Którą kawę wybrać do posiłku? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Którą kawę wybrać do posiłku?

19 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najbardziej znane kawy, które zamawiamy w naszych ulubionych kawiarniach, to Cappucino, Espresso, Latte oraz Frappe. Można je łączyć z różnymi składnikami. Pasują do zestawów śniadaniowych, lunchy lub deserów. Z którymi produktami smakują najlepiej?

 

kawa

Włoskie Cappucino można łączyć z wieloma produktami. Posiada bardzo lekki smak. Bardzo dobrze pasują do niej delikatnie słodkie składniki. Na śniadanie dobrze zjeść do niej sroissanty lub bajgle, których lekko słony smak podkreśla aromat Cappucino. Taka kawa dobrze pasuje również do deserów. Cappucino podaje się do muffinów, szarlotki na ciepło, tarty czekoladowej czy Brownie. Jej smak mogą wzbogacić również wiórki kokosowe. Można ją podawać z gałką lodów w śmietance. Wielu barmanów specjalizuje się w przedstawianiu na jej piance wielu wzorów – mogą to być, m.in.: zwierzęta, kwiaty lub różnego rodzaju symbole.

Espresso jest popularne we Włoszech, Hiszpanii i Argentynie. Jest bardzo dobrze znane również w krajach południowej Europy. Ta mocna kawa staje się popularna także w innych krajach Europy i w Ameryce Espresso to bardzo mocna kawa. Parzy się ją często z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób mocna kawa. Jeśli chcemy w szybki sposób się pobudzić to warto wypić filiżankę takiej kawy. Można ją wypić rano lub w czasie lunchu. Dobrze pasuje do składników, które podkreślają jej intensywny smak. Pasują do niej, m.in.: Contucci, Amaretti, herbatniki korzenne. Dobrze smakuje również z dodatkiem alkoholu albo lodów.

Latte jest podobne do Cappucino. Jej smak wyróżnia się niezwykłą delikatnością, która wynika jej charakterystycznego mlecznego smaku. Także pasują do niej m.in.: bajgle, rogaliki, które mogą stworzyć świetny zestaw śniadaniowy. Jeśli chodzi o słodkości to nie powinno łączyć się z nią typowo słodkich rzeczy. Dobrze pasuje do niej gorzka czekolada, herbatniki korzenne oraz mięta. Taką kawę można dekorować, podobnie jak cappuccino czy espresso np.: wiórkami czekoladowymi, kakao lub cynamonem. Do Latte pasują syropy smakowe – waniliowy, karmelowy, czekoladowy.

Frappe jest popularną grecką kawą. Jest znana również na Cyprze. Można dodać do niej gałkę lodów, cynamon czy posypkę czekoladową. Dobrze smakuje z owocami. Bardzo dobrze smakują truskawki w czekoladzie. Można poprawić jej smak przez dodanie do niej sosu czekoladowego czy syropu karmelowego. Ci, którzy lubią ostre potrawy, mogą dodać do Frappe odrobinę chili. To wzmocni jej smak. Z łagodnych przypraw można dodać gałkę muszkatołową lub kardamon.

To najbardziej znane kawy, które wybieramy, ale jest jeszcze kilka smaków, które dość często są próbowane. Należą do nich, m.in.: Mokka, Americano, Latte Macchiatto czy Espresso Macchiatto. Jakie składniki do nich pasują? W jaki sposób każdą z nich można w prosty sposób przygotować w domu? Więcej informacji na temat przepisów znajduje się w infografice (www.dolce-gusto.pl/PL/Magazyn/Pages/flavour-map.aspx), która przedstawia mapę prawdziwego kawosza.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

15 komentarzy do Którą kawę wybrać do posiłku?

  1. avatar AGa pisze:

    Świetna grafika i pomysł! Bardzo dużo przydatnych info i inspiracji. Oby więcej takich ciekawych przedstawień!

