Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie

29 lipca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Olej kokosowy możecie kupić w sklepie Zdrowy-Olej.pl

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy, często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych. Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca odporność.

Olej kokosowy uzyskuje się głównie z miąższu orzecha kokosowego – zdrowy uzyskiwany jest w tłoczeniu na zimno.

Dawkowanie oleju kokosowego

Olej z kokosa stał się ostatnio bardzo popularny jako środek dietetyczny – jest to pierwszy naturalny olej, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a nawet odpowiednio stosowany jako zastepstwo za pozostałe tłuszcze, może pomóc w modelowaniu sylwetki.

Dorosłym zaleca się stosowanie około 3 do 4 łyżek oleju kokosowego. Najlepiej aby olej przyjmowany był w trakcie posiłku – wtedy najlepiej wchłonie się w organizm.

Zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy wykazuje właściwości przede wszystkim ochronne – antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe, dzięki czemu od wieków ceniony jest jako substancja podnosząca ogólną odporność organizmu. Stosuje się go zarówno jako składnik spożywczy jak i jako dodatek kosmetyczny. Głównymi schorzeniami w jakich pomocny jest olej kokosowy są bóle zębów, różnego typu osłabienia (przeziębienie, gorączka, infekcje), kamica nerkowa, awitaminoza, problemy trawienne oraz problemy skórne.

Olej kokosowy zastosowanie ma także w szeroko pojętej kosmetyce – wykazuje właściwości nawilżające oraz kojące. Przy okazji ma niesamowity kuszący orientalny zapach.

Co wyróżnia nasze oleje kokosowe od pozostałych dostępnych na rynku:

  • zawsze świeże
  • Badamy same ziarna, a później olej
  • Każda partia spełnia wszystkie wymagania m.in. pod kątem ilości oraz struktury NNKT
  • Stosujemy szklane przezroczyste słoiki w przeciwieństwie do większości innych producentów
  • Oleje zawsze bez konserwantów
  • Olej tłoczony jest z najlepszego ziarna od pewnych producentów

Olej kokosowy możecie kupić w sklepie Zdrowy-Olej.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

odkładanie spraw na jutro
Ja nigdy nie odkładam niczego na później,na tzw.jutro. Co mam zrobić dziś to robię...
Nie pieczenie, nie gotowanie, a... …
Ostatnio, ze względu na walory smakowe, a także odżywcze, uznawana jest za jeden z...
Wszystko o mężczyznach!
Mój mąż chociaż ma 43 lata to jest już prawie siwy na głowie...
Jakie tatuaże podobają Wam się u fa…
Serce ze strzałą, albo jakiś wyrazisty znak chiński :)