Najlepszy olej lniany Vis Natura – opinia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Najlepszy olej lniany Vis Natura – opinia

23 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Miło nam zaprezentować opinię blogerki  szalonapatelnia.blogspot.com, która miała okazję testować mi  olej lniany Vis Natura, który można kupić w sklepie Olej Życia.

 

Jest to olej tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany, który zawiera ok. 52% kwasów Omega-3. Wiele osób z pewnością słyszało o diecie dr Budwig, która zaleca spożywanie właśnie oleju lnianego w połączeniu z chudym twarogiem.  

Olej lniany Vis Natura, w odróżnieniu od innych olejów lnianych, może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez 6 miesięcy bez utraty swoich właściwości.
Wcześniej nie stosowałam oleju lnianego w mojej kuchni. Ponieważ olej ten można spożywać jedynie na zimno, wykorzystałam go do przyrządzania surówek, sałatek oraz dipów. Poniżej przedstawiam przepis na znaną surówkę z kiszonej kapusty, która świetnie komponuje się podana np. z rybą.
 Surówka z kiszonej kapusty
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju lnianego Vis Natura
  • pieprz do smaku
Marchewkę zetrzeć na tarce, kapustę (można ją wcześniej przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna) pokroić, cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać olej lniany, doprawić pieprzem i wymieszać.
Smak oleju lnianego moim zdaniem jest dość subtelny, w surówce z kiszonej kapusty praktycznie się go nie wyczuwa. W sałatkach z innych, delikatniejszych w smaku składników jest zauważalny, ale nie można powiedzieć, że dominuje. Często spożywam siemię lniane, więc smak tego oleju mi odpowiada.
Olej ma dość intensywny żółty kolor. Posiada również charakterystyczny zapach. Nie jest to jednak zapach tranu :) i nie przeszkadza w konsumpcji.
Olej lniany Vis Natura jest produktem wysokiej jakości. Smukła butelka z ciemnego szkła, ładna etykieta i porządna zakrętka zachęcają do częstego używania.
Należy jednak pamiętać, że oleju lnianego nie wolno podgrzewać. Do smażenia można jednak wykorzystać inny produkt Vis Natura – olej rzepakowy, który zawiera 10 % Omega-3. Jest on tłoczony na zimno, nierafinowany. Ma ciemniejszy kolor niż olej rzepakowy, który często gości w naszych kuchniach. Po spróbowaniu tego oleju zakochałam się w jego smaku – nie sądziłam, że olej rzepakowy może być taki smaczny. Dlatego również ten olej rzepakowy chętnie wykorzystuję do sałatek.
 Olej lniany dostępny jest w pojemności 250 ml i 500 ml, a olej rzepakowy w butelce 500 ml.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...
Tabletka "po" od 15 roku życia
Co sądzicie o zgodzie na dostęp bez recepty do antykoncepcji po stosunku dla...
Implanty z drukarki 3D
Technologia druku 3D znalazła kolejne praktyczne zastosowanie. Zespoły naukowe z Politechniki Wrocławskiej i Narodowego...