Krewetki – różne sposoby przyrządzania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Krewetki – różne sposoby przyrządzania

19 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Jak przyrządzić krewetki? Z czym podawać i jak serwować?

Choć Polska znana jest przede wszystkim z potraw takich jak bigos, żurek, pierogi i rolady, a Polacy bardzo cenią swoją tradycyjną kuchnię, to powoli zaczynają się zmieniać nasze kulinarne smaki. Niektórzy Polacy wciąż pełni są uprzedzeń do innych rodzajów kuchni, ale coraz częściej można zaobserwować, że owoce morza goszczą na naszych stołach. Najczęściej sięgamy po krewetki.

Co warto wiedzieć

Krewetki to jedne z popularniejszych skorupiaków należących do dużej rodziny owoców morza. Są wprawdzie mniejszym rarytasem niż homary, langusty lub ostrygi, niemniej zajmują godną pozycję w morskim menu. Są spożywane od kiedy człowiek zaczął stosować połowów jako sposobu zdobywania pożywienia. Dostępne są na całym świecie, głównymi eksporterami są Stany Zjednoczone, Japonia i Tajlandia.
Krewetki zamieszkują wody słone i czyste. Występują w strefach przybrzeżnych oceanów i mórz. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Włoch. Najdroższe i uznane za rarytas są krewetki pochodzące z mórz zimnych: Morza Północnego i okolic Grenlandii.
Krewetki różnią się miedzy sobą wielkością – od bardzo drobnych, do dość dużych, osiągających 20 cm długości. Te ostatnie noszą nazwę krewetek tygrysich i są cenionym składnikiem dań z owoców morza. Rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) „mieści się” 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej, są one mniej smaczne, bardzo popularne i dużo tańsze. Inny system: rozmiar krewetek określa ilość mieszcząca się w około 450 g (1 funt) – w przypadku krewetek obranych (z ogonkiem) a w przypadku krewetek ze skorupkami – ich ilość na 1 kilogram, na przykład: Extra Jumbo 16/20 krewetek na 1 funt, Jumbo -21/25, Extra Large – 26/30, Large 31/36, Medium Large – 36/40, Medium -41/50, Small -51/60, Extra Small -61/70. Krewetki różnią się także kolorem – od szarego do jasnoróżowego. Niemniej jednak po ugotowaniu stają się ciemnopomarańczowe bądź intensywnie różowe.

Najbardziej znane rodzaje krewetek:

Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 rodzajów krewetek. Najczęściej spożywanymi odmianami są: krewetka północna – mała, głębokowodna krewetka o różowym kolorze oraz krewetka królewska (tygrysia) – większe krewetki, popularne w kuchni azjatyckiej.
1. White Prawn – biała krewetka – długość do 22 cm,
2. Tiger prawn – tygrysia krewetka – długość do 34 cm,
3. Flower prawn – kwiatowa krewetka – długość do 15 cm,
4. Brown shrimp – krewetka brązowa – długość do 10 cm,
5. King prawn – królewska krewetka – długość do 19 cm,
6. Marine shrimp – krewetka pełnomorska – długość do 39 cm,
Krewetki królewskie, to ogromnych rozmiarów krewetki, które mogą mierzyć do 19 cm długości i pochodzą z krajów o ciepłym klimacie, głównie Senegalu. Ich mięso jest jędrne i zwarte, 3 duże sztuki zwykle wystarczają na jedną porcję. Jednak mniejsze odmiany także występują (6-8 krewetek na porcję). Krewetka tygrysia może mierzyć do 34 cm ale jest dość rzadka. Krewetki tropikalne i północnoatlantyckie to najbardziej popularne odmiany, które mają znakomity, delikatny smak. Krewetki tropikalne są większe i mają słono-słodki smak. Krewetki północnoatlantyckie i zimnowodne bywają często preferowane ze względu na ich soczyste mięso. Są szeroko dostępne w świeżej i mrożonej postaci, jednak świeże są smaczniejsze. Krewetki szare są uznawane za delikates w Belgii. Występują w wielu rozmiarach, chociaż średnio mierzą do 8 cm. Często są jedzone na przystawkę. W zależności od ich rozmiaru czasem usuwa się jedynie głowę, a ich bardzo dobra skorupka lub pancerz są zjadane.

Jak przyrządzać krewetki

Zazwyczaj krewetki serwuje się je jako danie samo w sobie, z dodatkiem masła i przypraw, np. chilli i czosnku. Chociaż małe, mają ogromny potencjał kulinarny. Cechują się przepysznym, świeżym smakiem i można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Są alternatywą do protein w mięsie, a zarazem mają relatywnie mało kalorii i nasyconych tłuszczy.

Najszybszy sposób na smaczne krewetki

paczka mrożonych krewetek (1/2 kg)

sok z cytryny lub lampka białego wina

pół łyżeczki pieprzu cytrynowego

sól

dwie łyżki natki pietruszki

pół papryczki chili

1/3 paczki masła

4 ząbki czosnku

 

Odmrozić krewetki, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, posypać solą i pieprzem, dodać posiekane chili, smażyć po 1,5 minuty z każdej strony, na koniec dodać sok z cytryny lub wino i dodać natkę. Podawać z bagietką.

1. Wybieranie i przechowywanie krewetek. Jak w przypadku wszystkich owoców morza, najlepiej kupić krewetki w sklepie, w którym jesteśmy pewni ich świeżości. Świeże krewetki należy trzymać w lodówce najwyżej dwa dni przed spożyciem. Przy zakupie należy upewnić się, że ciało krewetki nadal jest złączone ze skorupką. Nie wolno kupować krewetek z czarnymi przebarwieniami na skorupie – gdyż oznacza to, że mięso jest nieświeże. Same skorupki nie powinny być żółte ani chropowate – może to oznaczać że użyto wodosiarczanu sodu do ich wybielenia. Warto również przy wyborze kierować się nosem, jeżeli czujemy, że krewetki mają bardziej gryzący zapach niż powinny – lepiej nie ryzykować. Po zakupie należy jak najszybciej przyrządzić krewetki lub schować je do lodówki – są one bardzo wrażliwe na ciepło i błyskawicznie się psują. Można przedłużyć użyteczność krewetek poprzez zawinięcie je w plastik i zamrożenie. Nie należy rozmrażać krewetek w temperaturze pokojowej – najlepszym sposobem na zachowanie smaku jest włożenie ich do wody z lodem, a następnie do lodówki na noc. Można też kupować krewetki mrożone (koktajlowe) i w konserwie (w puszkach). Oczywiście najbardziej cenione są świeże. Ponieważ jednak powinny być spożyte w ciągu 24 godzin od złowienia, większość smakoszy zadowala się potrawami przyrządzanymi z krewetek mrożonych, zachowujących wszystkie walory smakowe.
2. Obieranie krewetek. Krewetki łatwiej obrać rękami niż nożem i widelcem! Zacznamy od usunięcia głowy, skręcając ją jednym ruchem. Usuwamy kilka skorupek jedna po drugiej, trzymając korpus, ciągniemy ściągając resztę skorupki łącznie z ogonem. Następnie można rozpłatać krewetki, żeby usunąć jelito znajdujące się z tyłu (ma gorzki smak), poprzez zrobienie podłużnego nacięcia i usunięcie czarnej żyłki. Niektórzy pozostawiają ogon, żeby krewetki ładniej się prezentowały, gdy będą serwowane.
3. Gotowanie krewetek. Surowe czy gotowane krewetki są przygotowywane w mniej więcej ten sam sposób. Gotowane krewetki mogą być jedzone jako takie, ogrzewane stopniowo w trakcie gotowania lub blanszowane we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty aż się zaróżowią. Zbyt długo gotowane (bądź duszone) stają się twarde i suche. Świeże krewetki gotuje się we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem przypraw przez 3-5 minut (zależnie od wielkości). Krewetki mrożone gotuje się (2-3 minuty) w wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z dodatkiem ziół: bazylii, estragonu, oregano, tymianku lub kolendry. Można dodać również szczyptę imbiru.
4. Podawanie krewetek. Krewetki podaje się głównie na przystawkę, wykorzystywane są także w kuchni bankietowej i koktajlowej. Na eleganckim przyjęciu, gdy serwujemy krewetki, musimy podawać je obrane, aby goście nie musieli się zbytnio trudzić przy usuwania pancerzyków. Małe lub tak zwane koktajlowe podaje się w formie sałatek lub koktajli. Duże krewetki np. z grilla najlepiej podać obrane z pozostawionymi ogonkami. Jeżeli krewetki same w sobie stanowią danie, to podajemy do nich sztućce deserowe. Natomiast jeśli stanowią cześć dnia głównego, podane np. z cukinią i ryżem, to musimy obok talerza położyć sztućce obiadowe. Krewetki bardzo dobrze komponują się z owocami cytrusowymi, a także awokado. Często podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, w skład którego wchodzą majonez, brandy lub whisky i odrobina tabasco. Można podawać je również np. w sałatce z sosem aurora (majonez z dodatkiem przecieru pomidorowego i przypraw), a także łączyć z grzybami (wyrafinowany sposób) ryżem, makaronem. Z krewetek przyrządza się doskonałe przystawki – zarówno zimne, jak i ciepłe. Podawane są z sosem, w auszpiku, w postaci musu. Mogą też wchodzić w skład dania podstawowego, np. z ryżem lub makaronem. Krewetki podaje się również wędzone, smażone i pieczone. Krewetka jest też dodatkiem do pizzy, spaghetti, wykorzystuje się ja także w potrawach kuchni chińskiej.

Co pasuje do krewetek?

– Przyprawy: curry w paście lub sproszkowane, wanilia, chili, imbir i kminek.
– Kokos, kokosowe mleko i jogurtowe sosy.
– Zioła: bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek i czosnek.
– Awokado, pieprz, cukinia i kalafior.
– Egzotyczne owoce (w sałatce): ananas, mango, kiwi i liczi.
– Owoce cytrusowe: cytryna, limonka i grejpfrut.
– Drób oraz białe mięso: używaj krewetek do kebabów, sosów lub do nadziewania.
Materiały:
www.ofeminin.pl, www.ekuchareczka.pl, www.kuchnia-polska.wieszjak.pl, www.pychotka.pl.

Przykładowe przepisy

Krewetki pieczone


Składniki:
– 2 białka jaj
– 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
– 1/2 łyżeczki kminku
– 3/4 szklanki płatków kokosowych
– 1 ząbek czosnku
– pieprz
– 24 duże krewetki.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Ubić białka. Wymieszać bułkę tartą, kminek, kokos, czosnek i pieprz. Maczać krewetki w pianie z białek i przyprawach (najlepiej w plastikowej torbie). Poukładać krewetki na blaszce do pieczenia, piec około 6 minut z każdej strony na złoty kolor.

Thai Lemon Shrimp


Składniki:
– 1/ 4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżka sosu rybnego
– 3 ząbki czosnku
– 1-2 łyżeczki mielonego brązowego cukru palmowego
– 1/4 szklanki świeżej posiekanej kolendry
– 1/4 szklanki mleka kokosowego
– trochę oleju do smażenia
– 15-18 dużych surowych krewetek
– 1/4 szklanki tajskiego sosu chilli
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 liście limonki lub 1 łyżeczka startej skórki limonki
Przygotowanie:
Oczyścić krewetki pozostawiając ogonki. Naciąć krewetki za pomocą ostrego noża (po ugotowaniu, krewetka otworzy się w kształcie motyla). Włożyć krewetki do miski, dodać słodki sos chilli, sok z cytryny, liście limonki, pieprz cayenne, sos rybny, czosnek, 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać razem. Marynować 5-10 minut. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i usmażyć krewetki wraz z marynatą. Dodać mleko kokosowe i posiekaną kolendrę. Mieszać powoli. Po zagotowaniu, dusić krewetki ok. 2-3 minut. Gdy sos zrobi się czerwonawy i wszystkie krewetki się otworzą, danie jest gotowe.

Black Pepper Caramel Shrimp


Składniki:
– 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
– 1 funt średnich krewetek (35 do 40)
– 6 ząbków czosnku
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki sosu rybnego
– 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
– 3 łyżki syropu karmelowego
Przygotowanie:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Wrzucić  urowe krewetki, i smażyć stale mieszając 2 do 3 minut. Przełożyć krewetki do miski i odstawić. Wlać 1 łyżkę oleju do woka i ustawić na średnim ogniu. Dodać czosnek i gotować, stale mieszając, aż zacznie się robić brązowy (około 1 minuty). Dodać pieprz, sos rybny i rosół i doprowadzić do wrzenia. Dodać syrop karmelowy i mieszać aż syrop rozpuści się w sosie. Dodać krewetki i podgrzewać przez około 1 minutę. Podawać od razu.

