Owoc granatu – właściwości | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Owoc granatu – właściwości

9 lipca 2013, dodał: Marta Jęśko
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Tłuszcz to makroskładnik pożywienia, który jest wykorzystywany w organizmie człowieka głównie, jako źródło energii. Jednak jego nadmiar prowadzi do negatywnych skutków takich jak otyłość i miażdżyca naczyń.

Dlatego tak ważne jest żeby ich niepożądane działanie niwelować za pomocą dobrze już znanych (oraz polecanych przez specjalistów) Omega-3 i Omega-6, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dzięki ich działaniu obniża się poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) a jednocześnie wzmagają one produkcje cholesterolu frakcji HDL, czyli tego nazywanego dobrym cholesterolem. Poza tym hamują namnażanie się tkanek nowotworowych, zapobiegają zapaleniom stawów, ujędrniają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz stan serca, zapewniają odpowiednie gojenie się ran, regulują prawidłowe czynności nerek i wątroby, zapobiegają zakażeniom. A to tylko kilka z ich pozytywnych działań wybranych z bogatej palety korzyści. Czy tak naładowaną bombę profitów możemy wzbogacić o kolejny składnik?

Okazało się, że dobrze znany nam owoc – granat, skrywa przed światem sekret. Kilka lat temu Tzeira Sofer, jako pierwsza odkryła, że olej uzyskany z jego pestek ma moc uzdrawiania, a to za sprawą kwasu tłuszczowego, w którym znajdują się przeciwutleniacze o niespotykanej budowie chemicznej. Swoje odkrycie zaprezentowała największym autorytetom naukowym z całego świata i wszyscy zgodnie stwierdzili, że nie jest to ani Omega-3 ani Omega-6 (jak wcześniej przypuszczano), ale dotąd nieznany Omega-5. Obecnie wiemy, że „(…) Jest to 18-węglowy kwas tłuszczowy posiadający trzy podwójne wiązania, przy czym pierwsze podwójne wiązanie znajduje się między piątym i szóstym atomem węgla. Chociaż chemicznie jest podobny do sprzężonego kwasu linolowego (CLA), cząsteczki kwasu Omega-5 są wyjątkowe, ponieważ posiadają trzy podwójne wiązania zamiast dwóch – mówi wykładowca chemii z Uniwersytetu w Łodzi – Dzięki stabilizacji za pomocą wiązań taka cząsteczka jest trwalsza i silniejsza. Co za tym idzie ma dłuższe działanie i lepiej się wchłania”. Dzięki temu Omega-5 w przeciągu ostatnich kilku lat stał się „cudownym” składnikiem stosowanym zarówno w medycynie jak i w odnowie biologicznej. Doktor John Mathias z Medical Center w Houston w Teksasie, który specjalizuje się w chorobach kobiecych bada go od ponad czterech lat.

Zauważył bardzo pozytywne rezultaty u ponad 100 kobiet z umiarkowaną i ciężką Endometriozą (rozrost błony śluzowej macicy). Spożywanie Omega-5, jako suplementu diety w postaci kapsułek znacznie poprawiło ich stan zdrowia. Według jego obserwacji po stosowaniu preparatów zawierających olej z pestek granatów, także kobiety, które skarżyły się na problemy skórne odnotowały znaczną poprawa.
Chociaż kwas nie jest jeszcze dobrze znany a kosmetyki, które zawierają jego ekstrakt ciągle są w fazie testów klinicznych to wygląda na to, że mają szanse na błyskawiczną międzynarodową karierę dzięki swoim niezwykłym, powoli odkrywanym właściwościom. Jak do tej pory wiemy, że Omega-5 pomaga w naprawianiu uszkodzonych komórek, a także kontroluje i reguluje transport glukozy na poziomie błony komórkowej, co czyni go szczególnie przydatnym dla osób wrażliwych na insulinę. Ma znaczący wpływ na pole magnetyczne człowieka, zwiększając je aż dziesięciokrotnie oraz zakłóca produkcję zapalnych prostaglandyn(grupa hormonów, pochodnych kwasu arachidonowego) i leukotrienów (lipidy związane z układem immunologicznym), które powodują choroby, a to zapewne dopiero początek jego możliwości.

Zobacz również:

  1. Jak smakuje pitaja i jak ją podawać?
  2. Kantalupa – jak podawać?
  3. Jagody goji – dla zdrowia
  4. Owocowe sorbety na gorące lato

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Owoc granatu – właściwości

  1. avatar Ewa pisze:

    Znany od wieków a u nas dopiero od niedawna można kupić, zresztą nawet o sok trudno bo to co na półce to miks soków.

Dodaj komentarz