Majonez na różne sposoby | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Majonez na różne sposoby

16 maja 2018, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Nie każdy przepada za smakiem tradycyjnego majonezu z żółtek i oleju dlatego mam dla was sposoby na zrobienie tego dodatku zupełnie z czegoś innego. Najpierw zerknij na przepis podstawowy:

Home made Mayonnaise

 

 

Składniki:

 

  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 250 ml   oleju roślinnego
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

W salaterce rozbić jajo, dodać sól, cukier, ocet lub sok z cytryny i ubijać na pianę. Podczas ubijania powoli, stopniowo dodawać w małej ilości olej, cały czas ubijając. Sos będzie zmieniał konsystencję na coraz bardziej gęstą oraz kolor na prawie biały. Na koniec można dodać pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Gęstość majonezu w zależności od potrzeb można samemu kreować poprzez dodawanie oleju, z kolei dodanie większej ilości octu spowoduje, że będzie mniej oleisty

 

1. Z ryżu – szklankę ugotowanego ryżu zmiksować na jednolitą masę, dodając 1/2 szklanki mleka sojowego, 2 łyżeczki oleju, łyżeczkę posiekanej cebuli i ząbek posiekanego czosnku. Po dokładnym zmiksowaniu, wolno mieszając, dodać łyżeczkę soku z cytryny.

2. Z ziemniaka – 1 średniej wielkości ziemniak zmiksować, dodać 1/2 ugotowanej marchwi i 2 ząbki czosnku, dolewając 1/3 szklanki  oleju by uzyskać konsystencje majonezu. Dodać sok z cytryny i sól.

3. Z fasoli lub groszku – na 1/3 rozgrzanej szklanki oleju sypiemy łyżkę mąki. Po krótkim  prażeniu dolać 1/2 szklanki wody i całość gotować 3 minuty. Po zdjęciu z ognia dodać 1/2 szklanki gotowanej fasoli (lub groszku), 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i dokładnie wymieszać.

4. Tradycyjny majonez  z czosnkiem – rozetrzeć kilka ząbków czosnku z solą na gładką masę. Dodać 2 żółtka, łyżkę musztardy, sok z cytryny i wymieszać. Wlać powoli 1  szklankę oliwy lub oleju ciągle mieszając (tylko w jedną stronę). Mieszać aż powstanie gładka masa.

 

Zobacz również:

 

  1. Szwedzki stół: jak powinien wyglądać?
  2. Faszerowane pomidory na zimno
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę
  4. Na jesienne chłody grzańce i grogi

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Majonez na różne sposoby

  1. avatar Anonim pisze:

    lubię majonezik:)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

odkładanie spraw na jutro
Ja nigdy nie odkładam niczego na później,na tzw.jutro. Co mam zrobić dziś to robię...
Nie pieczenie, nie gotowanie, a... …
Ostatnio, ze względu na walory smakowe, a także odżywcze, uznawana jest za jeden z...
Wszystko o mężczyznach!
Mój mąż chociaż ma 43 lata to jest już prawie siwy na głowie...
Jakie tatuaże podobają Wam się u fa…
Serce ze strzałą, albo jakiś wyrazisty znak chiński :)