Pieczeń wołowa – krucha i soczysta
22 października 2010, autor: Dobrodziejka

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
meblowyoutlet.com

Pieczeń wołowa z miodem

składniki:

- 75 dag mięsa wołowego na pieczeń
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 cebula
- po 1/2 łyżeczki rozmarynu i szałwii
- 3 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 mały liść laurowy
- 5 dag migdałów
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej

Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, miód wymieszać w miseczce z musztardą, sosem sojowym, szałwią i rozmarynem. Powstałą pastą posmarować mięso i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i wbić w nią goździki, migdały sparzyć, obrać i pokroić na pół, następnie posypać mięso solą i zrumienić z każdej strony na gorącym oleju. do rondla z mięsem wlać wino, włożyć cebulę z goździkami, ziele angielskie i liść laurowy, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości (około 1 godziny). Gotowe mięso wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę uprażyć na rumiano na suchej patelni, sos przecedzić, zagotować, dodać olej utarty z mąką uprażoną orz migdały, ponownie zagotować. Mięso podawać pokrojone w poprzek włókien na plastry, sos podawać w sosjerce.

Wykwintna pieczeń wołowa

składniki:

- 1,5 kg chudej wołowiny bez kości najlepiej z łopatki z biegnącą przez środek galaretowatą żyłką
- 4 cebule
- 4 suszone grzyby
- kawałek selera
- marchew i pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki cotu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka tymianku
- listek laurowy
- ziele angielskie
- cukier, pieprz, sól

Mięso nafaszerować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natrzeć tymiankiem i pieprzem, skropić octem wymieszanym z łyżką oliwy, szczelnie zawinąć w folię i trzymać w chłodzie. Grzyby namoczyć w kilku łyżkach wody. Następnie mięso odwinąć, zrumienić ze wszystkich stron na 2 łyżkach oliwy. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić około 90 minut na małym ogniu. Dodać włoszczyznę i dusić kolejne 20 minut. W tym czasie cebule obrać, grubo pokroić i obsmażyć na pozostałej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, wlac sos sojowy, doprawić do smaku. Wrzucić całość masy do garnka z wołowiną i dusić aż mięso będzie miękkie. Wystudzić potem mięso w sosie, wyjąć, osączyć, pokroić w plastry i podawać z ćwikłą. Można tez polać ją sosem, w którym się dusiła miksując go z warzywami.

Pieczeń wołowa w sosie śliwkowym

Popularny w Anglii (a dostępny również u nas Sweet Plum Sauce)jest doskonały jako przyprawa. A w zestawieniu z pieczonym w Garnku rzymskim mięsem nadaje mu fantastyczny smak.

składniki:


1 kg wołowiny pieczeniowej
4 łyżki Sweet Plum Sauce ( jak nie mamy to można wymieszać dobre powidła z odrobina oleju, sosu sojowego , szczypty papryki mielonej, soli – będzie tak trochę przypominać smak sosu )
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ szklanki bulionu wołowego
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki

Mięso oczyścić dokładnie z błonek , żyłek i tłuszczy . Natrzeć sosem śliwkowym, sola , pieprzem . Lekko rozbić .Uformować kształtny kawałek ( jak trzeba to obwiązać nicią do pieczenia mięs . Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na noc (12 godzin ).
Namoczyć Garnek rzymski na 15 minut ( tak by był całkowicie przykryty wodą – pokrywka też ).
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron ( przewracać nie używając widelców by nie wyciekł z mięsa sok ) .
Ułożyć mięso w Garnku .Na patelnię po smażeniu mięsa wlać ½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej takiego domowego ugotowanego na okrawkach z wołowiny , ale jak nie ma to może być z kostki bulionowej lub proszku ).Obłożyć pokrojonymi w ósemki cebulami . Dodać liście laurowe i ziele angielskie .Przykryć szczelnie Garnek.
Wstawić Garnek do zimnego piekarnika i włączyć piekarnik na 100 stopni C .
Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 220 C i piec przez 2,5 godziny .
Wyjąć mięso z garnka .Usunąć nici .Zawinąć w folię aluminiowa i trzymać w ciepłym piekarniku by nie ostygło.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .Zagęścić mąka – zagotować , wlać śmietankę . Doprawić .
Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem , ziemniakami ( lub kluchami ) i surówką np. z buraczków .

Babciagramolka

Pieczeń wołowa będzie bardziej krucha i soczysta, kiedy podczas pieczenia podleje się ją szklanką ciemnego piwa.

Zobacz również:

  1. Szynka pieczona w winnym aromacie
  2. Kurczak w pomarańczach i jabłkach
  3. Pieczeń rzymska faszerowana jajkiem
  4. Schab w piwnym sosie


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


siedem − 4 =


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
optyline

Aleja handlowa

Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Macerat z kwiatów opuncji w oleju arganowym 50 ml
Idealna kompozycja dla zniszczonej, potrzebującej regeneracji i głębokiego nawilżenia skóry
Cena:
51,48 zł
 Srebrne kolczyki - sklep e-sentiell.com
Eleganckie kolczyki pr.925 cyrkonia biała
Cena:
76,30 zł
BIOSIL Plus
Suplement na piękną, zdrową cerę i lśniące włosy
Cena:
13 zł
Biustonosz sportowy z serii Tri Action
Idealny do aktywnego uprawiania sportu. Podtrzymuje i chroni piersi
Cena:
119,90 zł
Polecamy więcej
Co nas męczy, co nas osłabia?
Co nas męczy, co nas osłabia?
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
FORUM - bieżące dyskusje
Moje wymarzone łóżko - konkurs
Moje wymarzone łóżko to takie królewskie, najlepiej dębowe, bogato rzeźbione, solidne i trwałe…...
Polacy na obczyźnie - jak żyć lepie…
nie zazdroszczę emigrantom tych dolarów czy euro zarobionych kosztem życia rodzinnego, spokoju...
Moje wymarzone łóżko - konkurs
Wieczorami lubię sobie podjadać, więc łóżko posiadające na wyposażeniu dobrze zaopatrzoną lodówkę bardzo...
Co Robic,jak odzyskac Dziewczyne
nie to ze uprzykrzała zycie co to to nie :)
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM