Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

16 sierpnia 2018, dodał: zaneta2015
Artykuł zewnętrzny

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1 litr mleka

100 g mąki

100 g masła

1 kg filetów z dorsza

250 g makaronu do lazanii (Barilla)

60 g bazylii

250 g oliwy extra vergine (Monini)

50 g migdały

skórka z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy
i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.

Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

 

Smacznego!

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...