Osiem porad zdrowego odżywiania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Osiem porad zdrowego odżywiania

27 listopada 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Cenne wskazówki, co robić, aby czuć się zdrowo i mieć energię na każdy dzień.

eating-405521_640

  1. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste i ziemniaki w mundurkach, ponieważ to właśnie skórka ziemniaka zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów.
  2. Jedz wiele owoców i warzyw
    • niech Twój wybór owoców i warzyw będzie zróżnicowany, ponieważ zawierają one różne kombinacje witamin i minerałów
    • świeże, mrożone, konserwowe, czy przetworzone na soki – wszystkie mają znaczenie
    • dodawaj siekane warzywa, takie jak marchew czy cukinia do obiadów
  3. Jedz ryby – najlepiej nie mniej niż dwie porcje na tydzień
    • pamiętaj, że jedna porcja ryby to mniej więcej 140g
    • ryby tłuste są niemal jedynym naturalnym źródłem witaminy D, ważnej dla zdrowia kości; tłuste ryby to między innymi łosoś, świeży tuńczyk, sardynki, makrela i pstrąg
    • wybieraj spośród świeżych, mrożonych, wędzonych i konserwowych, ale pamiętaj że wędzona ryba zawiera sól, podobnie ryba konserwowa
  4. Ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych i cukrów
    • chociaż potrzebujemy tłuszcz w naszej diecie (w celu zapewnienia niezbędnych kwasów tłuszczowych i ułatwienia wchłaniania witamin A, D, E, K rozpuszczalnych w tłuszczach)
    • zamień nasycone tłuszcze z masła, smalcu, ciast, śmietany, serów (które mogą zwiększyć cholesterol) na nienasycone tłuszcze, które możesz znaleźć w tłuszczach roślinnych, orzechach, tłustych rybach, awokado
    • zbyt dużo cukru, zwłaszcza pomiędzy posiłkami, zwiększa ryzyko próchnicy, a także doda kilka dodatkowych kalorii, dlatego zmniejsz spożycie cukru; kiedy masz ochotę na słodycze, spróbuj zjeść w ich miejsce owoc
  5. Jedz mniej soli, dorośli powinni jeść nie więcej jak 6 gram dziennie, a dzieci nawet mniej
    • spożycie dużej ilości soli, powiązane jest ze zwiększonym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi
    • większość spożycia soli pochodzi z przetworzonego jedzenia, a nie z posypywania potraw, dlatego czytaj dokładnie informacje na opakowaniach produktów
    • czytając informacje na opakowaniu, zwróć uwagę, że niska zawartość soli to 0,3 g, a wysoka zawartość to 1,5 g na 100 gram produktu
    • staraj się używać dodatkowych ziół, przypraw, gorczycy czy octu do przyprawiania jedzenia, abyś mógł używać mniej soli
  6. Bądź aktywny i zachowuj zdrową wagę
    • zaleca się 150 minut umiarkowanego wysiłku na tydzień
  7. Nie doprowadzaj się do odwodnienia
    • staraj się pić 8-10 szklanek płynów dziennie. Woda jest najlepszym wyborem, ponieważ nawadnia Cię bez dodawania dodatkowych kalorii do codziennej diety
  8. Nie opuszczaj śniadania
    • zdrowe śniadanie może dostarczyć błonnik, kalorie, witaminy i minerały, ważne dla zdrowia; wybieraj pełnoziarniste płatki śniadaniowe, pełnoziarniste tosty i owoce, na zdrowy początek dnia

W mieście Łódź bar mleczny Figa, zachęca do zdrowego odżywiania. Wierzymy, że powyższe wskazówki będą dla Państwa pomocne i osiągną Państwo zdrowie, doskonałe samopoczucie i energię na każdy dzień.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Rzadko takie sytuacje występują, mnie nigdy nic się nie zdarzyło...
Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Warto rozważyć ich zakup, by zapewnić sobie skuteczniejszą ochronę w razie wystąpienia sytuacji awaryjnej....
Wałek czy pędzel do malowania
Jeśli malujemy duże, gładkie powierzchnie, lepiej sięgnijmy po wałek. Pędzel nieumiejętnie użyty może...
Reklama dla firmy z branży monitori…
Reklama powinna być odpowiednio dostosowana do danej grupy odbiorców, zrozumiały, perswazyjny, konstruowany w...