Sugarcane-Skewered Shrimp with Chile-Cilantro Rub


Składniki:
– 1 pęczek kolendry
– 4 szalotki, posiekane
– 2 cytryny,
– 2 limonki
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 1/2 szklanki cukru
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 1/4 szklanki oleju roślinnego
– 16 krewetek
– kilka liści kolendry
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty w blenderze. Nadziać dwie krewetki na patyczki od szaszłyków i umieścić w marynacie. Przechowywać w lodówce 2 do 3 godzin. Wyjąć i grillować przez około 3 do 4 minut z każdej strony, upewniając się, że są w pełni ugotowane. Podawać pokropione marynatą i kolendrą, jako ozdoba.

Lemon-Garlic Shrimp and Grits


Składniki:
– 3/4 szklanki kaszy instant
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/4 szklanki tartego parmezanu
– 3 łyżki masła
– 1 i 1/4 kg średnich krewetek
– 2 duże ząbki czosnku
– szczypta mielonego pieprzu cayenne
– sok z 1/2 cytryny
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
3 szklanki wody zagotować w rondelku, ugotować kaszę, dodając 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszać z parmezanem i z 1 łyżką masła. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Posypać krewetki solą i pieprzem. Rozpuścić 2 łyżki masła w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić krewetki, czosnek i cayenne i gotować, podrzucając, aż krewetki będą różowe (3 do 4 minut). Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki wody, sok z cytryny i natkę pietruszki, wymieszać krewetki z sosem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć kaszę na płaskie talerze, polać krewetkami z sosem. Podawać z cytryną.

Spanish Grilled Shrimp


Składniki:
– 1 posiekany ząbek czosnku
– 1 mała szalotka pokrojona w kostkę
– 1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka sosu Adobo
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
– 1/4 szklanki białego wina
– 3/4 szklanki rosołu
– szczypta szafranu
– 1/4 szklanki groszku
Marynata: 2 ząbki czosnku, 1 limonka, 1 szklanka oliwy z oliwek, liście kolendry, 1 funt krewetek.
Sos: 1 szklanka majonezu, 3 łyżki miodu, 1/2 cytryny, 1 łyżka sosu Adobo.
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę i paprykę dusić na oleju, aż zmiękną. Dodać sos pomidorowy, ryż, wino i bulion oraz szafran. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować 15 do 20 minut, aż ryż będzie ugotowany. Marynata: Wymieszać czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek i kolendrę. Zalać krewetki, przykryć folią i marynować przez 20 minut. Rozgrzać  grill, wyjąć krewetki z marynaty i piec na grillu przez ok. 1 i 1/2 minuty. Wypełnić gotowe koszyczki (filo) mieszanką ryżu, udekorować grillowanymi krewetkami i posypać szczypiorkiem. Sos: Połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać.

Grilled Shrimp and Chorizo Skewers with Piquillo Gazpacho


Składniki:
– 16 bardzo dużych krewetek
– sól gruboziarnista
– 1 cytryna
1/2 szklanki oliwy
– 1 opakowanie kiełbasy chorizo, pokrojonej na 16 kawałków
– kilka liści pietruszki
– szczypta kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka hiszpańskiej pieczonej papryki
– 1 szklanka pieczonych pomidorów
– 1 mała cebula
– 1/2 ogórka bez pestek
– 2 selery
– 2 kromki chrupiącego chleba
– 1 łyżka sosu Tabasco
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Wrzucić krewetki do płytkiego naczynia, doprawić solą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Nabijać 4 krewetki na przemian z 4 kawałkami chorizo na każdym szpikulcu. Do miseczki wsypać drobno pokrojone: pietruszkę, dodać liście kolendry i 1 ząbek czosnku. Pozostałe zioła i czosnek rozdrobnić w malakserze, dodać paprykę, pomidory, pokrojone warzywa, chleb pokrojony jak grzanki i gorący sos. Wymieszać. Grillować chorizo i krewetki 3 do 4 minut z każdej strony. Podawać szaszłyki z krewetek i gazpacho na miseczce, zanurzone w sosie. Udekorować pietruszką, kolendrą i czosnkiem.

