Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

9 stycznia 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Mówi się, że Ewa skusiła Adama właśnie aromatyczną pigwą, nie jabłkiem. „Pigwę” można kandyzować, przygotowywać galaretki, dżemy, soki, nalewki, robić z nich marynaty do mięs, dipy do serów, piec pod kruszonką z miodem, dodawać do kiszonej kapusty, placków owocowych i ziemniaczanych, ciast, tortów.

Pigwę i owoc pigwowca, choć są twarde jak kamień i kwaśniejsze niż cytryna, znajdziecie w menu najlepszych światowych restauracji. Właśnie jest na nie sezon…

Pigwa i pigwowiec często są ze sobą mylone. Pigwa pospolita jest dużym krzewem albo niewielkim drzewkiem, ma charakterystyczne, owalne liście i kwiaty w kolorze białym, bladoróżowym lub różowym. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Owoce pigwy – zwane „owocami jabłkowatymi” – są duże i kształtem przypominają jabłko lub gruszkę. Zawierają pestki; miąższ jest mocno cierpki i aromatyczny. Dojrzewają jesienią (w październiku), są twarde i kwaśne.
z10454937M,Galaretka-z-pigwy4Pigwowce zazwyczaj (ale nie tylko) pochodzą tylko z naszego kraju, jest to popularny, przydomowy krzew kolczasty z rodziny różowatych. Charakterystyczne są dla niego ozdobne kwiaty w kolorze różowym, czerwonym lub pomarańczowym, które kwitną na przełomie kwietnia i maja. Owoce są twarde, małe i okrągłe, z gładką w dotyku skórką. Są też czasami nazywane „polskimi cytrynami”. Wydzielają silny aromat, mają ostry i znacznie bardziej od pigwy kwaskowaty smak. W Polsce owoce pigwowca zwykło nazywać się popularnie pigwą.

Pigwy i pigwowca nie da się zjeść na surowo, ale przygotowując przetwory na zimę w słoikach zamykamy całą paletę minerałów, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy A, B, C. W pigwowcu siedzi siedmiokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie.
Do przetworów nadaje się najlepiej po pierwszych przymrozkach, kiedy lekko zmarznie, pomarszczy się i zmięknie, to w przetworach puści więcej soku.

W Polsce pigwa i pigwowiec kojarzy się głównie z nalewkami i galaretkami. Najprościej skrojoną w cienkie plasterki pigwę/pigwowca przełożyć do słoików i zasypać cukrem. Pigwa/pigwowiec z jabłkami doskonale nadaje się do przecieru, który może być bazą do marynat i sosów. Zimą taki przecier można doprawić ostrą papryką, czosnkiem, pomidorami i zamarynować w nim mięso, drób lub nawet sery. Można przyprawić sokiem z bzu lub jagód i zjadać zamiast żurawin z dziczyzną. Pigwa popularna jest również na południu Europy i w Maroko, gdzie dodaje się ją do mięs, a Turcy uwielbiają pieczoną pigwę – pieką ją w całości, nie obierając aż zmięknie. Pieczona pigwa/pigwowiec doskonale smakuje z lodami, serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Uzbekowie robią z niej pikle i podają jako przekąskę. Macedończycy suszą ją i parzą z niej herbatę, a w Mołdawii faszerują pigwy orzechami.

Owoce te stosuje się nie tylko w kuchni – działa także leczniczo, pomagając przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, odmrożeniach, zajadach, hemoroidach czy zapaleniu spojówek. Przy zaburzeniach trawienia zaleca się pić pigwę/pigwowca z miodem i octem. Francuskie damy macerują pigwową skórkę przez kilka tygodni w spirytusie, rozcieńczają go wodą i przemywają nim skórę. Podobno nic lepiej nie łagodzi zmarszczek. Greckie panny młode żują ją w noc poślubną, by mieć piękny oddech.

MARMOLADA Z PIGWY 1

Składniki:
– 1,5 kg  dojrzałych owoców pigwy/pigwowca
– 1,5 kg cukru żelującego 1:1
– 2 laski wanilii
– 3 łyżki migdałowego likieru Amaretto

galare

Przygotowanie:
Owoce umyć i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Miąższ rozdrobnić. Zalać litrem zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pół godziny. Wywar odcedzić do garnka. Do owoców wlać litr zimnej wody, zagotować. Wywar ponownie odcedzić. Wanilię rozkroić, wyskrobać ziarenka, dodać do wywaru razem z cukrem. Gotować, mieszając około 4 minuty. Dodać owoce i gotować, aż będą miękkie, na końcu wlać likier, wymieszać. Przełożyć do sterylnych słoików,  szczelnie zamknąć.

MARMOLADA Z PIGWY 2

Składniki:
– 2 kg pigwy/pigwowca
– 3 l wody
– 70 dag cukru
Przygotowanie:
Owoce umyć , pokroić i zalać wodą, gotować ok. 30 min. Odcedzić owoce. Owoce zmiksować na krem. Do 1 kg kremu dodać 40 dkg cukru. Całość dusić ok. 40 min. Rozlać w słoiki.

MARMOLADA Z PIGWY 3

Składniki:
– 1l wody
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół kilo pigwy/pigwowca
– 3 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Wodę i sok cytrynowy zagotować w garnku. Owoce obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do wrzątku, zagotować, po czym zmniejszyć płomień i dusić przez 10 minut. Dodać cukier i dokładnie go rozmieszać, aż się całkiem rozpuści. Gotować bez przykrycia na średnim płomieniu jakieś 40-45 minut, aż zawartość garnka zgęstnieje, ale zachowa półpłynną konsystencję. Przełożyć dżem do słoików.

GALARETKA Z PIGWY 1
Składniki:
– 4 kg pigwy/pigwowca
– woda
– cukier
Przygotowanie:
Owoce umyć, pokroić na cząstki, zalać zimną wodą, tak by lekko przykryła owoce. Powoli gotować około 30 minut, do otrzymania z10454937M,Galaretka-z-pigwy1wywaru. Owoce odcedzić i na każdy 1 litr wywaru dodać 1/2 kg cukru. Wymieszać i gotować, aż syrop zgęstnieje i nabierze koloru. Gorący płyn przełożyć do słoiczków i zakręć. Galaretkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 2 lata.

GALARETKA Z PIGWY 2

Składniki:
– 2 kg owoców pigwy/pigwowca
– 3/4 cukru
– 3 l wody
Przygotowanie:
Owoce umyć i usunąć pestki, pokroić w kostkę. Przełożyć do płaskiego rondla, zalać zimną wodą i gotować do miękkości na małym ogniu (około 30 min.). Wywar przecedzić, wymieszać  cukrem i gotować, stale mieszając, na małym ogniu do chwili, gdy galaretka zgęstnieje. Nalać do wyparzonych niewielkich słoików i zamknąć.

GALARETKA Z PIGWY 3

Składniki:
– 1 kg owoców
– cukier (w zależności od ilości soku)
– 2-3 szklanki wody
Przygotowanie:
Owoce umyć, pokroić na kawałki, usunąć pestki, zalać wodą i ugotować do miękkości, ostudzić. Rozgotowaną masę przełożyć do woreczka i odcisnąć sok, odmierzyć i zmieszać z cukrem w proporcji 1 litr soku – 3/4 kg cukru. Smażyć, mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił, przelać do wyparzonych małych słoików i zamknąć.

NALEWKA Z PIGWY 1

Składniki:
– 2.5 kg żółtych owoców pigwowca japońskiego
– 0,5 kg cukru
– 2 l spirytusu rozcieńczonego do 0,75%
z10454937M,Galaretka-z-pigwy3

Przygotowanie:
Owoce pokroić na plastry i odsiać pestki. Zasypać cukrem i odstawić na 3 dni. Zlać sok, dodać 100 g spirytusu 96% i odstawić do lodówki. Owoce zalać spirytusem 75%. Odstawić na 2 miesiące. Zlać nalewkę a owoce zalać wódką 40% ze spirytusu w ilości takiej aby przykryła owoce (ok 1,2 l) Odstawić na miesiąc. Odcedzić. Połączyć pierwszy i drugi nalew oraz sok. Przefiltrować przez bibułę filtracyjną na dużym lejku. Otrzymujemy ok 4,5 l 45% nalewki.

NALEWKA Z PIGWY 2

Składniki:
– 1 kg owoców pigwy/pigwowca
– 1/2 kg cukru
– 1 litr wódki

Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Owoce umieścić w słoju, zasypać cukrem, zakręcić. Postawić na dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Aby ułatwić tworzenie się soku, co kilka dni trzeba potrząsnąć zawartością słoja. Po dwóch tygodniach zalać owoce wódką i odstawić na miesiąc. Wódkę zlać do butelek przez watę i odstawić. Długie stanie nalewki gwarantuje jej jakość i wpływa na kolor. Świeża nalewka ma jasny słomkowy kolor, a po kilku latach – bursztynowy.

NALEWKA Z PIGWY 3

Składniki:
– 1 kg pigwy/pigwowca
– 1 litr wódki
– skórka i sok z całej pomarańczy
– 5-6 łyżeczek miodu
– ¾  szklanki cukru

Przygotowanie:
Zalać 1 kg obranej pigwy/pigwowca 1 litrem wódki i odstawić na 2 tygodnie. Zlać alkohol, a pozostałe owoce zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z pomarańczy (w grubych paskach) i miód. Zostawiamy słój w ciepłym miejscu na kilka dni, codziennie potrząsać lub mieszać. Po ok. tygodniu zlać sok – dodać do wódki wcześniej zlanej, wszytko razem przefiltrować przez bardzo gęste sito, przelać do buteleczek.

Zobacz również:

 

  1. Przepisy na grzańce i grogi na jesień

  2. Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy

  3. Najpyszniejsze drinki świata

  4. Staropolskie nalewki – przepisy

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

  1. avatar Edyta65 pisze:

    Ciekawe przepisy. Chętnie skorzystam i wypróbuję.

  2. avatar Margaretkaw pisze:

    Żałuję, że nie mam pigwy w ogródku…

Dodaj komentarz do Edyta65


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...