Mamy kota na punkcie mleka – czyli dlaczego warto pić mleko? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Mamy kota na punkcie mleka – czyli dlaczego warto pić mleko?

24 maja 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

O dobroczynnym wpływie mleka na zdrowie człowieka wiadomo nie od dziś. Już Kleopatra wiedziała, że kąpiel w mleku pozytywnie wpływa na skórę i samopoczucie. Kaprys królowej Egiptu wymagał wydojenia ponad 700 oślic dziennie, co było nie lada wyzwaniem dla jej poddanych.
Co zatem cennego kryje mleko – zwłaszcza to krowie? Odpowiedź na to pytanie znają organizatorzy projektu „Mamy kota na punkcie mleka” – wiedzę tę przekazują podczas różnych inicjatyw.

KOTEKL

Mleko stanowi istotny składnik pokarmowy, gdyż pokrywa 35% zapotrzebowania na tłuszcz, 50% na białko zwierzęce, a litr mleka w pełni zaspokaja potrzeby organizmu w zakresie dostarczenia wapnia1. Gdybyśmy chcieli dostarczyć organizmowi ilość wapnia zawartą w jednej szklance mleka z innych źródeł, musielibyśmy zjeść np. 10 kotletów lub 11 filetów z dorsza, czy 6 kg jabłek!
Co więcej wapń zawarty w mleku jest bardzo dobrze przyswajalny, bo aż w 80% . Jest to szczególnie istotne, gdyż wraz z wiekiem obniża się przyswajalność tego składnika.
Ma również znaczenie w przypadku dzieci i młodzieży, u których zapotrzebowanie na wapń jest bardzo duże ze względu na szybki proces tworzenia masy kostnej. Niedostarczenie wapnia organizmowi w odpowiednich ilościach skutkuje przede wszystkim nieprawidłowościami w budowie kości, a w efekcie osteoporozą2.

Mleko zawiera wiele składników mineralnych, m.in.: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A, D, E, K, jak i rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, C, K, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol i cholinę.

Mleko zawiera również dużą ilość białka, które pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Człowiek, powyżej 19 r.ż. powinien spożywać ok. 0, 8 g białka na każdy kilogram masy ciała, czyli np. osoba ważąca 60 kg powinna w codziennej diecie uwzględnić ok. 48 g białka. Ilość tę może pokryć dwie szklanki mleka (15,6 g) oraz 4,5 plasterka pełnotłustego sera żółtego.

Wpływ spożycia mleka na budowę kości oraz wzrost potwierdzają przeprowadzone testy i analizy. Wyniki badań pochodzące ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurychu i Dartmouth Medical School, wskazują, że aż o 72% rzadziej dochodziło do złamania lub pęknięcia kości u osób pijących cztery szklanki mleka dziennie. Ponadto według analiz, które przeprowadził dr Hans de Beer z holenderskiego International Institute of Social History, dzieci, które spożywają mleko rosną szybciej aż o 0,4% w ciągu roku w porównaniu do ich rówieśników, niepijących mleka.

Interesujące są również wyniki badań z University of Main, według których mleko poprawia pamięć oraz zdolności poznawcze. Według naukowców sprawdzających pamięć, inteligencję przestrzenną, zdolności lingwistyczne i umiejętność logicznego myślenia lepszymi wynikami wykazały się osoby, które spożywały minimum jedną szklankę mleka dziennie.

Naukowcy zwracają również uwagę na pozytywny wpływ spożycia mleka podczas procesu odchudzania. Badacze z Uniwersytetu Ben Guriona poddali obserwacji 300 odchudzających się osób. Okazało się, że osoby spożywające regularnie dużo nabiału (niezależnie od diety) straciły w przeciągu 2 lat dwukrotnie więcej na wadze.

Pojawiają się już nawet tezy, że odpowiednie spożycie mleka i jego produktów obniża ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy i niektórych nowotworów3.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca picie dziennie 2 dużych szklanek mleka. Spożywanie mleka propaguje również Polska Izba Mleka wraz z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka realizując projekt „Mamy kota na punkcie mleka”. W ramach programu, finansowanego z Funduszu Promocji Mleka, organizowane są różnego typu konkursy dla uczniów szkół podstawowych, m.in.

  • „KOCIE RYMY MLEKIEM PŁYNĄCE – MLECZNA ENERGIA MNIE WYPEŁNIA” – konkurs na wykonanie ciekawej pracy plastycznej wraz z krótką formą literacką;

  • „MOJA MLECZNA LEKCJA – MLECZNA KRONIKA KOTA” – konkurs na wykonanie kroniki z konspektem ciekawej lekcji na temat mleka;

  • „WESOŁE MLECZNE SMAKOŁYKI” – prezentacja przepisu kulinarnego na ulubiony mleczny smakołyk.

W ramach projektu organizowane są również przedstawienia teatralne pt. „Bajeczno-mleczne przygody księżniczki Klementyny”. Spektakle zostaną wystawione łącznie w 20 szkołach podstawowych z kilku województwo Polski.

mleko

Przedstawienie ma formę zabawnej, interaktywnej sztuki (trwająca 45 minut), w której gra trzech aktorów wcielając się w dwie postaci żywego planu oraz cztery lalki teatralne. Miłą niespodzianką jest piosenka, napisana specjalnie na potrzeby spektaklu, której dzieci uczą się podczas przedstawienia. Barwne postaci i ciekawa scenografia tworzą całość zaskakującą nowoczesną formą i pomysłem inscenizacyjnym. „Nieprzewidywalne zwroty akcji, niecodziennie rozwiązania, zaskakujące możliwości – „Mleczno-bajeczne przygody księżniczki Klementyny” to opowieść, w której każdy znajdzie coś dla siebie” – podkreśla Anna Żebrowska, reżyserka spektaklu. Uczniowie klas 1-4 poznają historię królewny Klementyny, która stroniła od mleka, przez co osłabła i spotkały ją niesamowite przygody. „Chcemy, by ta wesoła inscenizacja, poprzez pryzmat bajecznych doświadczeń bohaterów, przekazała dzieciom konkretną wiedzę na temat zalet ze spożywania mleka oraz zachęciła do włączenia tego napoju do swojej codziennej diety” – podkreśla Monika Kamińska, Kierownik Projektu w Polskiej Izbie Mleka.

Czy królewnie Klementynie uda się wyjść cało z opresji? Czy kot może uratować mysz i zostać super bohaterem? Po co dzieci mają pić mleko? Czy mleko zawsze musi być białe? Odpowiedzi na te pytanie na pewno poznają dzieci z Białegostoku, Warszawy, Iłowa, Sierpca, Lichenia Starego, Gniezna, Kłecka, Łowicza, Łodzi, Olsztyna, Sztumu, Łomży, Piątnicy, Grajewa, Olecka, Glinianki, Siedlec, Białej Podlaskiej, Wysokiego Mazowieckiego.

Informacje o programie „Mamy kota na punkcie mleka” można znaleźć na stronie: www.kochammleko.pl

 

1 Katarzyna Mojka, Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-4-722.pdf

2 Grażyna Nowicka, Znaczenie mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie osób zdrowych http://www.zywnoscdlazdrowia.pl/15/pdf/02.pdf

3 Grażyna Nowicka, Znaczenie mleka i produktów mlecznych…, op.cit.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz