Pieczeń wołowa – krucha i soczysta

22 października 2010, autor: Dobrodziejka

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Pieczeń wołowa z miodem

składniki:

– 75 dag mięsa wołowego na pieczeń
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 szklanka czerwonego wina
– 1 cebula
– po 1/2 łyżeczki rozmarynu i szałwii
– 3 goździki
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 1 mały liść laurowy
– 5 dag migdałów
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki pszennej

Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, miód wymieszać w miseczce z musztardą, sosem sojowym, szałwią i rozmarynem. Powstałą pastą posmarować mięso i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i wbić w nią goździki, migdały sparzyć, obrać i pokroić na pół, następnie posypać mięso solą i zrumienić z każdej strony na gorącym oleju. do rondla z mięsem wlać wino, włożyć cebulę z goździkami, ziele angielskie i liść laurowy, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości (około 1 godziny). Gotowe mięso wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę uprażyć na rumiano na suchej patelni, sos przecedzić, zagotować, dodać olej utarty z mąką uprażoną orz migdały, ponownie zagotować. Mięso podawać pokrojone w poprzek włókien na plastry, sos podawać w sosjerce.

Wykwintna pieczeń wołowa

składniki:

– 1,5 kg chudej wołowiny bez kości najlepiej z łopatki z biegnącą przez środek galaretowatą żyłką
– 4 cebule
– 4 suszone grzyby
– kawałek selera
– marchew i pietruszka
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki cotu balsamicznego
– 5 łyżek oliwy
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżka przecieru pomidorowego
– łyżka tymianku
– listek laurowy
– ziele angielskie
– cukier, pieprz, sól

Mięso nafaszerować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natrzeć tymiankiem i pieprzem, skropić octem wymieszanym z łyżką oliwy, szczelnie zawinąć w folię i trzymać w chłodzie. Grzyby namoczyć w kilku łyżkach wody. Następnie mięso odwinąć, zrumienić ze wszystkich stron na 2 łyżkach oliwy. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić około 90 minut na małym ogniu. Dodać włoszczyznę i dusić kolejne 20 minut. W tym czasie cebule obrać, grubo pokroić i obsmażyć na pozostałej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, wlac sos sojowy, doprawić do smaku. Wrzucić całość masy do garnka z wołowiną i dusić aż mięso będzie miękkie. Wystudzić potem mięso w sosie, wyjąć, osączyć, pokroić w plastry i podawać z ćwikłą. Można tez polać ją sosem, w którym się dusiła miksując go z warzywami.

Pieczeń wołowa w sosie śliwkowym

Popularny w Anglii (a dostępny również u nas Sweet Plum Sauce)jest doskonały jako przyprawa. A w zestawieniu z pieczonym w Garnku rzymskim mięsem nadaje mu fantastyczny smak.

składniki:


1 kg wołowiny pieczeniowej
4 łyżki Sweet Plum Sauce ( jak nie mamy to można wymieszać dobre powidła z odrobina oleju, sosu sojowego , szczypty papryki mielonej, soli – będzie tak trochę przypominać smak sosu )
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ szklanki bulionu wołowego
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki

Mięso oczyścić dokładnie z błonek , żyłek i tłuszczy . Natrzeć sosem śliwkowym, sola , pieprzem . Lekko rozbić .Uformować kształtny kawałek ( jak trzeba to obwiązać nicią do pieczenia mięs . Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na noc (12 godzin ).
Namoczyć Garnek rzymski na 15 minut ( tak by był całkowicie przykryty wodą – pokrywka też ).
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron ( przewracać nie używając widelców by nie wyciekł z mięsa sok ) .
Ułożyć mięso w Garnku .Na patelnię po smażeniu mięsa wlać ½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej takiego domowego ugotowanego na okrawkach z wołowiny , ale jak nie ma to może być z kostki bulionowej lub proszku ).Obłożyć pokrojonymi w ósemki cebulami . Dodać liście laurowe i ziele angielskie .Przykryć szczelnie Garnek.
Wstawić Garnek do zimnego piekarnika i włączyć piekarnik na 100 stopni C .
Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 220 C i piec przez 2,5 godziny .
Wyjąć mięso z garnka .Usunąć nici .Zawinąć w folię aluminiowa i trzymać w ciepłym piekarniku by nie ostygło.
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .Zagęścić mąka – zagotować , wlać śmietankę . Doprawić .
Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem , ziemniakami ( lub kluchami ) i surówką np. z buraczków .

Babciagramolka

Pieczeń wołowa będzie bardziej krucha i soczysta, kiedy podczas pieczenia podleje się ją szklanką ciemnego piwa.

Zobacz również:

  1. Szynka pieczona w winnym aromacie
  2. Kurczak w pomarańczach i jabłkach
  3. Pieczeń rzymska faszerowana jajkiem
  4. Schab w piwnym sosie


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Olej CBD Cibdol
Sklep Konopieizdrowie.pl
Cena:
150 zł
Kwitnące herbaty
Sklep SmacznaHerbata.pl
Cena:
2,99 zł
ROC Zestaw wyszczuplający do ciała
Jest to pionierski preparat o działaniu wyszczuplającym, antycellulitowym, nawilżającym - wszystko w jednym!
Cena:
39,98 zł
Rajstopy LILI 20 DEN
Eleganckie, miękkie i wygodne rajstopy gładkie
Cena:
6 zł
Srebrny wisiorek pozłacany w kształcie liścia
Delikatna, ażurowa ozdoba dla każdej kobiety - sklep Biżuteria Diamento!
Cena:
30 zł
Royal Collagen
Piękne włosy, zdrowa skóra, mocne paznokcie!
Cena:
49,99 zł

FORUM - bieżące dyskusje

długość związku
4 lata i 2 miesiące:)
Konkubinat - za i przeciw
Dla mnie to bez sensu, skoro można wziąć ślub i oficjalnie być parą.....
terapia
Czasem jest potrzebna terapia w relacjach między narzeczonymi a ich rodzicami, sama mam taką...
Rozstanie
Ja mam czasem taki kryzys, że przez moich rodziców "chcę" się rozstać z narzeczonym......
facebook
[corner-ad id=1]