Do czego pasuje limonka? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Do czego pasuje limonka?

14 lipca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Limonka Limonka (Citrus aurantifolia) pochodząca z tropikalnych części Azji przypomina wyglądem zieloną cytrynę. Jej aromat jest jednak mocniejszy, a sok bardziej kwaśny. To właśnie sok wykorzystuje się z tego owocu najczęściej – jako przyprawę do dań zarówno zimnych, jak i gorących. Dodany do napojów daje kwaskowy, orzeźwiający smak.
Aromatyczny sok z limonek można też użyć do orzeźwiającej, porannej kąpieli. Świetnie nadaje się nawet do inhalacji.
W krajach arabskich limonki gotuje się w słonej wodzie, a następnie suszy na słońcu, aż miąższ zabarwi się na ciemny kolor. Otrzymaną w ten sposób przyprawę dodaje się między innymi do potraw mięsnych, aby zyskały delikatny cytrusowy zapach.

Smażone tofu w sosie limonkowym

Składniki:

  • 500 g tofu, świeża mięta,
  • 2 szalotki,
  • pieprz kajeński,
  • 1 limonka,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 g białego serka do smarowania pieczywa

Sposób przyrządzania:

Szalotki drobno posiekać. Miętę umyć, wysuszyć i też posiekać. Tofu pokroić w kostki i posypać pieprzem. Limonkę dokładnie umyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok, a skórkę drobno zetrzeć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, po czym wsypać kostki tofu, smażyć 5-7 minut, a następnie wyjąć. Resztę masła rozpuścić na patelni, dodać szalotki i miętę. Dusić aż szalotki będą miały złoty kolor. Dodać biały serek, sok i startą skórkę limonki. Mieszać na dużym ogniu; pozwolić, by całość się zagotowała. Ponownie włożyć kostki tofu, wymieszać, podgrzać i od razu serwować. Danie świetnie pasuje do grubego makaronu.

Zobacz również:

  1. Nashi – gruszka japońska
  2. Owoc granatu – jak podawać?
  3. Jak smakuje pitaja i jak ją podawać?
  4. Kantalupa – jak podawać?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz