10% rabatu na wszystko w www.szkla.com
Skorzystaj z promocji i kupuj taniej!
Cena:
Krem przeciwzmarszczkowy ILUA
Ten krem to "mała czerwona", cudowna sukienka dla Twojej skóry
Cena:
280 zł
VICHY Dezodorant Anti-Transpirant roll-on
Antyperspirant w kulce do skóry wrażliwe
Cena:
23,12 zł
VELVETIC Profi Hipoalergiczny wosk do depilacji ciała
48 pojedyńczych plastrów w zestawie!Hypoalergiczna formuła!
Cena:
12,99 zł
Komplet biżuterii LOVRIN
Elegancja z Mediolańskim stylem
Cena:
149 zł

FORUM - bieżące dyskusje

prezent na komunię
Teraz telefon ? Na pewno nie ..to się robi nudne. Lepiej według mnie kupić...
Zajęcia dodatkowe dla dzieci
Najgorsze z tego wszystkiego, że dzieci jeśli będą miały za duży wybór nie...
moda męska
Jak będzie za ciasny garnitur na faceta to jestem tego zdanie, że...
Czym dziś pachniesz?
Ja oczywiście dzisiaj pachnę Hugo Boss Nuit bardzo dobra to jest perfuma. Podoba...
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek prosenior24.pl
facebook