Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 – 2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 szklanka wody
1 szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 – 2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na farsz:
20 dkg czerwonego kawioru
soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
Przygotowanie:
Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę oraz przyprawy – wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju. Kawior skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowany kawior nakładać na każdy posmarowany śmietaną naleśnik, zwinąć w rulon. Przed podaniem położyć na każdym gorącym naleśniku odrobinę masła.