Grilled Shrimp Salad


Składniki:
– 3/4 szklanki soku z limonki
– 1/2 szklanki marmolady pomarańczowej
– 3 duże ząbki czosnku
– 1/4 szklanki posiekanej kolendry
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 4 łyżeczki sosu sojowego
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków papryki
– 1 funt dużych krewetek (około 16)
– 4 drewniane szpikulce
– 1 dojrzałe awokado
– 1 pomarańcza
– świeże gałązki kolendry.
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać sok z limonki, marmoladę, czosnek, kolendrę, 7 łyżek oliwy z oliwek, sos sojowy i suszone płatki papryki Red Hot. Odlać 1/2 szklanki marynaty i odstawić. Dodać krewetki i wymieszać dokładnie z marynatą. Przechowywać w lodówce przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Rozgrzać grill, nadziać krewetki na patyczki od szaszłyków (namoczone). Lekko pokropić krewetki po obu stronach oliwą z oliwek. Grillować przez około 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć krewetki na pokrojonym awokado i posolić do smaku. Udekorować segmentami pomarańczy i polać pozostawioną marynatą.

Shrimp and Artichoke Pasta


Składniki:
– 1/2 kg makaronu
– 2 łyżki bazyliowego pesto
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku, drobno mielonego
– 16 dużych krewetek
– 1 szklanka mrożonego groszku
– 20 mrożonych karczochów
– 1/3 szklanki szczypiorku
– 1/3 szklanki natki pietruszki
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować i odcedzić makaron. Pozostawić 1 szklankę wody. Wymieszać makaron z pesto i utrzymywać w cieple. Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać czosnek i krewetki i dusić mieszając, przez 1 do 2 minut. Dodać groszek i karczochy, przykryć i gotować. Dodać szczypiorek i natkę pietruszki, a następnie makaron i około jednej trzeciej szklanki wody z gotowania makaronu. Wymieszać. Doprawić do smaku.

Herbed Linguine with Shrimp


Składniki:
– 1/2 kg makaronu
– 3 łyżki posiekanej bazylii
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki świeżego parmezanu
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 funta gotowanych i obranych krewetek
– 1/4 szklanki śmietany
Przygotowanie:
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. W dużej patelni wymieszać ugotowany makaron, bazylię pietruszkę, parmezan. Doprawić solą. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać krewetki, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę.

Shrimp Pasta Salad


Składniki:
– 1 kg makaronu penne
– 1 szklanka mrożonego groszku
– 1/3 szklanki jogurtu
– 1/3 szklanki majonezu
– 3 szklanki świeżych liści bazylii
– 1 szklanka posiekanej zielonej cebuli
– 1 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka białego octu winnego
– 1 funt krewetek
– 1 szklanka posiekanych świeżych pomidorów
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją – al dente. Dodać groszek i gotować przez ok. 30 sekund. Odcedzić i ostudzić całkowicie. W dużej miski wymieszać jogurt, majonez, bazylię, cebulę, sok z cytryny i ocet. Dodać makaron i groszek, krewetki, pomidory i wymieszać równomiernie. Przykryć i chłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Udekorować posiekaną natką pietruszki i podawać schłodzone.

Zobacz również:

  1. Jak podawać owoce morza – frutti di mare ?
  2. Szwedzki stół: jak powinien wyglądać
  3. Kuchnia grecka: przepisy na narodowe przysmaki
  4. Więcej przepisów na krewetki

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

8 komentarzy do Krewetki – różne sposoby przyrządzania

  1. avatar Syrenka pisze:

    uwielbiam ten artykuł czesto tu wracam, wyprbowoalam wiekszosc przepisow, sa sup[er polecam

  2. avatar tadeusz pisze:

    Tylko gdze mozna kupic krewetki wedzone ???

  3. KOCHAM KREWETKI!!!

    I jestem pingwinem ^^
    Czyli kocham wszystke ryby :D

  4. avatar malgosia74 pisze:

    Uwielbiam krewetki, jako jedyne owoce morza :) Te przepisy są interesujące :)

  5. avatar maja pisze:

    a co myślicie o owocemorza.blogspot.com/2012/07/krazki-kalmarow-i-cebuli-w-ciescie-z.html ?:>

  6. avatar Jedwabna pisze:

    Ja uwielbiam owoce morza, ale krewetki wręcz kocham i to pod każdą postacią :)

  7. avatar kruszynkakasia pisze:

    Kocham owoce morza, niestety mrożone nie przemawiają za mną a w mojej okolicy ciężko dostać surowe;/

Dodaj komentarz