    • avatar arrigato pisze:

      Też mi się bardzo podoba! Bardzo nowocześnie wygląda, a i rzeczywiście inspirację można znaleźć. Oraz potwierdzenie własnych przyzwyczajeń, bo cynamon kardamon sypię do kawy na potęgę :)

  2. avatar Anonim pisze:

    Tak sobie przeglądam tą stronę z linka i ładne ekspresy ma to Dolce Gusto, takie nowoczesne bardzo i wyglądające na nieduże. Jeszcze jakieś promocje do tego. Warto się skusić?

    • avatar agniecha pisze:

      Sama ekspresu jako takiego nie mam, ale też bardzo mi się podoba ich wygląd. Od czasu do czasu piję taką kawę u znajomych i jest ok, najlepsza jest jednak gorąca czekolada :)

    • avatar mysza-sza pisze:

      Mam i lubię. Korzystam z ekspresu Krups Dolce Gusto Genio KP 1506 i z najróżniejszych smaków kapsułek, również tych sprowadzanych z zagranicy. W ekspresie podoba mi się to, że jest szybki, łatwo się go czyści i ładnie komponuje się na kuchennym blacie. Ekspresu używam od roku i nie miałam z nim żadnego problemu.

    • avatar iza.b pisze:

      Korzystałam z kilku ekspresów tej marki i byłam zadowolona. Jeśli mogę małą sugestię przytoczyć, to polecałabym kupić ekspres automatyczny – nie trzeba przy ekspresie ślęczeć i samemu pilnować, żeby nie przelać.

    • avatar Anonim pisze:

      Nie wiedziałam nawet, że jest na ten ekspres co innego niż kawa. Też lubię gorącą czekoladę!A moje dzieci to już w ogóle szaleją za takimi różnymi kakaowo-czekoladowymi napojami! Jestem coraz bardziej przekonana do zakupu :)

    • avatar jagoda pisze:

      Mało tego, nie dosyć, że ma gorącą czekoladę – ma też herbatę i Nestea :) chyba ostatnio częściej używam ekspresu do herbaty niż do kawy ;)

    • avatar lady_makbet pisze:

      Mam ekspres Piccolo, kawka super, szkoda tylko, że zbiornik na wodę taki mały. Kapsułki też mogłyby być ciut tańsze, ale jak się kupuje w dużych zbiorczych opakowaniach, to można trochę przyoszczędzić

    • avatar arrigato pisze:

      @lady_makbet
      zbiornik możesz sobie dokupić większy, litrowe sprzedają do Piccolo. Sama taki kupiłam ostatnio i akurat mi starcza na cztery osoby.

      @jagoda
      a próbowałaś Marrakesh Style Tea? Niebo w gębie!!!

  3. avatar zarlok pisze:

    Niestety kliknęłam na znajdujący się w artykule link i teraz mocno tego żałuję. Ciężko mi ogarnąć wzbierający ślinotok spowodowany widokiem truskawek w czekoladzie i bitej śmietany :)

    • avatar agniecha pisze:

      Racja, racja, a te kontynenty jak smakowicie wyglądają, hihi :) Przydałoby się jeszcze coś dla wielbicieli gorącej czekolady :)

    • avatar Agata pisze:

      Fakt, że to smakowicie wygląda, ciekawy w ogóle pomysł, żeby tak się składniki do kawy dopasowywały :)

  4. avatar karmelek pisze:

    Cappuccino do szarlotki na ciepło <3 Koniecznie z gałką lodów śmietankowych – to jest coś co tygryski lubią najbardziej! Ładna infografika, chyba zacznę eksperymentatorsko dodawać sugerowane przyprawy do codziennej kawki :)

  5. avatar alexy pisze:

    Moim zdaniem jeżeli kawa to tylko prawdziwa, ziarnista, najbardziej aromatyczna. Za to jeżeli chodzi o rodzaj, to ja sobie szczególnie upodobałam latte z domowego saeco, ewentualnie espresso. I ta pierwsza właściwie może być u mnie dodatkiem do każdego posiłku, drugą głównie piję przy śniadaniu.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...