Kurkuma jako antyoksydant – przepisy na nalewkę na ból głowy i dania z dodatkiem kurkumy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kurkuma jako antyoksydant – przepisy na nalewkę na ból głowy i dania z dodatkiem kurkumy

7 września 2017, dodał: Justyna Ludwiczak
Artykuł zewnętrzny

Kurkuma (Ostryż Długi, Turmerik, Szafran Indyjski, Curcuma Longa) to przyprawa uprawiana w krajach azjatyckich od setek lat. Przez wielu naukowców i lekarzy uznawana za środek hamujący rozwój nowotworów. Ceniona przyprawa, barwnik a także lekarstwo. Posiada bogatą listę zastosowań w medycynie, kosmetyce oraz kuchni.

 

Kurkuma przede wszystkim łagodzi dolegliwości żołądkowe, a zawarte w niej substancje mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe.  Poza tym ma silnie działanie antyoksydacyjne, działa silnie przeciwzapalnie,  przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, oczyszcza wątrobę z toksyn.Kurkuma przez Hindusów stosowana jest też zewnętrznie do leczenia ran, czy chorego gardła. Jednak naukowców obecnie najbardziej interesuje jej działanie przeciwnowotworowe.

Badania potwierdziły, że kurkumina zawarta w kurkumie reguluje pracę komórek poprzez osadzanie się w błonach komórkowych. Dzięki temu komórki te, są dużo mniej podatne na infekcje, zmniejsza się także ilość zachorowań na raka.
W badaniach przeprowadzonych na palaczach okazało się, że podając kurkumę, znacznie zmniejsza się poziom mutagenów, czyli substancji, która inicjuje mutowanie komórek. Być może jest to przełom w leczeniu nowotworów, ponieważ wiadomo już, ze kurkumina (składnik kurkumy) ma właściwości cytotoksyczne, czyli niszczy komórki nowotworowe, oszczędzając przy tym zdrowe komórki i w żaden sposób nie wpływając na DNA człowieka. Substancja ta wysyła sygnał, który ma rozpocząć proces samotrawienia się nowotworu. Ważne, aby kurkumę łączyć z pieprzem cayenne albo pieprzem i papryką w proszku, ponieważ te przyprawy wzmacniają antyoksydacyjne działanie kurkumy.

 

Kurkumę możesz dodać do każdego dania curry oraz do sałatki jajecznej. Możesz połączyć kuchnię indyjską z polską dodając do grochówki jedną łyżkę kurkumy. Świetnie smakuje także w połączeniu z soczewicą, zapiekanką, paellą i ryżem. A zatem zacznijmy dbać o siebie i korzystajmy z dóbr jakim jest ta przyprawa!

Przepis na naturalną nalewkę na bóle głowy i nie tylko:

składniki:

cytryna

szklanka miodu

łyżka kurkumy (bez konserwantów zakupiona w sklepie ekologicznym)

Połącz łyżkę kurkumy z sokiem z jednej cytryny i szklanką miodu. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie dodaj łyżeczkę tej mieszanki do kubka ciepłej herbaty. Pij trzy razy dziennie, a ból wkrótce zniknie.

 

Kurczak z kurkumą i cytryną na słodkich batatach

 

składniki:

4 średnie słodkie ziemniaki – bataty
2 piersi z kurczaka (bez kości, bez skóry) lub 6 pałeczek z kurczaka
½ szklanki świeżego soku z cytryny (około 2 duże cytryny)
¼ filiżanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku,
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 szklanka bulionu z kurczaka
1 duża cytryna w plasterkach (opcjonalnie)

sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę, umieść w naczyniu do zapiekania. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą, czosnkiem, przyprawami, dodaj bulion.  Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i ułóż na batatach, całość zalej bulionem z przyprawami.  Piec w piekarniku przez  około 55-60 minut. Opcjonalnie: Po 30 minutach pieczenia ułożyć na wierzchu kilka plasterków cytryny i dalej piec.

smacznego!

 

Napój oczyszczający z kurkumą


szklanka wody
1/4 łyżeczki kurkumy
2 cienkie plasterki świeżego imbiru
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżeczka miodu np. lipowy, akacjowy
szczypta pieprzu cayenne

Plasterki imbiru zalać wrzątkiem (około 3/4 szklanki) zaparzać przez 10 minut. Do schłodzonego napoju dodać kurkumę, miód, szczyptę pieprzu cayenne, uzupełnić wodą, dodać sok z cytryny. Pieprz wzmacnia antyoksydacyjne właściwości kurkumy.

 

 

zobacz również:

  1. Czystek – właściwości dla zdrowia i jak parzyć?
  2. Papryka na zdrowie, urodę i figurę – przepisy na pyszne dania
  3. Papryka na różne sposoby – pomysłowe przepisy czytelników
  4. Zielona herbata – parzenie i właściwości

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kurkuma jako antyoksydant – przepisy na nalewkę na ból głowy i dania z dodatkiem kurkumy

  1. avatar Beata pisze:

    Uwielbiam takie artykuły. Czekam na dalsze nowinki ze świata przypraw.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...